zanimljiva odluka

Zašto Kate Middleton nosi vjenčani prsten, a njezin suprug ne?

26.10.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Kao i svaka mladenka, vojvotkinja od Cambridgea na dan svog vjenčanja, odmah pored zaručničkog, na ruku je stavila i vjenčani prsten. No princ William od tada pa do danas nikada u javnosti nije viđen s njim, a sada je otkriveno i zašto

Iako na prvi pogled u oči upadne njezin 12-karatni zaručnički prsten s plavim safirom, koji je prije nje nosila i tragično preminula princeza Diana, Kate Middleton na svojoj lijevoj ruci nosi i nešto manje upečatljiv vjenčani prsten.

No posljednjih šest godina, koliko su u braku, princ William ne nosi vjenčani prsten i to iz osobnih razloga.

Naime britanski prijestolonasljednik ne voli nakit i prema slobodnoj odluci koju može donijeti bilo koji mladoženja ili mladenka odabrao je ne nositi ovaj simbol vječne ljubavi.

  • +4
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Nakit mu zaista nije drag i palača je za ovu odluku znala još i prije samog čina vjenčanja', rekla je za britanski Vogue Penny Junor, autorica knjige o vojvotkinji Camilli Parker Bowles.

'Između ostalog, William i Kate u mnogo toga pokazali su se kao vrlo moderan kraljevski par te su duboko uvjereni u jačinu svoje ljubavi pa im njegovo nenošenje prstena ne stvara velik problem', dodala je autorica.

Iako danas 90 posto muškaraca u Velikoj Britaniji nosi vjenčani prsten, pogleda li se u prošlost, može se vidjeti da to nije uvijek bilo tako, posebice u visokim slojevima društva i među plemstvom.

  • +10
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Štoviše, prstenje za muškarce u Britaniji nije ni postojalo do Drugog svjetskog rata, kada su vojnici na odlasku u borbu htjeli znak koji će ih podsjećati na njihove voljene. 

S druge strane muški pripadnici plave krvi još su dugo nakon toga izbjegavali nošenje prstena objašnjavajući to činjenicom da je nakit rezerviran samo za žene.

Tek nešto kasnije u spise o kraljevskoj obitelji dodaje se to da je vjenčani prsten izuzetak.

U britanskoj kraljevskoj obitelji rijetki su oni koji zaista nose prsten. Tako ga čak ni princ Philipp, koji će uskoro proslaviti 70. godišnjicu braka s kraljicom Elizabetom II, nikada nije nosio, a tamošnji mediji napominju i kako ga nikad nisu vidjeli ni na bivšem premijeru države Davidu Cameronu.

'Postoje neke stvari koje ljudi iz visokog društva, poput Davida Camerona, nikada neće učiniti, a jedna od njih je i nošenje nakita. Mišljena su da što manje upečatljivih stvari nosiš na sebi, to je bolje', otkrio je spisatelj koji se bavio ovom tematikom, Peter York.

Jedan od pripadnika britanskih monarha koji se nije držao tradicije da muškarci ne nose prstenje je princ Charles. On je i tijekom prvog braka s princezom Dianom nosio vjenčani prsten, a stavio ga je i kada je pred oltar stao s vojvotkinjom Camillom.

  • +2
Princ Charles i Camilla Parker Bowles Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, kao i uvijek, budući kralj, koji po mnogočemu odskače od većine, ne nosi ga na prstenjaku, već na malom prstu, što se u mnogim zemljama naziva 'gospodinovim prstenom' te često ima neki obiteljski simbol ili grb.