RAZOČARANJE U LISABONU

Za Franku je Eurosong završio, nije izborila finale

08.05.2018 u 22:47

Bionic
Reading

Prva poluzavršna večer 63. natjecanja za pjesmu Eurovizije je završila. Nakon što je predsjednik žirija Jon Ola Sand potvrdio kako su glasovi gledatelja prebrojani voditeljice su prozvale deset zemalja čiji su predstavnici izborili finale. Naša Franka Batelić koja je nastupila pod rednim brojem 12 nije uspjela proći u daljnje natjecanje

Ovogodišnji izbor za pjesmu Eurovizije održava se u glavnom gradu Portugala, Lisabonu, otkuda dolazi prošlogodišnji pobjednik Salvador Sobral. Prva polufinalna večer kako je i bilo najavljeno otvorena je točno u 21 sat u utorak 8. svibnja, odakle se u live prijenos na HTV-u javio i voditelj Duško Ćurlić, koji u ovom području ima dugogodišnje iskustvo.

Večeras je nastupilo 19 natjecatelja, naša predstavnica Franka Batelić s pjesmom 'Crazy' na redu je bila dvanaesta, a u završnicu nakon glasanja ušlo je samo deset država. U finale 63. Eurosonga ušli su predstavnici: Austrije, Estonije, Cipra, Litve, Izraela, Češke, Bugarske, Albanije, Finske i Irske. Nažalost, Franka svojim nastupom nije izborila finale.

Prva polufinalna večer Eurosonga 2018. Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako kladionice nisu predviđale našoj pjevačici sjajan rezultat, Franka je nekoliko sati ranije za tportal izjavila kako je i više nego spremna za svoj nastup i zagarantirala veliki spektakl.

Budući da je iza nje višemjesečni trud te nekoliko službenih proba koje je odradila otkako je prije dva tjedna stigla u Lisabon sa svojim timom, panici nema mjesta. Ipak, Batelić ističe kako je uz nju večeras još mnogo talentiranih kandidata.

'Naravno da želimo ući u finale, no ovo polufinale prepuno je favorita, tako da se čini kao da će finale biti već večeras', poručila je Franka Batelić.

  • +9
Franka Batelić na Eurosongu 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Andres Putting
Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kao glavni favoriti prve polufinalne večeri na kladionicama spominjali su se Cipar, Izrael i Norveška.

Po prvi put u povijesti Eurosonga natjecanje vode četiri voditeljice - Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto. Nakon što su pozdravile tisuće okupljenih u Altice Areni, voditeljice su na binu pozvale predstavnicu Aisel iz Azerbajdžana koja je nastupila s pjesmom 'X My heart'.

Drugi po redu nastupio je Islanđanin Ari Olaffson svoju je domovinu predstavio pjesmom 'Our Choice', nakon njega Eugent Bushpepa iz Albanije s pjesmom 'Mall', a četvrta koja se popela na pozornicu bila je predstavnica Belgije. Pjevačica Sennek izvela je pjesmu 'A Matter Of Time'.

Predstavnik Češke, Mikolas Josef izveo je pak pjesmu 'Lie To Me', a nakon njega svoj je nastup u prvoj polufinalnoj večeri odradila i Ieva Zaismauikaite iz Litve.

Užurbana pjesma koju je izvela izraelska predstavnica Netta zove se 'Toy', a nju između ostalog proglašavaju jednom od favorita.

Emotivni nastup potom je izveo i Bjelorus Alekseev koji se predstavio pjesmom 'Forever'.

U bajkovitoj haljini koja je prekrila gotovo polovicu bine nastup je izvela Elina Necheyeva iz Estonije koja je otpjevala pjesmu 'La Forza'. Haljina sa svjetlosnim efektima koštala je nevjerojatnih 65.000 eura.

Deseti po redu svoj su glazbeni nastup izveli predstavnici Bugarske, grupa Equinox sa pjesmom 'Bones'.

Nakon njih pratili smo izvedbu makedonske grupe Eye Cue koja izvodi pjesmu 'Lost and Found'.

A onda se na pozornicu popela i naša predstavnica Franka Batelić i izvela pjesmu Branimira Mihaljevića 'Crazy'. Nastup je izvela vrlo sigurno i baš onako kako smo gledali i na prijašnjim probama. Kako je bilo i najavljeno Franka je za nastup odjenula haljinu hrvatskog dizajnerskog dvojica eNVy room. Crna haljina od prozirnog materijala i čipke stajala joj je kao salivena. Za pjevačicinu frizuru pobrinuo se frizer Zvonimir Franić, dok je za šminkubila zadužena vizažistica Kristina Hošnjak, a za cjelokupno osmišljavanje izgleda Jasenka Tudor Bevanda.

Nakon naše Franke na pozornicu je stigao i Austrijski predstavnik. Pod rednim brojem 13. nastupio je Cesar Samspon sa pjesmom 'Nobody But You'.

Jedna od rijetkih koja nije pjevala na engleskom jeziku je grčka predstanica Yianna Terzi koja je izvela pjesmu 'Oniro Mou'.

15. po redu bila je Finkinja Saara Aaltopskladbom sa svojom pjesmom 'Monsers'.

Armeniju je ove godine prestavio pjevač Sevak Khanagyan i to sa pjesmom 'Qami', a nakon njega je na pozornicu došao Švicarski pop duo ZiBBZ i izveo pjesmu 'Stones'.

Predzadnji po redu svoj je nastup u prvoj polufinalnoj večeri u Lisabonu izveo Irac Eyan O'Shaughnessy. Domovinu je predstavio pjesmom 'Together' koja se očito jako svidjela publici jer su ga nagradili velikim pljeskom.

Posljednji večerašnji nastup izvela je atraktivna Eleni Foureira, jedna od najvećih favoritkinja ovogodišnjeg Eurosonga. Eleni dolazi s Cipra, a predstavila se energičnim i izazovnim nastupom s pjesmom 'Fuego'.