LEKCIJA IZ POVIJESTI

Za večeru s talijanskim predsjednikom kraljica Letizia posegnula za komadima nakita od kojih svaki priča svoju priču

17.11.2021 u 20:38

Bionic
Reading

Baš kao i svaki službeni posjet nekog predsjedničkog para Španjolskoj, i ovaj je završio svečanom večerom u organizaciji kralja Felipea i kraljice Letizije i to u kraljevskoj palači u Madridu

Malo iza 20 sati i 30 minuta, po španjolskom vremenu, u Prijestolnu sobu kraljevske palače u Madridu redom su ušetali španjolski kralj i kraljica, a potom i talijanski predsjednik Sergio Mattarella s kćerkom Laurom. Nakon poziranja okupljenim fotografima, uputili su se za bogato ukrašeni stol, gdje su uživali u najukusnijim delicijama.

A zvijezda večeri je, kao i obično, bila jedna od najljepših kraljica, španjolska kraljica Letizia, koja je zablistala u tako jednostavnoj, a opet posebnoj crnoj, dugoj haljini koja je pratila njezinu liniju tijelo. No, sve je palo u drugi plan zbog raskošne tijare koju je stavila na glavu.

Riječ je o tijari imena Tijara kraljice Marije Christine, koju je izradio sam Cartier za nadvojvotkinju Mariu Christinu od Austrije kao dar povodom njezinog vjenčanja sa španjolskim kraljem Alfonsom XII, davne 1879. godine. Od tog je dana ostala u obitelji, a jedina je nepoznanica vezana uz to je li smrću barunice od Barcelone ona postala osobna imovina infante Pilar ili njezinog brata kralja Juana Carlosa.

  • +3
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: POOL/DYDPPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tu istu tijaru prvi je puta nosila kraljica Sofia 2006. godine, tijekom službenog posjeta Norveškoj, dok je kraljica Letizia istu uskladila s ostalim detaljima - parom naušnica, ogrlice i broša, koji su pak bili u vlasništvu kraljice Victorije Eugenije, poznate pod skraćenim imenom Ena.

ZNA ŠTO SE NOSI

Griješi li ona ikad: Kraljica Letizia izgleda senzacionalno u najpoželjnijoj haljini ove sezone

Pogledaj galeriju

Upravo ta ogrlica, koju je Letizia nosila, ima isto tako zanimljivu povijest. Bazu je napravio španjolski draguljar Ansorena i poklonio je povodom vjenčanja budućoj mladenki kralja Alfonsa XIII. Tijekom njihovog braka, a za posebne prigodne poput rođenja djeteta, rođendana i godišnjica, darivao bi Enu dodatnim dijamantima, koje je ona potom ugrađivala na ogrlicu. U jednom je trenutku ogrlica morala biti nošena 'u dva reda' - jedan kraći i jedan duži, da bi se u konačnici rastavila na dvije ogrlice.

Za ovu prigodu kraljica Letizia odabrala je kraću verziju ogrlice, s kojom se već pojavila na ceremoniji ustoličenja japanskog cara Naruhita 2019. godine.

CASUAL KOMBINACIJA

Nju ne viđamo u ovakvom stajlingu: Kraljica Letizia u dosad najležernijem izdanju susrela se s prvom damom Paragvaja

Pogledaj galeriju

A posebnu priču nosi i broš koji se nalazio na lenti, koji u središtu ima sivi biser okružen s dva grozda dijamanata. Zanimljivo je da je orginalni broš imao samo jedan red dijamanata okružen oko središta, no u nekom je trenutku tijekom boravka u Eninom trezoru dodan i drugi red dijamanata. Broš se može nositi s različitim privjescima ili bez ičega.