novi uspjeh poznate splićanke

Vjekoslava Huljić dobila još jedno priznanje: 'Nikad nisam pisala za nagrade, pisanje je moj životni hobi, ljubav, posao'

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Poznato je da potpisuje stihove brojnih domaćih hitova, ali da je književnica koja piše za djecu i mlade, uvijek nekako nepravedno, ostane u sjeni. Vjekoslava Huljić je laureatkinja ovogodišnje književne nagrade 'Anto Gardaš' dodijeljene u Osijeku. Njezin roman 'Moj Titanic ne tone', žiri je proglasio najboljim u konkurenciji među 27 naslova, a za tportal je podijelila svoje utiske

Vjekoslavi Huljić ova nagrada puno znači jer je stuka prepoznala vrijednost knjige, priče o dvjema djevojčicama, maloj Splićanki i migrantici iz Sirije i osjetljivoj temi današnjice koja se provlači kroz nju - problem iseljavanja i izbjegličke krize.

'Nikad nisam pisala za nagrade, pisanje je moj životni hobi, ljubav, posao. U kojem god smjeru pero išlo vodim ga srcem, pisala tekstove za glazbu, romane ili knjige za mlade. Uvijek želim da teme budu zanimljive te da mlade ili stare ljude povučem da im se čita. Trudim se da im bude duhovito, možda izazove suzu ili se zamisle nad nekim temom, i uvijek kad govorim o romanima za mlade, moram imati neki problem kojeg mogu mladi ljudi doživjeti kroz svoje odrastanje, ali ga nekako vežem i uz mame, tate, bake, djedove, pa svi mogu naći nešto zanimljivo u tim romanima. Znam da vole humor i elemente krimića i koliko god se nekad čini da u njima nema izlaza nekako radnju privedem kraju da bude happy end', priča nam.

Djeca su joj najbolji pokazatelj koliko su njezine knjige prihvaćene. 'Nedavno mi je jedna djevojčica rekla na gostovanju 'Vi ste meni najdraža pisica'', rekla nam je kroz smijeh.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

'Mislim da je ovdje bila ključna stvar što sam se dotakla teme migranata. Svi se mi suočavamo s tim problemom i htjela sam poručiti da jedna pružena ruka i mala gesta dobrote može puno napraviti za svijet. Titanic je metafora života i kad bi svatko pokazao malo dobre volje, on bi plovio puno i ne bi potonuo', smatra Vjekoslava Huljić s kojom je na dodjeli nagrada bio njezin suprug Tonči Huljić.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!