iskreno do kraja

Vitomira Lončar na temu zagađenja i usporedbi Kine sa Zagrebom: 'Nemrem više to svaki dan, udri-ubi po ovoj zemlji od koje bi svi itekako imali kaj za naučit'

02.11.2021 u 15:17

Bionic
Reading

Kako su u Zagrebu posljednjih dana povišene vrijednosti lebdećih čestica u zraku te je na drugom mjestu najzagađenijih gradova svijeta, glumica, doktorica znanosti i profesorica Vitomira Lončar koja godinama živi u Kini (zemlji o kojoj se često piše kao najzagađenijoj kad je riječ o onečišćenju zraka) posvetila je svoju objavu na društvenim mrežama tom problemu i objasnila kako stvari stoje

'Ovak, kad sam došla u Kinu, a ovo mi je šesta jesen ovdje, bez maske nismo mogli izaći iz kuće. Zbog zagađenja. Nebo je bilo žuto-sivo, zrak užasan. Onda su nastupile nove mjere i Kina je krenula u okršaj sa zagađenjem i svim ostalim stvarima povezanim s istom temom, razvrstavanje otpada i slično', piše Vitomira Lončar na početku svoje objave na Faceboku.

'Čitam danas (e, tko me je samo tjerao da otvaram HR novine!) kak je nemoguće da je Zagreb zagađeniji od kineskih gradova. Ono, nemre gore od Kine, u svemu pa i u tome! Pak sam si išla potražiti fotke iz 2016. i 2021. Plavo nebo je u 2016. bilo nemoguće vidjeti. Danas je žuto-sivo nebo nemoguće vidjeti. Ne zato kaj Kinezi svako jutro farbaju nebo u plavo da bi nas, šačicu stranaca koji smo tu ostali zavarali da se nekaj događa po pitanju odnosa prema zagađenju, nego zato kaj su skoro svi autobusi električni, svi motori su odavno električni (ostali su zabranjeni), hibridni auti su sve češći, a u bliskoj budućnosti će ostati samo električni, izgrađeno je u roku od godinu dana najmodernije odlagalište otpada s tehnologijom koja reciklira baš sve. I da ne nabrajam dalje', opisala je.

'Hesteg #nemrem više to svaki dan udri-ubi po ovoj zemlji po svim mogućim temama od koje bi svi itekak' imali kaj za naučit. Slike su tu. #Nofilter, naravno. Od travnja 2016. kad sam došla do danas. I dalje farbam samo kosu, ali slike nikad. Tak je kak vidite', završila je objavu.

  • +3
Vitomira Lončar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album