ODLAZAK DRAGOG PRIJATELJA

Zatvorena na liječenju, princeza Charlene morala se suočiti s još jednim gubitkom: 'Nedostajat ćeš mi'

27.12.2021 u 12:10

Bionic
Reading

Nakon što je u dobi od 90 godina preminuo nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i ugledni veteran borbe protiv apartheida u Južnoj Africi, od njega se, putem društvenih mreža oprostila i monegaška princeza Charlene

Smrt nadbiskupa Desmonda Tutua teško je pala monegaškoj princezi Charlene, koja, iako je hospitalizirana na nepoznatoj lokaciji zbog zdravstvenih problema, od njega se oprostila putem društvenih mreža.

Zajedničkim fotografijama prisjetila se njihovog dugogodišnjeg poznanstva, te je uz to napisala: 'Moj dragi prijatelju, nedostajat ćeš mi. Znam da si sada pored naših očeva. Uvijek ću čuvati naše zajedničke uspomene, a tvoj smijeh će zauvijek ostati u mom srcu. Počivaj u miru.'

Desmond Mpilo Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir čija je moralna moć prožimala južnoafričko društvo tijekom najmračnijih dana apartheida, kao i na neotkrivenom teritoriju nove demokracije, umro je u dobi od 90 godina, priopćilo je u nedjelju južnoafričko predsjedništvo.

I crnci i bijelci smatrali su Tutua savješću nacije, što je trajan dokaz njegove vjere i duha pomirenja u podijeljenoj zemlji.

Propovijedao je protiv tiranije bijele manjine, a čak i nakon njezina kraja nikada se nije pokolebao u svojoj borbi za pravedniju Južnu Afriku, pozivajući crnu političku elitu na odgovornost s jednakom silinom kao što je pozivao bijele Afrikanere.

  • +5
Princeza Charlene i Desmond Tutu Izvor: Profimedia / Autor: RODGER BOSCH / AFP / Profimedia

Visok samo 1,68 metara i sa zaraznim smijehom, Tutu je bio moralni div koji je 1984. dobio Nobelovu nagradu za mir za svoju nenasilnu borbu protiv apartheida.

Iskoristio je svoju istaknutu ulogu u Anglikanskoj crkvi kako bi ukazivao na nevolje crnih Južnoafrikanaca.

Neumorno pričajući i putujući tijekom 1980-ih, Tutu je postao lice pokreta protiv apartheida u inozemstvu, dok su mnogi čelnici pobunjeničkog Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), poput Nelsona Mandele, bili iza rešetaka.