FATALNA SAMANTHA

Zbog 'Seksa i grada' Kim Cattrall odrekla se obitelji: 'Pomirila sam se s tim da nikad neću postati majka'

12.06.2023 u 06:25

Bionic
Reading

Vijest da se Samantha Jones vraća u nastavak hit serije ‘Seks i grad’ dočekana je s oduševljenjem, no nije baš sve kako se čini. Kim Cattrall pojavit će se u samo jednoj sceni zadnje epizode druge sezone i to u telefonskom razgovoru. Scena je snimljena još u ožujku, a plavokosa glumica nije imala nikakvu izravnu interakciju s bivšim prijateljicama i kolegicama iz serije

Njezino kratko, ali slatko pojavljivanje iznenadilo je mnoge, ponajviše zbog svega što je u prošlosti izrečeno. Iako je tvrdila da je uloga Samanthe Jones u nastavku ‘Seksa i grada’, ‘I tek tako’, za nju stvar prošlosti, Kim Cattrall ipak je pristala snimiti scenu za zadnju epizodu druge sezone.

Kada ‘prevrtimo film unatrag’, još je uvijek jasno sjećanje na svađu između nje i glavne zvijezde serije Sarah Jessice Parker. Naime Cattrall se nikako nije sviđalo što njezina kolegica zarađuje znatno više novca od nje, a onda joj je 2018. preminuo brat te je popularna Samantha odlučila, bez zadrške, reći sve na Instagramu.

'I tek tako...' trailer 2. sezone Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

‘Moja mama me danas pitala kad će me ta Sarah Jessica Parker, ta licemjerka, konačno ostaviti na miru? Svaki tvoj pokušaj da ostanemo u kontaktu samo mi je bolan podsjetnik na to koliko si bila i ostala okrutna. Dopusti da ti pojasnim, ako već nisam: Nisi moja obitelj, nisi mi prijateljica i po posljednji put ti govorim da prestaneš iskorištavati našu tragediju samo da bi sebe prikazala u dobrom svjetlu’, poručila joj je tada Cattrall, dajući jasno do znanja da je njihovom privatnom i poslovnom putu došao kraj.

  • +2
Kim Cattrall Izvor: EPA / Autor: DANIEL DEME

Zašto je pristala na ovo pojavljivanje, za sada nije poznato, no obožavatelji jedva čekaju vidjeti barem tračak razuzdane Samanthe, pa makar to bilo i minimalno. A upravo je ta uloga danas 66-godišnjakinji donijela svjetsku slavu, iako je tijekom karijere snimila više od 80 uloga.

Ulogom Samanthe Jones, koju je prvi put snimila kada je imala 41 godinu, Cattrall je pomaknula granice u glumi, ali i u svom privatnom životu. Postala je živi dokaz da se hrabrost i smjelost itekako isplate, kao i da privlačnost i uspjeh nisu rezervirani isključivo za djevojke u ranim 20-im i 30-im godinama.

Kim Cattrall kao Samantha Jones Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Bez daljnjega, Carrie Bradshaw uistinu je bila glavni lik hit serije ‘Seks i grad’, no najkontroverznija uloga bila je definitivno Samantha Jones zbog mnogih eksplicitnih scena, koje u to vrijeme još nisu bile baš toliko uobičajene, ali i društveno poprilično neprihvatljivim stavom prema muško-ženskim odnosima.

Ona sama tvrdila je da sa likom Samanthe i nema previše sličnosti kada je ljubavni život ‘na tapetu’, no drugačije je bilo ako ste je pitali o stavu prema životu.

  • +6
Kim Cattrall kao Samantha Jones Izvor: Profimedia / Autor: A3390 Kay Nietfeld / DPA / Profimedia

‘Samantha je kao neka moja ‘druga koža’, koju odjenem i ona postane dio mene, zbog čega je neizmjerno volim. Iako nikada nisam bila slobodna u muško-ženskim odnosima, ipak mislim da u svemu tome treba pronaći zabavu. Baš kao i njoj, i meni su izuzetno važni prijateljstvo i karijera’, rekla je Cattrall za Irish Examiner.

Rođena kao Kim Victoria Cattrall, 21. kolovoza 1956. u Mossley Hily, dijelu Liverpoola, glumica je odrastala uz majku, tajnicu Gladys Shane, i oca, građevinskog inženjera Dennisa Cattralla. Obitelj je uz Kim imala još stariju kćer i dvoje mlađe djece. Kada je imala samo tri mjeseca, emigrirali su u Kanadu i počeli novi život u gradu Courtenayju u Britanskoj Kolumbiji.

‘Roditelji su imali veliki utjecaj na razvijanje moje ličnosti. Tata mi je uvijek govorio da mogu sve što zamislim, tako da sam odrastala znajući da on vjeruje u mene i da ću, što god odlučim, to i ostvariti’, prisjetila se svojedobno svog djetinjstva i dodala:

‘Moja majka imala je užasno teško djetinjstvo. Njezin otac napustio moju baku i troje djece i ostavio ih u strašnom siromaštvu. Upravo zbog toga se divim pravim ženama koje se ne uklapaju u standarde ‘superžene današnjice’, ali imaju nevjerojatnu moć preživljavanja, baš kao što je to imala moja baka.’

Njezin djed nije ni zatražio razvod, jednostavno je nestao, a godinama kasnije glumica je otkrila da se preselio u susjedni gradić i oženio 21-godišnjakinju s kojom je dobio još četvero djece.

U rodni Liverpool vratila se kao 11-godišnjakinja, kada joj se baka razbolila. Nakon što je pogledala svoju prvu predstavu, i to onu Oscara Wildea ‘Važno je zvati se Ernest’, rodila se njezina nevjerojatna ljubav prema glumi.

Unatoč tome što je položila neke ispite glume na Londonskoj akademiji glazbene i dramske umjetnosti, nakon samo godinu dana odlučila se vratiti u Kanadu, a potom se kao 16-godišnjakinja preselila u New York zbog prve uloge koju je dobila.

Sanjajući o svjetskoj slavi, bez puno razmišljanja potpisala je petogodišnji ugovor s redateljem Ottom Premingerom i debitirala u trileru ‘Rosebud’ iz 1975.

‘Tada sam imala 17 godina, a redatelj mi je rekao da ga podsjećam na Marilyn Monroe - dobar izgled i malo talenta. To je za mene bilo jako traumatizirajuće.’

Godinu kasnije Universal Studios otkupio je njezin ugovor od Premingera. Gradeći karijeru, paralelno u kazalištu i na filmu, čitala je poeziju po raznim klubovima, a 1977. našla se u prvom braku s kanadskim piscem Larryjem Davisom. Zajedno su izdržali tek dvije godine. Do razvoda je, rekla je, došlo jer je ona u tom periodu, sa samo 22 godine, bila preambiciozna.

‘Kada mi je prvi brak propao znala sam da ću biti dobro, što god da se dogodi. Uvijek sam po pitanju privatnog života, u odnosu na profesionalni, bila nesigurna. Na početku smo imali isti cilj, ali s vremeno on više nije shvaćao moju potrebu za poslom i želju da budemo jednaki. Shvatila sam da mu ne mogu promijeniti mišljenje, kao i da nisam spremna na kompromise, pa ni zbog ljubavi.'

Nakon toga odlučila je potražiti svoju sreću u Los Angelesu. Dobivala je redom male i ne pretjerano značajne uloge, a 1982. se udala za njemačkog arhitekta Andrea Lysona. Taj brak potrajao je sedam godina, a tijekom tog perioda puno vremena provodila je u Europi te je čak naučila njemački. Zašto je došlo do kraja braka, nikada nije željela otkriti.

Onda je stigla uloga u hit komediji ‘Porky’s’, nakon čega se sve malo bolje pokrenulo. Uloge su se nizale, no sve se uistinu promijenilo 1998., kada joj je ponuđena uloga Samanthe Jones.

Ono što je itekako zanimljivo je da je ulogu čak tri puta odbijala prije negoli je odlučila staviti svoj potpis na ugovor. ‘Nisam mislila da je mogu dobro odglumiti, bližila sam se 42. godini i zapravo sam se osjećala ‘starom’ za tu ulogu. Kad smo snimili pilot, bilo je to ok, no to ipak nije bilo to. Intuicija mi je govorila da griješim i onda su odjednom stvari počele sjedati na mjesto. Što više glumiš neki lik, sve ga više mijenjaš i prilagođavaš sebi. Sjećam se jednog dana kada sam se glasno nasmijala i pomislila da će se upravo tako smijati i Samantha’, rekla je u intervjuu za Variety.

A upravo je uloga Samanthe presudila njezinom trećem braku s jazz glazbenikom Markom Levinsonom. Njega je upoznala kada joj je karijera već bila na uzlaznoj putanji, a u braku su bili od 1998. do 2004. Glavni krivac za razvod, kako je sama rekla, uloga je Samanthe Jones, koja joj je donijela slavu, ali i bračni brodolom, jer je bila fokusirana isključivo na posao.

‘Gotovo nikada nisam bila kod kuće. Po 18 sati boravila sam na setu, a moj suprug je bio sve više usamljen i anksiozan, što je bilo jako teško. U to smo vrijeme pokušali stvoriti i obitelj, čak sam krenula i na potpomognutu oplodnju, no jednostavno nisam mogla biti na toliko strana. Morala sam birati, a u to vrijeme karijera mi je bila na prvom mjestu. Tada sam se pomirila s činjenicom da nikada neću postati majka. Barem ne biološkim putem.’

Kada govori upravo o toj, mnogim ženama bolnoj temi, kaže: ‘Biološka majka nisam nikome, no jesam roditelj. Imam mlade glumce i glumice koje podučavam kao da su moji. Imam nećake i nećakinje s kojima sam jako bliska. Možeš iskusiti majčinstvo, što ne mora uključivati tvoje ime na rodnom listu djeteta. Postoje načini da se ‘zadovolji’ taj prirodni instinkt. Možda nisam mijenjala pelene, ali sam nećakinji pomogla da završi medicinsku školu. S nećakom sam sjedila svakoga dana kada je pao u depresiju zbog odlaska u vojsku.

'I TEK TAKO...'

[FOTO] Dizajnerske torbice, osvježavajući kokteli i nove priče o seksu: Evo kako izgleda na snimanju hit serije

Pogledaj galeriju

Vrijeđa me to što vas tjeraju da se osjećate manje vrijednom, iako, uvjerena sam, za mnoge žene moje generacije to nije bio svjestan izbor, već sklop životnih okolnosti. Cijelo vrijeme odlažeš i čekaš nešto, a onda se nađeš u godinama kada je to jako teško, ako ne i nemoguće. No unatoč svemu, ja sam ispunjena žena i to je jedino važno.’

To što se nije ostvarila kao majka nije jedina teška stvar koju je prošla u životu - 2018. godine ostala je bez brata Chrisa, koji je počinio samoubojstvo.

‘Taj šok, ta bol je toliko jaka da ni danas ne mogu popuniti prazninu koju osjećam. Postala sam svjesnija koliko je sve krhko i prolazno, a tragedije u mom životu konstantno me podsjećaju upravo na smrtnost, stoga ne želim ni trenutak provesti radeći nešto u čemu ne uživam. Biram s kim provodim vrijeme i kako.'

Zbog Alzheimera je 2012. izgubila i oca, dok joj je majka preminula 2022. godine.