18. lipnja

Vodimo vas na koncert repera Grše u sklopu Ljeta u MSU

 • Autor: Promo
 • Zadnja izmjena 17.06.2022 15:34
 • Objavljeno 15.06.2022 u 13:54
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Ljeto u MSU 18. 6. - Grše, Električni orgazam, Mia Štark&Yun Collective, Novi talas

Ljeto u MSU 2022 nastavlja se 18. lipnja multimedijalnim programom koji uključuje koncert, performans, izložbu i filmsku projekciju.

Cijeli program

 • 18. 6. 2022.
 • 16.00 – Performans: Mia Štark i Yun Collective: Iskreno vaša... / Yours Sincerely... prostor za povremene izložbe, 2. kat 18.30 – otvorenje izložbe: „Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021)“
 • 19.00 – film: Električni orgazam: Evo sada vidiš da može
 • 21.00 – Grše, koncert, sjeverni plato MSU (ulaz od 20 sati)

Više o cijelom programu Ljeta u MSU, 30. 5. - 2. 7. 2022.

Grše

Glazbenik 2021. izbacuje svoj drugi po redu album 'Platinum' s kojim se etablira kao jedno od najzanimljivijih i najenergičnijih novih imena na hip-hop sceni što dokazuje rasprodanim solo koncertima i nastupima na svim većim regionalnim festivalima. 'Prvi album 'Tilurium' dočekan je s primjetnim entuzijazmom pojačanim hitom 'Badr Hari', no 'Platinum' u svojih 45 minuta pokazuje razinu autorske namjere i ambicije rijetko viđene u sceni sve koncentriranoj na uspjeh individualnih pjesama. U tom smislu 'Platinum' me podsjeća na 'My Krazy Life' debi YG-ja, još jedno ambiciozno ostvarenje koje predstavlja uvid u životni stil koji me apsolutno ne zanima. Ključna za to je jedna naizgled jednostavna, ali u praksi rijetko prisutna stvar – višeslojnost. Da je cijeli album sagrađen oko prilagodbi UK i Brooklyn Drilla domaćem terenu kao npr. u iznimno efektnoj 'Gangland', vrlo bi brzo zaglavio u monotoniji, no varijacija u instrumentalima i stilu repanja (ako već ne u tematici) uzdižu album debelo iznad prosjeka.' (Karlo Rafaneli, Music-box.hr)

Izložba: Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021)

Na albumu 'Paket aranžman', u izdanju nekadašnjeg Jugotona (danas Croatia Records), u veljači 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile tada najtalentiranije nove grupe u gradu: Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam, svaka sa po nekoliko pjesama, od kojih su skoro sve trenutačno postale klasici. Radilo se o dotad najradikalnijem manifestu nove estetike unutar jugoslavenskog rokenrola, gde je na jednom mestu definirano šta je to 'new wave' na naš način, i šta on sve može biti. I danas impresionira stilska širina tri benda: zastupljeni su punk, reggae, ska, neo-psihodelija, camp, minimalistički eksperiment ... – nevjerojatno, ogromno bogatstvo mogućnosti, odjednom otvorenih pred našom scenom. Pjesme Šarla, Idola i Orgazma, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslavenskoj popularnoj muzici, i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji. 'Paket aranžman' bio je, naime, prvi primjer kako se kod nas može biti autentičan i svoj u rokenrolu, ne kopirajući nikog iz sveta i izvodeći pjesme na našem jeziku. Ovaj album bio je tako predvodnik najčuvenije generacije beogradskih 'novotalasnih' bendova, ali i cijele jedne kulturne revolucije koja je početkom 1980-ih zauvijek promijenila društvena shvaćanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svijetom, bar kad je u pitanju pop kultura.

Izložba po prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četvero uglednih fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju „Paket aranžman“. Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu prije i poslije snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetogodišnjacima punim planova.

Dizajn izložbe: Dobrila Stevanić

Autori: Zorica Kojić i Dragan Ambrozić

Performans: Mia Štark i Yun Collective: Iskreno vaša… / Yours Sincerely…

Na udaljenosti od šest vremenskih zona, putem live streama, Mia Štark i Yun Collective pronalaze zajednički jezik u pokretu, koreografiji i ostavljanju tragova. Spojene, sasvim slučajno i zahvaljujući društvenim mrežama, autorice su odlučile razviti zajedničko umjetničko istraživanje koje posvećuju razlikama i sličnostima u jezicima, krajolicima, gradovima (onima u kojima žive sada i u kojima su živjele prije), vremenima, crtežima i pokretima. 'Iskreno vaša' postaje digitalno (live stream) 'pisanje pisama' isprepleteno vizualima i zvukovima različitih mjesta i prostora, koje na kraju stvaraju jedinstvenu i specifičnu vrstu karte. 'Iskreno vaša' je snoviti urušeni trenutak, jaz između jezika, virtualna stvarnost, prijatelj za dopisivanje; sve odjednom.

Film: Električni orgazam: Evo sada vidiš da može (And Now You Can See It Is Possible), Dokumentarni, 147 minuta, Srbija, 2021. Redatelj: Slobodan Simojlović

Dokumentarni film u produkciji Radio Televizije Srbije, posvećen je četrdesetogodišnjici postojanja grupe Električni orgazam. Kako je bend nastao i kako se razvijao u turbulentnoj epohi od kraja sedamdesetih godina pa sve do danas, govore osim bivših i sadašnjih članova grupe, još i Dubravka Marković, Momčilo Rajin, Vladimir Arsenijević, Brajan Rašić, Goranka Matić, Aleksandar Šandorov i mnogi drugi. Električni orgazam jedna je od najutjecajnijih i najdugovječnijih rock grupa nastalih u Jugoslaviji i Srbiji. Pojavivši se u vreme novog vala, odigrali su izuzetno važnu ulogu u stvaranju autentičnog gradskog rock zvuka, s poetskom društveno-kritičkom oštricom. Tijekom osamdesetih su se okrenuli glam estetici, iz čega je nastao niz velikih hitova, od kojih su mnogi popularni i danas, a pjesma 'Igra rokenrol cela Jugoslavija' postala je pravi rock klasik. U trenucima raspada nekadašnje zemlje, ističu se i antiratnim aktivizmom (projekat 'Rimtutituki'). Poslije 2000. godine, stareći više nego dostojanstveno, Električni orgazam se i dalje razvija, prenoseći na mlađe svoj jedinstveni pogled na rock and roll. Povijest ovog benda je i povijest rock kulture u našim krajevima.

U filmu su korišćeni raritetni dokumentarni snimci i muzičke numere, najvećim delom zabeleženi i sačuvani u Programskom arhivu RTS. Ulaznice za dokumentarni film o grupi Električni orgazam u prodaji su i izvan paketa za čitavo događanje, po cijeni od 25 kuna na recepciji MSU.

O Ljetu u MSU

 • Autor i urednik programa: mr. sc. Branko Kostelnik
 • Kustosica programa performansa: Ana Škegro
 • Kustosi izložbe 'Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol': tim kustosica MSU
 • Izvršna produkcija: Miranda Herceg

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 55 kuna preko sustava Eventim.hr i na recepciji MSU.

Ulaznice za dokumentarni film o grupi Električni orgazam u prodaji su i izvan paketa za čitavo događanje, po cijeni od 25 kuna na recepciji MSU.

Čitateljima tportala darujemo 2x2 ulaznice za koncert repera Grše (18. lipnja, 21.00 – Grše, koncert, sjeverni plato MSU (ulaz od 20 sati)), a dobitnici su Kristina Kemešić i Ivan Perica. Dobitnici će biti na popisu i moći će preuzeti svoje ulaznice na ulazu uz predočenje osobne.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!