HOĆE LI JE DOBITI?

Turneja je stala na Jamajci: Prosvjednici od Kate Middleton i princa Williama traže javnu ispriku

23.03.2022 u 10:06

Bionic
Reading

Da će im ova kraljevska turneja i posjet Karibima ostaviti itekako gorak okus u ustima, pokazalo se tijekom posjeta Kate Middleton i princa Williama Jamajci, na kojoj su ih dočekali prosvjednici koji ih optužuju da su se okoristili njihovim narodom koristeći ih kao robove i tražeći odštetu od britanske monarhije

Dolazak na Jamajku, u sklopu kraljevske turneje po Karibima, za Kate Middleton i princa Williama bio je pravi miks osjećaja. S jedne ih je strane dočekalo lokalno stanovništvo, pozdravljajući ih i želeći im dobrodošlicu, dok su se s druge strane nastavili prosvjedi protiv monarhije, koje potiču njezini političari, zalažući se za neovisnost, ali i reparaciju za trgovinu robovima.

A dok su se oni družili na svečanom dočeku u Kingstonu, kod zračne luke održan je prosvjed u kojem je sudjelovalo stotinjak ljudi koji žele da Jamajka postane republika, ali i da Britanija isplati odštetu za ropstvo. Neki idu toliko daleko da očekuju da se princ William ispriča zbog onoga što se događalo u povijesti, a nagađa se kako će se upravo večeras, u svom govoru, vojvoda od Cambridgea dotaknuti pitanja ropstva.

Inače, tamošnji političari zalažu se za to da Jamajka postane republika u roku od dvije godine, kao i da se referendum održi prije kraja 2022. godine.

  • +7
Kate Middleton Karibi Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Štovatelji britanske kraljevske obitelji za Cambridgeove su napravili pravi doček, ponudili im vožnju za dvoje u bobu, pod budnim okom jamajčanskog tima Cool Runnings, a William je zaigrao i s domaćim mladim nogometašma i dobro se zabavio.

  • +8
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Lock/i-Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema medijskim napisima, na Jamajci se sada željno iščekuje završetak kraljevske turneje Karibima kako bi službeno maknuli kraljicu s mjesta 'šefice države' i proglasili republiku.

  • +3
Kate Middleton, princ William Izvor: Profimedia / Autor: i-Images / Eyevine / Profimedia

Posjet Kate i Williama Karibima zapravo je pokušaj da monarhija zadrži vlast nad preostalim britanskim kolonijama, među kojima su i Belize i Bahami, i to nakon što je Barbados izglasao da kraljica više nije na čelu njihove države. Prosvjednici na Jamajci smatraju kako je javna isprika, koju bi njihovom narodu trebali uputiti vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea u ime britanske kraljevske obitelji, zapravo prvi korak prema 'ozdravljenju i pomirenju'.