GLAZBENI SPEKTAKL

Veliki povratak Dore: Doznajemo tko bi mogao nastupiti u Kristalnoj dvorani

22.11.2018 u 11:18

Bionic
Reading

Kreću velike pripreme oko jednog od najatraktivnijih glazbeno-zabavnih projekata HRT-a, Dora - Izbor hrvatske pjesme predstavnice za pjesmu Eurovizije na kojem će se u veljači iduće godine, birati hrvatski predstavnik za 64. pjesmu Eurosonga. Glazbeni spektakl bi se trebao održati u Opatiji. Povratak Dore za tportal je komentirao voditelj projekta, iskusni urednik, novi šef hrvatske delegacije za Eurosong Željen Klašterka

Publika i glazbenici s velikim veseljem dočekali su vijest o povratku Dore. Na internetskim stranicama Hrvatske televizije mogu se pročitati pravila za izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije - Dora 2019. koji bi se, neslužbeno doznajemo, trebao održati 16. veljače u Opatiji. Upravo je iz Opatije sve krenulo još 1993. godine kada su u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner za naše predstavnike na Eurosongu odabrani članovi grupe ‘Put’ i pjesma ‘Don’t ever cry’ Đorđa Novkovića.

Natjecanje za Doru 2019. sastojat će se od jedne večeri koja će se održati i izravno prenositi na prvom programu HTV-a dana u veljači sljedeće godine.

Pjesme za natjecanje odabrat će stručni ocjenjivački sud sastavljen od predstavnika HGU-a, HDS-a i HRT-a te glazbenog kritičara, pjevača/ice s iskustvom nastupa na Euroviziji, skladatelja i tekstopisca kojeg bira HRT. Ocjenjivački sud će na temelju javnog natječaja, objavljenog na službenim web-stranicama HRT-a koji će bit će otvoren od 20. studenog do 10. siječnja, odabrati 16 originalnih pjesama te dvije rezervne pjesme.

'Očekujemo veliki broj prijava od raznih autora pa čak i stranih, ali je naravno uvjet da pjesmu izvodi netko od domaćih izvođača. Režiju i ostale tehničke uvjete te mjesto održavanja još dogovaramo. Veselim se projektu kao i svakome koji nosi u sebi kreativnost i zanimljivi sadržaj. Tri dana će trajati glazbeni hepening, a jedan od tih dana bit će rezerviran za Dane HRT-a gdje ćemo predstaviti Simfonijski i jazz orkestar HRT-a', ispričao nam je voditelj projekta, Dore 2019., Željen Klašterka. Nekoć je taj projekt, zanimljivo je, s velikim uspjehom radila njegova punica, bivša urednica Zabavnog programa HRT-a Ksenija Urličić.

U pozivu se ističe da će kriterij za odabir pjesama biti umjetnička vrijednost s naglaskom na kvalitetu glazbe i stihova te cjelokupnog djela. Na javni natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje nisu javno izvođene niti na bilo koji način javno objavljene, a za koje autori glazbe i teksta raspolažu pravima prema tekstu natječaja. Na javni se natječaj mogu javiti autori, izvođači, proizvođači fonograma i druge osobe koje imaju uređena autorska, izvođačka i fonogramska prava za prijavljenu pjesmu.

Sudionici Dore na dan prijave na javni natječaj ne smiju biti mlađi od 16 godina i moraju biti državljani Republike Hrvatske. Skladba može trajati najviše 3 minute uključujući i odjek zadnjeg tona. U izravnom prijenosu natjecanja Dora 2019. sudjeluje 16 originalnih pjesama. Uz to, HRT-u moraju dostaviti i tzv. stage plan na kojemu trebaju označiti približne pozicije izvođača na sceni.

  • +9
Dora - izbor hrvatske pjesme predstavnice za pjesmu Eurovizije Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Najbolja pjesma se bira glasovima gledatelja (televoting) i glasovima žirija. Sastav i način izbora žirija, način glasovanja gledatelja i žirija HRT će regulirati posebnim pravilima najkasnije do 31. siječnja. HRT će izvođačima pobjedničke pjesme osigurati nastup u poluzavršnici Natjecanja za Pjesmu Eurovizije 2019. u Tel Avivu 14. ili 16. svibnja 2019. godine, a u slučaju prolaska u prednatjecanju, i u završnici 18. svibnja.

Na Doru se ovaj put navodno sprema Jacques Houdek, koji je Hrvatsku predstavljao na Eurosongu u Kijevu s pjesmom 'My Friend'. Osvojio je 13. mjesto sa 128 bodova, a po glasovima publike zauzeo je deveto mjesto, a ovog puta Jacques će se pojaviti u ulozi skladatelja. Svoju pjesmu navodno će poslati i Damir Kedžo te Lidija Bačić, a pobjedi na Dori nada se, priča se, i Maja Šuput.

Izvor: Društvene mreže