na HBO-u

Uskoro premijera filma o najpoznatijem redatelju na svijetu

29.09.2017 u 12:41

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih redatelja na svijetu, Steven Spielberg, daje dosad najveći uvid u svoju izvanrednu karijeru u ekskluzivnoj HBO-ovoj produkciji 'Spielberg'. Dokumentarni dugometražni film dubinski proučava njegovu filmografiju, otkrivajući kako su njegova iskustva hranila njegov rad i promijenila ga s vremenom

Steven Spielberg snimio je nevjerojatan katalog revolucionarnih filmova tijekom svoje gotovo 50 godina duge karijere. Obilježavajući evoluciju ove ikone, producentica Susan Lacy se bazira na gotovo 30 sati ekskluzivnih intervjua s redateljem koji otvoreno progovara o svom gorko-slatkom djetinjstvu i cjeloživotnoj opsjednutosti snimanjem filmova, njegovom rano započetom radu kao televizijskog čuda od djeteta, njegovom usponu do slave kroz nevjerojatan niz blockbustera, kasnije nastupanje u ozbiljnijim dramskim filmovima te osobne i profesionalne odnose koje je godinama njegovao.

'Spielberg' također donosi komentare članova njegove obitelji, prijatelja i kolega, plus isječke i snimke iza kulisa mnogih filmova koji su u njegovoj karijeri smatrani prekretnicama, uključujući 'Ralje', 'Otimači izgubljenog kovčega', 'E.T.', 'Jurassic Park', 'Schindlerova lista', 'Spašavanje vojnika Rayana', 'Most špijuna' i još mnogih drugih.

Lacy je intervjuirala više od 80 osoba za film, od A-liste poznatih i slavnih, do redatelja i producenata, inženjera industrije, uključujući J.J. Abramsa, Christiana Balea, Drew Barrymore, Cate Blanchett, Francisa Forda Coppole, Daniela Craiga, Daniela Day-Lewisa, Briana de Palme, Laure Dern, Leonarda DiCaprija, Richarda Dreyfussa, Ralpha Fiennesa, Harrisona Forda, Davida Geffena, Toma Hanksa, Dustina Hoffmana, Holly Hunter, Jeffreyja Katzenberga, Bena Kingsleyja, Kathleen Kennedy, Georgea Lucasa, Liama Neesona, Martina Scorsesea, Oprah Winfrey i Roberta Zemeckisa.

Rezultat je zapanjujuće intiman portret koji spaja Spielbergovo fascinantno pripovijedanje u prvom licu s dubinskim istraživanjem kreativnog procesa i umijeća što su ga proslavili, uz naglasak na teme poput rastanka, pomirenja, patriotizma, humanosti i čuđenja, koje se ponavljaju u njegovim djelima.

Novi HBO-ov dokumentarac 'Spielberg' će putem usluge videa na zahtjev HBO GO biti dostupan od 8. listopada. Na HBO-u bit će emitiran 12. listopada u 21.50 sati, stoji u priopćenju.

Između ostaloga, u dokumentarcu su obuhvaćene sljedeće teme:

Spielbergovo djetinjstvo u Phoenixu. Bio je sin oca koji je radio puno radno vrijeme i majke koja mu je bila više kao sestra nego kao roditelj. Spielberg je bio zlostavljan u školi i, stvarajući filmove u vrlo ranoj dobi, 'preuzeo je kontrolu nad svojim životom'.

Raspad braka njegovih roditelja nakon što su se preselili u Kaliforniju. Krhkost obitelji postala je tema koja je istaknuta u ranim filmovima kao što su 'Bliski susreti treće vrste' i 'E.T.'.

Njegov početak u industriji u Universalu, njegovoj 'filmskoj školi', nakon što nije uspio ući u USC. (Legenda kaže da se Spielberg ušuljao na parcelu studija i zatražio ured za sebe.) Izvršni direktor Sid Sheinberg ga je stavio pod ugovor na Universal televiziji, gdje su ga zbog njegove mladosti vidjeli kao novaka, sve dok zbog filma 'Dvoboj' nisu primijetili njegov talent.

• Svoj dugometražni igrani film iz 1975., 'Ralje', Spielberg opisuje kao 'noćnu moru i jedan od najgorih scenarija'. Iako je film trostruko promašio proračun i nije krenuo prema rasporedu, zaradio je više novca od bilo kojeg prethodnog filma u povijesti i istaknuo Spielberga.

Niz njegovih uspješnih filmova. Spielberg je upao u zamku etikete 'komercijalnog filmaša' i trudio se pronaći kritičko prihvaćanje. 

Njegovo prijateljstvo s 'The Movie Brats' (George Lucas, Francis Ford Coppola, Brian De Palma i Martin Scorsese), bratstvom redatelja koji su se okupili zbog svoje strasti za filmom te podrške koju su pružali jedan drugome – isto kao i  pravedne količine natjecateljskog duha.

Njegovo priznanje o važnosti obitelji. 'Mislio sam da život počinje djelovanjem', priznaje Spielberg osjećaj koji se promijenio nakon rođenja njegovog prvog sina s prvom ženom, glumicom Amy Irving. Sa svojom drugom ženom, s kojom je još uvijek u braku, glumicom Kate Capshaw, Spielberg je bio inspiriran za razmatranje svoje filmske baštine koju je želio ostaviti svojoj rastućoj obitelj, a koja je ujedno zaslužna za njegov zreliji rad.

• Spielbergovo potpuno prihvaćanje njegove židovske pozadine i snimanje 'Schindlerove liste' prekretnica je kako za njega osobno, tako i profesionalno. (Film je osvojio sedam Oscara, uključujući prvi Spielbergov za najboljeg redatelja.) Nakon 'Schindlerove liste', Spielberg, koji priznaje da je proveo velik dio svog mladog života srameći se svoje baštine, osnovao je Zakladu Shoah, koja bilježi često zaboravljene priče onih koji su preživjeli holokaust i druge genocide.

• Njegovo pomirenje s ocem Arnoldom, veteranom iz Drugog svjetskog rata, dogodilo se slučajno u vrijeme snimanja 'Spašavanja vojnika Ryana'. Sukob između oca i sina Spielberg je prožeo kroz mnoge svoje prethodne filmove, a nazvao ih je svojom 'terapijom'.

Mračniji aspekti kasnijih filmova koji se odražavaju na suvremena politička pitanja. 'Ja sam patriot i pomalo idealist', kaže Spielberg, koji se nije udaljio od borbe s teškim temama u filmovima kao što su 'Specijalni izvještaj', 'München' i 'Most špijuna'.

Iako je njegova karijera evoluirala tijekom desetljeća, Spielberg ostaje osobno 'vođa' filma i redatelj koji radi s istim članovima ekipe neprestano gledajući kako može pomoći drugima. Kroz uspjehe, ali i neke pogrešne korake, blockbustere i nagrade, njegova strast za filmom i njegova predanost načinu pripovijedanja ostaju postojane kao i uvijek.

Režiju i produkciju HBO-vog dokumentarca potpisuje nagrađivana Susan Lacy, u suradnji s producenticama Emmom Pildes i Jessicom Levin, dok je dokumentarac uredila Deborah Peretz.

Susan Lacy je kreatorica i bivša izvršna producentica slavljenog WNET serijala 'American Masters', koji se prikazuje na PBS-u širom zemlje. Dobitnica je bezbrojnih nagrada, uključujući deset Primetime Emmyja za izvrsnu seriju dokumentaraca i 12 nagrada Peabody. Kao izvršni producent 'American Mastersa', Lacy je producirala biblioteku od 250 filmova koji istražuju živote najdugovječnijih kulturnih ikona u Americi, od Charlieja Chaplina do Jamesa Baldwina i Boba Dylana. Također je režirala filmove o različitim osobama kao što su Leonard Bernstein, David Geffen, Joni Mitchell, Judy Garland, Paul Simon, Rod Serling i Lena Horne.

Dokumentarac će biti dostupan i putem usluga videa na zahtjev HBO GO i HBO On Demand.