PODIGLA SE PRAŠINA

Utrka za Oscara pretvara se u prvoklasan skandal, a nominacija za najbolju glavnu glumicu nekima je posebna problematična

31.01.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Nominacije za Oskare znak su prestiža, a svake godine donesu dvije strane: dok neki slave, drugi su povrijeđeni. Ove godine posebno je iznenađujuća bila odluka o nominaciji glumice Andree Riseborough koja je prvi put nominirana za ovako cijenjenu nagradu, no njezinu nominaciju mnogi nisu dočekali s pljeskom. Tvrde da je nominacija izazvana podrškom njezinih prijatelja iz svijeta filma, a posebno je upitna odluka o nominiranju isključivo glumaca i glumica bijele puti. U obranu Riseborough priskočila su poznata imena, a cijela drama bit će ispitana

Dodjela nagrada Akademije svake godine donese neki skandal, a ni ova godina nije iznimka. Ove godine problem je nastao nakon neočekivane nominacije Andree Riseborough u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu 'To Leslie', čini se nauštrb Viole Davis za 'The Woman King' i Danielle Deadwyler za 'Till'.

Ova glumica prilično je nepoznata svima, osim filmskim fanaticima, a ovo je njezina prva nominacija za tako prestižnu nagradu. Mnogi se pitaju kako je moguće da su i Davis i Deadwyler bile nominirane za nagrade Ceha filmskih glumaca, Davis čak i za Zlatni globus, a nisu uvrštene u popis nominiranih za Oskara.

Akademija filmske umjetnosti i znanosti (Ampas), udruga koja organizira dodjelu nagrada, najavila je da će revidirati propise o nominacijama kako bi osigurala da nijedan propis nije prekršen. Nakon postupka će obavijestiti javnost o tome hoće li mijenjati propise u skladu s novom erom društvenih medija i digitalnih kanala komunikacije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Glumica Andrea Riseborough nominirana je kao najbolja glumica za glavnu ulogu u nezavisnom filmu pod nazivom 'To Leslie'. Film govori o samohranoj majci koja dobije značajan iznos na lutriji, no ostane bez novca. Riseborough glumi titularnu Leslie, a kritičari su naveliko nahvalili njezinu izvedbu kao jednu od najboljih u njezinoj karijeri.

Brojni holivudski glumci javno su podržali film kroz različite panele i objave na društvenim mrežama. Kate Winslet, Jennifer Aniston, Edward Norton i Charlize Theron pohvalili su film, a Gwyneth Paltrow istaknula je svoje mišljenje da je glumica vrijedna svih nagrada.

Podijelila je fotografiju s Demi Moore, redateljem Michaelom Morrisom i zvijezdom filma Andreom Riseborough te napisala: Sinoć smo iskreno uživali gledati remek-djelo pod nazivom To Leslie. Režirao ga je naš prijatelj @filmbymichaelmorris, a glumi neusporediva @andreariseborough. Zapanjena sam svim izvedbama. Andrea bi trebala osvojiti sve nagrade koje postoje i sve one koje još nisu izmišljene.'

Nakon velike bure oko ovogodišnjih nominacija, oglasila se i Christina Ricci, no kasnije je uklonila objavu. U objavi je prozvala odluku Akademije da ponovno promotri procedure: 'Čini se urnebesno da je ‘iznenađujuća nominacija’ (što znači da tone novca nisu potrošene za pozicioniranje ove glumice) legitimno briljantne izvedbe došla pod istragu. Dakle, samo filmovi i glumci koji si mogu priuštiti kampanje zaslužuju priznanje? Djeluje elitistički i ekskluzivno.'

Osim ovog problema, vratio se i rasni problem. Na društvenim mrežama ponovno je na snazi hashtag #OscarsSoWhite koji je složen 2016. godina nakon što nijedan 'nebijeli' glumac nije nominiran u kategorijama izvedbi glumaca. Mnogi tvrde da je glumica nominirana zbog svojih 'bijelih prijatelja' koji su javno pohvalili njezinu izvedbu.

  • +9
Andrea Riseborough Izvor: Profimedia / Autor: Dia Dipasupil / Getty images / Profimedia