SUE LYON

Zaboravljena zvijezda: U 74-oj preminula glumica koja se proslavila kontroverznim filmom snimljenim šezdesetih

28.12.2019 u 19:50

Bionic
Reading

Američka glumica Sue Lyon koju filmska publika pamti po ulozi u filmu 'Lolita', preminula je u 74-oj godini nakon kraće i teže bolesti

Sue je rođena 10. srpnja 1946. godine u Davenportu.

Darovita glumica postala je poznata doslovce preko noći zahvaljujući ulozi u filmu 'Lolita' iz 1962. godine Stanleyja Kubricka.

  • +6
Sue Lyon Izvor: Profimedia / Autor: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Sue je u šezdesetima bila miljenica Hollywooda, a ostat će zapamćena kao zvijezda jednog od najkontroverznijih filmova svih vremena.

Iako je u istoimenom romanu književnika Vladimira Nabokova objavljenom 1955. godine, glavna junakinja imala tek 12 godina, Sue je Dolores Haze utjelovila kao 14-godišnjakinja.

Usprkos jakim imenima u filmu poput Shelly Winters ili Jamesa Masona, Sue je bila u središtu zanimanja filmskog svijeta te su joj svi predviđali blistavu karijeru.

Iako je za tu ulogu dobila i Zlatni globus kao nova filmska nada, kasnije je dobivala angažmane u nezapaženim filmovima pa se vremenom povukla iz Hollywooda te u jednom trenutku postala čak konobarica.

Privatni život joj je bio vrlo buran i udavala se četiri puta.

Živjela je u Los Angelesu gdje je i preminula u svojem domu nakon kraće i teže bolesti.

Inače, film 'Lolita' doživio je remake 1997. Tu je filmsku verziju režirao Adrian Lyne, a u glavnim ulogama su Jeremy Irons, Dominique Swain i Melanie Griffith.