TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Žiri showa 'Zvijezde pjevaju' oteo se kontroli

16.03.2014 u 10:31

  • +6

Zvijezde pjevaju

Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT

Bionic
Reading

Novu, šestu sezonu serijala 'Zvijezde pjevaju' još i prije početka obilježile su dvije neugodne epizode. Prva je bila izbacivanje većine starih članova žirija, a druga odustajanje Filipa Juričića u zadnji čas. Nakon prve emisije teško je reći nedostaje li Juričić u showu, ali odsutnost Ksenije Erker itekako se primijetila

Ksenija Erker, naime, bila je šarmantna, draga i pametna žena koja je u žiriju showa 'Zvijezde pjevaju' natjecateljima uvijek znala reći nešto što im je bilo korisno, ali ih pritom i ohrabriti. Iako je znala biti duhovita te je vješto čavrljala s natjecateljima i voditeljima, rijetko se bavila banalnostima. Teško je zbog toga shvatiti odluku ekipe ovoga zabavnog serijala da je ne angažira za novu sezonu, posebice nakon gledanja prve ovogodišnje epizode, u kojoj su novi članovi žirija uglavnom komentirali izgled i odjeću natjecatelja te se na trenutke neukusno osvrtali na kilažu pojedinih pjevača ('Daniela, daj jedi malo više' - baš me zanima bi li se smatralo prihvatljivim nekome s viškom kilograma tako nonšalatno dobaciti: 'Daj prekoči koji obrok') i povezanost njihova regionalnog porijekla sa scenskim nastupom i stilom pjevanja ('Ti si iz Splita pa zato nastupaš pod ručnom' - kakve su to, zaboga, gluposti?).

Budući da sam gotovo sigurna kako oboje novih članova žirija ima kvocijent inteligencije veći od studijske rasvjete, muči me strašna sumnja da nije riječ toliko o njihovu osobnom odabiru, koliko o nekom novom smjeru u kojemu se nastoji razviti banter u emisiji. Moguće je da je netko zaključio da su pristojan i simpatičan pristup 'dosadni' i da je bolje da to netko 'zapapri', pa su se koncepti 'paprenja' malo oteli kontroli. No moguće je i da se varam i da su jednostavno odabrali ljude kojima komentiranje iz žirija nikako ne ide. Što god bila prava istina, rezultat nije bio dobar. Čak je i jedna od natjecateljica - simpatična Martina Validžić - osjetila potrebu zamoliti žiri da malo o'ladi s napomenama o izgledu, i svaka joj čast na tome. Naravno da scenski nastup i dojam nisu potpuno nevažni, ali jedno je kada se komentira nečiji scenski imidž, a drugo kada to preraste u neukus i kada potpuno preuzme primat nad komentiranjem pjevanja.

Nastup Ksenije Erker u jednoj od prošlih sezona serijala 'Zvijezde pjevaju'

Što se svega ostalog tiče, show je bio rutinski dobar kao i uvijek. Već uhodana ekipa i pouzdana licenca očigledno ne mogu proizvesti veće kikseve, a kvalitetu natjecatelja nezahvalno je ocjenjivati nakon prve emisije (u kojoj, iskreno rečeno - i još iskrenije shvatljivo - nitko nije baš briljirao). No HTV-ovci su pokazali da čak i s takvom dobrom ekipom te odličnim predloškom nešto mogu zabrljati. Ameri bi rekli - don't fix it if it ain't broken ilitiga ne prčkaj po sastavu pobjedničke momčadi. Netko je na Prisavlju, međutim, zaključio da bi im bilo bolje kada bi uklonili najomiljeniju članicu žirija i to se već u prvoj emisiji na kvalitetu odrazilo mnogo upadljivije nego što je itko mogao predvidjeti.