POSEBAN DAN

Veliko slavlje u kraljevskoj obitelji: krštenju malenog princa svjedočile tisuće građana

01.12.2017 u 17:15

Bionic
Reading

Švedska kraljevska obitelj okupila se u Crkvi Drottingholm Palace kako bi proslavila poseban dan - krštenje malenog princa Gabriela. Šesti u redu za tron princ nosio je svečanu odjeću koja se u švedskoj kraljevskoj obitelji tradicionalno prenosi generacijama, a kršten je vodom s izvora na otoku Ölandu

U švedskom gradu Drottingholmu danas je održana ceremonija krštenja za najmlađeg člana švedske kraljevske obitelji, princa Gabriela. Ponosni roditelji, princ Carl Philip i princeza Sofia pozvali su mnogobrojnu rodbinu i prijatelje koji su se okupili u Crkvi Drottingholm Palace kako bi uveličali ovaj poseban dan za kraljevsku obitelj.

Lijepa princeza Sofia s veseljem i ponosom je okupljenoj javnosti pokazivala svog mezimca, dok je princ Carl Philip u rukama nosio njihovog starijeg sina, 19-mjesečnog princa Alexandera.

Princeza i nekadašnji glamurozni model izgledala je senzacionalno u tradicionalnoj narodnoj nošnji s izvezenim detaljima te pripadajućoj kapi kojom je ukrasila lepršavu punđu, dok je princ Carl Philip nosio službenu kraljevsku uniformu namijenjenu posebnim ceremonijama kao što je ova.

  • +3
Krštenje švedskog princa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tromjesečni princ Gabriel, koji je na svijet stigao 31. kolovoza, nosio je bijelu pamučnu haljinicu ukrašenu čipkom koja se u kraljevskoj obitelji tradicionalno prenosi s koljena na koljeno. Prije malenog princa, svečanu haljinu nosio je i njegov otac, princ Carl Philip, kao i njegove tete, prijestolonasljednica Victoria i mlađa princeza Madeleine.

Zanimljivo je to što su na podstavu haljine koju je nosio princ Gabriel izvezana imena i datumi svih prinčeva i princeza koji su se u njoj prethodno krstili, a tradicija je započela s princom Gustafom Adolfom davne 1906. godine.

  • +8
Švedski princ Carl Philip i princeza Sofia Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gabrielom stariji brat Alexander izgledao je neodoljivo u minijaturnom mornarskom odijelu dok je sjedio u očevom krilu za vrijeme ceremonije koju je održao nadbiskup Anders Wejryd.

U duhu tradicije, maleni princ je kršten izvorskom vodom s otoka Ölanda, drugog po veličini švedskog otoka, a riječ je o običaju koji su uveli djed i baka princa Gabriela, švedski kralj Carl XVI Gustaf i kraljica Silvia, koji su također nazočili krštenju.

  • +26
Švedska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia