povratak na kazališnu scenu

Praizvedba predstave 'Glas ljubavi' u izvedbi Kostadinke Velkovske

25.03.2021 u 14:50

Bionic
Reading

Istaknuta glumica Kostadinka Velkovska vraća se na kazališnu scenu nakon dvije godine s predstavom 'Glas ljubavi' u režiji Borisa Svrtana, čija će praizvedba biti u četvrtak, 1. travnja, u Centru za kulturu Trešnjevka

Kako se ističe u najavi, predstava je spoj poezije, glazbe i pjesama posvećenima plemenitoj i vječnoj ljubavi u glumačkoj interpretaciji Kostadinke Velkovske koju na sceni prati glazbenik Toni Eterović, ujedno odgovoran za izbor glazbe. U vremenu provale izopačene realnosti, kada su - od sve buke civilizacije - napetost daha, trepet i tišina najjasnije frekvencije, navike vode bitke za opstanak, konvencije padaju u vodu, govori društva, kulture, tehnologije, imaju nejasan doseg, stoji u najavi.

'A tu napetost daha, puls egzistencije ima kao svoju samo pjesma. Poezija. Samo je poezija iskonski povezana s disanjem. Pjesma uspostavlja ritam disanja, širi u partnerstvu s jezikom udisaje i izdisaje duše, proživljenih stvari od ekscesnih do blagih, najobičnijih predmeta koji kao da su živi, u prostor širi od sebe', dodaje se.

U kolopletu pjesama Kostadinke Velkovske, predstavu 'Glas ljubavi' čine stihovi vizionarski ili ispovjedni, poneki opći, neki narativni, neki intimni i neki ekstatični – živa, obnovljiva energija. Dramaturgiju potpisuje Vesna Đikanović. Predstava je koprodukcija Kazališne družine 'Leda', B GLAD produkcije i Centra za kulturu Trešnjevka.