NE POSTOJI RECEPT

Neuspjeh za neuspjehom: Je li vrijeme da Hrvatska odustane od Eurosonga?

09.05.2018 u 10:50

Bionic
Reading

Nekada je natjecanje za Pjesmu Eurovizije bilo stvar prestiža. Prijenos se s nestrpljenjem čekao, sve generacije jedne obitelji pratile su nastupe od početka do kraja, a mnoge pjesme su postale hitovi. Danas je priča sasvim drugačija, osobito što Hrvatska, koja se samostalno na Eurosongu natječe od 1993. godine, već godinama ne može polučiti uspjeh

Otkako je Eurosonga i te vrste natjecanja, Hrvatska je pobjedu odnijela samo jednom. Godine 1989. zadarska grupa Riva predstavljala je u Lausannei tadašnju Jugoslaviju te pobijedila s pjesmom 'Rock Me Baby'.

Sve od tada uspjeh izostaje, iako su od 1993. godine - kada se Hrvatska, odnosno članovi grupe Put, prvi put samostalno pojavila na Eurosongu s pjesmom 'Don't Ever Cry' - neki glazbenici ipak uspjeli polučiti neki uspjeh.

  • +9
Franka Batelić na Eurosongu 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Andres Putting

Tko je krivac i postoji li on uopće, u tome se ne mogu složiti ni najveći stručnjaci kada je u pitanju nastup na Eurosongu, no dobitnu formulu za uspjeh nitko ne zna. Od 1993. do 2006. godine, kada je nastupila Severina s pjesmom 'Moja štikla', Hrvatska je zauzimala donekle visoka mjesta na ljestvici, s time da su najbolji uspjeh polučile Maja Blagdan i 'Sveta ljubav' 1996. godine te tri godine kasnije Doris Dragović s 'Marijom Magdalenom'.

A onda je sve krenulo nizbrdo. Samo godinu nakon Severine Hrvatsku su 2007. godine predstavljali Dragonfly ft. Dado Topić s pjesmom 'Vjerujem u ljubav', no nisu se ni plasirali u finale. Potom smo opet bili u njemu zahvaljujući Kraljevima ulice i 75 Centsu te Igoru Cukrovu i Andrei Šušnjari, no tek na 21., odnosno 18. mjestu.

Eurovision 1989. Jugoslavija - Riva - Rock me Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

No sreća zbog ulaska u finale kratko je trajala. 'Nesretni' niz započela je grupa Feminnem 2010. godine, a nastavila ga je javnosti nepoznata Daria Kinzer sa svojom pjesmom 'Celebrate'. Bolje sreće nije bila ni 2012. godine Nina Badrić i njezino 'Nebo', kada je Vijeće HRT-a samo odlučilo da ona ide na Eurosong, ukinuvši dotadašnji izbor za hrvatsku pjesmu Eurovizije, Doru.

Uspjeh se pokušao ostvariti i uz pomoć Klape s Mora i njihove 'Mižerje', no uzalud. Nakon njihovog neuspjeha Hrvatska se odlučila povući iz daljnjeg nastupanja na Eurosongu i toga se pridržavala dvije godine - 2014. i 2015. - a onda su u svijet poslali Ninu Kraljić.

Franka - Crazy - Croatia - LIVE - First Semi-Final - Eurovision 2018 Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ona je sa svojim 'Lighthouseom' čak ušla u finale, no završila je tek na 23. mjestu, dok su godinu poslije Jacques Houdek i njegov 'My Friend' zauzeli 13. mjesto. Velike nade stoga su se polagale u Franku Batelić i 'Crazy', unatoč svim skandalima oko plagiranja pjesme, koji su se pojavili uoči njezina odlaska u Portugal.

Je li to imalo utjecaja na neprolazak dalje ili ne, nitko ne zna, no sigurno je da će se u idućim danima pojaviti mnogobrojni 'stručnjaci' koji će zasigurno razjasniti u čemu je točno problem. Ono što joj svi moraju priznati to je da je Franka na pozornici dala sve od sebe, otpjevala pjesmu bez greške i prenijela emocije, no sve to očito nije bilo dovoljno da u subotu 12. svibnja nastupi u velikom finalu s favoritima ovogodišnjeg Eurosonga.