DVIJE STRANE PRIČE

Ugovor koji je podijelio javnost: Taylor Swift u borbi za prava na glazbu koju je stvarala godinama

02.07.2019 u 15:23

Bionic
Reading

Već danima strani mediji pišu o velikoj glazbenoj drami pjevačice Taylor Swift i njezinoj borbi s izavačkom kućom koja polaže prava na njezinu glazbu. Ona ih optužuje za prevaru i povredu prava dok se oni brane da je sve što rade bilo zakonski i u dogovoru s autoricom. Evo što se zapravo dogodilo

Prije desetak godina glazbeni producent, menadžer i lovac na talente Scott Borchetta potpisao je ugovor s tada 15-godišnjom Taylor Swift. Pjevačica u usponu koja se glazbom bavi od malih nogu, brzo je napredovala i postala uzor brojnim tinejdžerima.

Kako je vrijeme odmicalo, Swift je bila sve nezadovoljnija odnosom u izdavačkoj kući pa je nakon isteka desetogodišnjeg ugovora odlučila napustiti Borchettu i pronaći novu producentsku kuću. Tada joj je, kako sama kaže, također ponuđeno da za svaki novi album koji izda ima pravo zadržati sva autorska prava na jedan stari.

Nezadovoljna uvjetima i ponudom, Swift odlazi u konkurentsku kuću, no tada doživljava novi šok. Njezina strana priče glasi da je Borchetta prodao svoju izdavačku kuću Big Machine Label Group poznatom glazbenom menadžeru Scooteru Braunu, točnije njegovoj kompaniji Ithaca Holdings za 300 milijuna dolara, bez da ju je obavijetsio o tome te je o svemu saznala iz medija. Budući da Big Machine Label Group posjeduje sva prava na sve prijašnje albume Tayor Swift, sve njezine službene fotografije i video spotove, nastao je problem jer je to sada prešlo u ruke Scootera Brauna, kojega pjevačica otvoreno prezire.

'Kada sam svoj rad povjerila u ruke Scotta Borchette pomirila sam se sa sudbinom da će on kao i mnogi zaraditi na meni i prodati moje prošle albume. No, nikada ni u najluđim snovima nisam mislila da će bih prodati Scooteru, osobi zbog koje sam neprestano plakala i koji me jako povrijedio. Oboje su jako dobro znali što rade. Imaju kontrolu nad jednom ženom i njezinim radom. Na sreću u Scottove ruke predala sam samo svoju prošlost, a ne budućnost. Sve ovo pišem kako bi neki mladi glazbenici koji tek kreću u ove vode znali bolje zaštititi svoj radi i sebe', poručila je 29-godišnja Swift u objavi na društvenim mrežama.

Upravo je ta njezina objava podijelila mišljenja glazbenog svijeta. Istovremeno prozvani producenti brane se da su pjevačicu o svemu na vrijeme obavijestili te da je itekako bila upućena u njihove radnje.

Borchetta uz sve prilaže i dokumente koji dokazuju da Swift govori neutemeljene argumente. Prema njegovim ugovorima koje je javno objavio, Borchetta je pjevačici ponudio da bude ekskluzivna vlasnica svih svojih albuma u zamjenu na produljenje ugovora na još nekoliko godina; on predlaže deset. Kako pjevačica na takav dogovor nije pristala, svi njezini stari albumi prodani su Braunu.

Stvar ide u prilog producentima jer je na dogovoru navodno bio prisutan Scott Swift, otac poznate pjevačice, ujedno i jedan od dioničara izdavačke kuće Big Machine Label Group, njezin pravni tim i suradnici, te su svi bili upućeni u stanje i proces. U ovom slučaju priča slavne pjevačice da je za prodaju doznala iz medija, ne drži vodu.

U obranu plavokose pjevačice stala je pak nekolicina glazbenika Iggy Azalea, Danielle Haim i Todrick Hall dok je producentsku stranu podržao pjevač Justin Bieber, inače klijent Scootera Brauna, reper Kanye West (koji je pak sa Swift već imao nekoliko glazbenih okršaja) te primjerice Oprah Winfrey također jedna od dioničarki producentske kuće koja se našla u ovoj drami.