u 76. godini

Umrla je Kostadinka Velkovska

11.03.2024 u 17:33

Bionic
Reading

Velika hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica makedonskog podrijetla Kostadinka Velkovska umrla je u nedjelju u 76. godini

Istaknuta glumica Kostadinka Velkovska preminula je u nedjelju u umirovljeničkom domu. Ispraćaj će biti u četvrtak 14.3.2024. godine u 14 sati u krematoriju na Mirogoju, potvrđeno je za Index.hr.

Za glumicu je bio koban teški moždani udar je u srpnju prošle godine od kojeg se nije uspjela potpuno oporaviti. Tada je boravila na intenzivnoj njezi u KBC-u Zagreb.

Ubrzo nakon toga proširile su se lažne vijesti da je glumica preminula, no tada je te vijesti demantirala njezina snaha. Ovog puta, ružne vijesti su se pokazale, nažalost, istinitima.

Nakon moždanog udara glumica je bila smještena u jedan zagrebački starački dom. Prije nego što je doživjela moždani udar, prije dvije godine patila je od snažnih glavobolja i gubila je vid. Tada joj je dijagnosticiran tumor na mozgu, srećom benigni, koji je uspješno odstranjen. Potom je morala biti u strogoj izolaciji, da se ne zarazi koronom. Uputa liječnika Kostadinka se čvrsto pridržavala i nije gubila nadu. No, moždani udar prošlog ljeta pokazao se kombnim.

Rođena je 3. lipnja 1948. u Skopju iz kojega je u Zagreb 1968. godine došla na studij glume. Naime, u Skoplju tad nije bilo akademije, ali unatoč tome što je Beograd lokacijski bio bliži, želja joj je bila studirati u Zagrebu – kako zbog prijatelja koji su ondje već studirali, tako i zbog njezine obitelj koja se preselila u glavni grad Hrvatske.Po završetku studija glumila je dvije godine u dubrovačkom kazalištu, a potom dolazi u Zagreb u 'Kerempuh' (tadašnji 'Jazavac'), u kojem je bila do mirovine.

Poznata po iznimnoj energiji, Kostadinka je bila hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica makedonskog podrijetla, a također je pjevala šansone, na hrvatskom, makedonskom, francuskom, njemačkom i talijanskom jeziku.Iza nje ostaje bogata karijera. Glumila je u serijama 'Zabranjena ljubav', 'Zauvijek susjedi', 'Naša mala klinika', 'Ne daj se, Nina', 'Dar Mar', 'Bitange i princeze'... Ostvarila je uloge i u filmovima 'Bombaški proces', 'Bravo maestro', 'Posljednji podvig diverzanta Oblaka', 'Čvor', 'Duh babe Ilonke' i mnogim drugima. Prva televizijska uloga bila joj je u seriji 'Nepokoreni grad', TV Zagreb iz 1982., a zadnja uloga je Rozalije Crnčević iz serije Dar mar iz 2021.

Za ulogu Kate u predstavi 'Svoga tela gospodar' i Marije Berković u 'Pod Krležinom glavom nagrađena je 'Zlatnim smijehom' na Danima satire. Nastupala je na brojnim koncertima, 1987. godine snimila je album makedonskih balada, a godinama je na Hrvatskom radiju uređivala i vodila emisiju 'Šansona, šansona'. U mirovinu je otišla 2015. godine.

U privatnom životu pratile su je velike tragedije i gubitci. Njezina sestra, koja je također živjela u Zagrebu, umrla je u 21. godini nesretnim slučajem. Bila je četiri puta u braku, ali vjeru u ljubav nikada nije izgubila.

  • +3
Kostadinka Velkovska Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL