GLAMUROZNA LEE RADZIWILL

Za javnost je Jackie Kennedy Onassis bila princeza, no njezina mlađa sestra sve je osvojila ljepotom i stilom

18.03.2024 u 05:52

Bionic
Reading

Serija 'Feud: Capote vs. The Swans' izvukla je s dna ladice i priču o jednoj od najpoznatijih i najutjecajnijih osoba s američke društvene scene - Lee Radziwill, javnosti ujedno poznatoj kao mlađoj sestri nekadašnje prve dame Amerike

Čast da utjelovi Lee Radziwill, mlađu sestru Jacqueline Kennedy Onassis, u seriji 'Feud: Capote vs. The Swans' pripala je ni manje ni više nego Calisti Flockhart, a ona je svoj posao odradila baš kao i uvijek - besprijekorno. Da je živa, zasigurno bi bila ponosna na to, no nije doživjela taj trenutak jer je preminula 15. veljače 2019. godine.

Tijekom godina zbližila se s piscem Trumanom Capoteom i bila jedna od njegovih bliskih prijateljica, no isto tako bila je iznimno glasna kada je shvatila da ih je on sve iskoristio te njihove priče ispričao u javnosti, u želji da se proslavi i zaradi.

Bogat društven život

Radziwill je imala uistinu bogat društven život, a među njezine prijatelje spadali su Andy Warhol, Mick Jagger i Rudolf Nurejev te je zbog ljepote, ali i modnog izričaja bila jedna od najljepših, ali i najbolje odjevenih osoba svoje generacije.

FEUD: Capote Vs. The Swans | Official Trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Rođena je 3. ožujka 1933. u New Yorku u braku brokera Johna Vernoua Bouviera II i Janet Lee Bouvier, članice visokog društva, koji su se rastali kada je imala sedam, a Jackie 10 godina, nakon što je njihov otac 'raspršio' bogatstvo serijom loših investicija.

Otac je više volio Jackie

Cijeloga života bila je uvjerena da je otac volio Jackie više od nje, a navodno nije ni krio svoje favoriziranje. 'Sve mi je bilo jasno, no nisam mu zamjerila jer sam shvatila da je imao razloga za to... Ne samo da je dobila ime po njemu, već je izgledala gotovo isto poput njega, zbog čega je moj otac bio jako ponosan', napisala je Radziwill u svojoj knjizi 'Happy Times'.

Sestre Jackie i Lee od malih su nogu odgajane tako da su novac i moć najvažnije stvari u životu, a to im je svakodnevno napominjala njihova majka, koja se nakon razvoda od nevjernog Bouviera skrasila s neopisivo bogatim Hughom D. Auchinclossom. Stoga nije bilo drugo nego da krenu majčinim stopama.

  • +6
Lee Radziwill Izvor: Profimedia / Autor: - / Everett / Profimedia

Baš poput majke, ali i starije sestre Jackie, i Lee se više puta udavala, točnije tri puta. Prvi brak sklopila je s izdavačem Michaelom Canfieldom i trajao je od 1953. do 1959. godine, a potom se udala za poljskog aristokrata Stanislawa Albrechta Radziwilla, s kojim je dobila dvoje djece, sina Anthonyja i kćer Christinu. S njim je ostala do 1974., a posljednji brak bio joj je onaj s filmskim režiserom Herbertom Rossom 1988. i potrajao je tek tri godine.

Afere s Kennedyjem i Onassisom

Ono što nikada nije službeno potvrđeno, ali se šuškalo, podatak je da je Radziwill imala aferu s oba muža svoje starije sestre - i s američkim predsjednikom Johnom F. Kennedyjem i Aristotelom Onassisom. Dapače, s Onassisom je bila i prije sestre, no 'prepustila' joj ga je nakon što je Jackie pokušala samoubojstvo.

'Bila je svjesna da, ako se nešto dogodi s Jackie i djecom, neće moći živjeti s time na duši. Zbog sestre je zatomila svoju ljubav prema Onassisu i prepustila joj sreću', napisao je autor knjige 'Jackie, Janet and Lee' J. Randy Taraborrelli.

'Rivalstvo među njima trajalo je godinama, ponajviše zbog Lee, koja je od malih nogu shvaćala da stoji u sjeni starije sestre. Čak i u djetinjstvu, kada bi se igrale, Jackie bi uvijek bila princeza, a Lee dvorska dama. Sve to pojačano je njezinom nesigurnošću i ambicijama njihove majke', stoji među ostalim u toj knjizi.

Otkrio je najprljavije tajne

Iako su se svim silama trudile prikazati da je sve među njima idilično, Lee i Jackie imale su odnos prepun ljubomore i zavisti, a upravo se o tome mlađa sestra pojadala prijatelju Trumanu Capoteu, no on je to odlučio ispričati u priči. Živjela je glamurozan život, a Truman je njome bio opčinjen. Dapače, upravo se njemu povjeravala i otkrivala svoje najveće tajne, osobito one vezane za odnos sa starijom i poznatijom sestrom.

Capote je godinama pisao svoju knjigu, a svi su silno željeli zaviriti u nju. Kako bi ipak zadovoljio apetite znatiželjne javnosti, odlučio je objaviti poglavlja u magazinu Esquire, a nakon što je u njima istračao i otkrio najprljavije tajne najpoznatijih dama tog vremena, koje su mu bile prijateljice, svi su mu okrenuli leđa. Postao je nepoželjan u društvu, a utjehu je pronašao u piću i opijatima. Knjigu nikada nije završio.