SVE JE POZNATO

U javnost puštena pozivnica za Charlesovu krunidbu, detalji na njoj prepuni simbolike

05.04.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Pozivnica za krunidbu kralja Charlesa III bit će poslana na adrese 2000 odabranih gostiju koji će prisustvovati povijesnom trenutku u Westminsterskoj opatiji, a koji će se održati 6. svibnja

Na recikliranoj kartici, sa cvjetnim rubom u akvarelu i gvašu koju je ručno izradio umjetnik Andrew Jamieson, tiskana je pozivnica za krunidbu britanskog kralja Charlesa III, a na njoj je ispisano:

'Krunidba Njihovih Veličanstava Kralja Karla III. i kraljice Camille - Po zapovijedi kralja, Earl Marshall je upućen da pozove (ime osobe) da bude prisutan u crkvi opatije u Westminsteru 6. svibnja 2023.'

Iako na prvi pogled ne odaje dojam da je prepuna simbolike, ona se ipak očitava u dvjema pticama koje sjede na slovu C, a koje je pak okruženo službenim grbovima Charlesa i Camille. Grb kraljice supruge naknadno je ažuriran kako bi odao počast njezinoj tituli kraljevske dame Reda podvezice, koji je dobila prošlog ljeta.

Precizan cvjetni obrub trebao bi pak odražavati britansku livadu prepunu divljeg cvijeća s đurđicama, različcima, šumskim jagodama, šipurkom i zvončićima, kao i grančicom ružmarina za uspomenu. Cvjetovi su grupirani u grozdove po tri, čime se zapravo aludiralo na to da je Charles treći kralj s tim imenom.

  • +5
Kralj Charles III i kraljica supruga Camilla u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cvjetovi se slijevaju u ilustraciju Zelenog čovjeka, koji je drevna figura iz britanskog folklora, ujedno simbol proljeća i ponovnog rođenja, a povom proslave nove vladavine.

Osim flore, tu je i fauna s leptirima i pčelama, kao i crtežima lava, jednoroga i vepra, koji se nalaze na grbovima kraljevskog para.