SIGURNO STE JU PRIMIJETILI

Upoznajte Anu Uršulu Najev, zanosnu Splićanku koju gledamo u seriji 'Kumovi'

10.02.2022 u 06:43

Bionic
Reading

Od ovog tjedna na Novoj TV gledatelji mogu pratiti novu dnevnu dramsku seriju 'Kumovi'. Osim poznatih glumačkih imena, u njoj se pojavljuju i neka nova kojima će sigurno biti odskočna daska u karijeri. Zanosnoj Splićanki pripala je jedna od glavnih uloga, ona Luce, koja se zaljubljuje u zgodnog Janka (kojeg utjelovljuje crnogorski miljenik žena Momčilo Otašević). S karizmatičnom i zanimljivom glumicom koja iza sebe već ima razne projekte, a koja je odmah na početku emitiranja serije osvojila simpatije gledatelja, razgovarali smo za tportal

Ana Uršula Najev odrasla je u gradu pod Marjanom. Kad je bila mala, htjela je postati psihologica, forenzičarka i superjunakinja. Upravo zbog studija glume danas može biti sve što poželi. Prvi glumački angažmani bili su joj u glazbenim spotovima (Tonči Huljić & Madre Badessa, Crvena jabuka, Vojko V.), a u dvadesetima je zauzela važno mjesto na umjetničkoj sceni, što potvrđuju i priznanja, ali i odlične kritike za ostvarene uloge.

Posljednjih godina moglo ju se vidjeti u brojnim kazališnim predstavama. Na ekranu je debitirala 2018. godine u filmu 'Sandra i Marina' redatelja Igora Jelinovića, a glumila je i uz bok Rade Šerbedžije u filmu 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' te imala ulogu u filmu 'The Match' Jakova Sedlara. Uz glumu, glazba joj je velika strast. Sa svojim bendom prošlo ljeto realizirala je glazbeni projekt 'For Amy'.

Što nam smijete otkriti o Luci, svom liku u seriji 'Kumovi'?

Luce je doktorica opće prakse koja se nakon studija u Zagrebu vratila u rodne Zaglave te radi u ambulanti. Empatična je, pravedna, strastvena, neovisna, ali i jako tvrdoglava, prkosna i samodostatna te kao takva često na meti ukućana i sumještana. Moralna je vertikala obitelji, pedantna i odgovorna, a njen savršeno organiziran red poremeti se kad u njen život uđe Janko. Što će joj se sve događati, mislim da nema smisla otkrivati.

Ako je suditi po foršpanima i prvim najavama, imat ćete ljubavne scene s Momčilom Otaševićem. Jeste li prije surađivali s njim i kakav vam je kao partner?

Ne, prvi put smo dijelili scenu na audiciji za seriju. Jako je lijepo raditi s njim, pažljiv je, inspirativan i profesionalan. Puno vremena provodimo skupa na setu, stoga je olakšavajuće imati partnera - prijatelja od povjerenja.

Ana Uršula Najev (serija 'Kumovi') Izvor: Promo fotografije / Autor: Nova TV promo

Vučete korijene iz Dalmatinske zagore (po maminoj strani ste iz Drniša). Prepoznajete li u seriji neke 'autentične trenutke'?

Prepoznajem ih, a uvijek me nasmiju situacije koje su karakteristične za sela i gradove u tom podneblju. Život u malom mjestu uz pregršt koristi donosi i rizik od monotone svakodnevnice koja izaziva kreiranje apsurdnih situacija te rivalskih i inih odnosa (bili oni susjedski, ljubavni, politički ili bilo koji drugi) ne bi li to razbilo monotoniju.

Dosad ste u serijama imali samo epizodna iskustva. Rad na takvim projektima zahtjevan je i iziskuje stalnu psihofizičku spremnost i koncentraciju. Što je najvažnije za snimanja tog tipa?

Definitivno psihofizičko zdravlje - dobar san, zdrava prehrana, filtri za stres, debele čarape i tako dalje. Ovakvu vrstu snimanja smatram izrazito moćnim mentalnim i fizičkim treningom. U pitanju su svakodnevne velike količine materijala, ogroman broj suradnika, ekspresnost rada, teški zimski uvjeti na lokacijama, neprestano psihičko šaltanje stanja, stalna spremnost na promjene plana i rasporeda... Olakotna okolnost u svemu tome je zdrava atmosfera.

Gdje se osjećate prirodnije, na kazališnim daskama ili pred kamerom?

Gluma pred kamerom sama po sebi iziskuje više prirodnosti i manje stiliziranja, ali jednako se ugodno osjećam i na daskama i pred objektivom, pružaju mi različite vrste ekspresije i zadovoljstva.

Dio vaše obitelj živi u Brazilu. Kako je došlo do toga i kako podnosite fizičku razdvojenost?

Spletom okolnosti. Ne bih rekla da je stvar u podnošenju, to je nekako pasivna riječ. Više se radi o njegovanju. Čežnja za bližnjima je normalna stvar, ali uz održavanje kvalitetnih odnosa ništa nije teško podnositi.

Kad smo kod obitelji, vaša gaji tradiciju maslinarstva. Vaša ulja su u proteklih 20-ak godina dobila brojne nagrade na domaćim i međunarodnim manifestacijama. Koliko ste vi angažirani oko toga?

Ove godine nažalost nisam sudjelovala u berbi zbog snimanja. Sad to nadoknađujem u vidu promoviranja i prodaje, ha, ha. Odmalena sam uključena u to, pamtim vonj uljare kad sam prvi put ušla u nju. Svake godine ti su procesi prožeti ljubavlju, znojem i dobrom energijom. Ipak, nisam neki ekspert, za razliku od muškog dijela obitelji, i moje sudjelovanje bazira se uglavnom na praktičnom - berbi i distribuciji.

  • +3
Ana Uršula Najev Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Pjevanje je vaša velika ljubav. Što je s vašim projektom 'For Amy', u spomen na neponovljivu Amy Winehouse?

Na čekanju je, trenutno je teško održavati koncerte uz ovu količinu snimanja, drugu adresu i epidemiološku situaciju. Nedostaje mi glazba i u planu mi je krenuti s nastupima pred ljeto. 'For Amy' je izazvao odlične reakcije i interes, stoga se veselim budućim izvedbama.

Uspoređuju vas s Margot Robbie i Liv Tyler, a neke zbog ženstvenosti i elegancije podsjećate na stare holivudske dive. Koliko vam te usporedbe gode ili vam je to na neki način breme?

Logično je da mi gode usporedbe s nadarenim, uspješnim i predivnim ženama, nema razloga za suprotno. Trudim se to ne doživljavati kao breme iako je činjenica da se u showbiznisu ženama teško praštaju talenti, uspjesi i ljepota, ali to je devijacija društva koja je teško ispravljiva. Stoga mislim da se time ne valja zamarati i da će kvaliteta uvijek uroditi plodom.

Izvor: Društvene mreže

Imate li uzore u poslu, pjevačkom i glumačkom?

Popis uzora je ogroman, nema smisla nabrajati. Ako moram izdvojiti nekog, reći ću da u posljednje vrijeme najviše konzumiram Donnyja Hathawaya i Bryana Cranstona. Uzor mi je svaka individua koja me na bilo koji način impresionirala i inspirirala. Uzor mi je i imaginarna, bolja verzija mene kojoj težim.

Kako se opuštate i u čemu uživate kad niste posvećeni glumi i glazbi?

Pa i gluma i glazba na neki način opuštaju me u vidu gledanja serija, slušanja glazbe, sviranja... Nemam striktne hobije ili planove opuštanja, nekad je to boravak u prirodi, nekad druženje s prijateljima, odlasci na kvizove, nekad osama uz dobar film ili knjigu ili ništa, nekad crtanje, najčešće spavanje...