stara fotografija

U glazbi od tinejdžerskih dana: Ivana Banfić prisjetila se svojih početaka i otkrila koja je osoba bila važna za njezinu karijeru

11.12.2020 u 09:32

Bionic
Reading

Hrvatska dance zvijezda devedesetih je žarila i palila hrvatskom estradom pod umjetničkim imenom I Bee. No, glazbom se počela baviti vrlo rano, još u djetinjstvu kroz svoje školovanje u klasičnoj glazbi, da bi već od svoje četrnaeste godine počela pjevati back vokale za poznate hrvatske pjevače. Kroz dugogodišnje bavljenje glazbom održala je brojne nastupe, iza nje su albumi i nagrade, a fanovi su dobili priliku vidjeti kako je izgledala u vrijeme kad je sve krenulo

Ivana Banfić prisjetila se kako je izgledala s osamnaest godina. S kratkom dječačkom frizurom i minimalno šminke na licu, u šljokičastoj haljini bez rukava, maštala je o osvajanju hrvatskih pozornica, što se kasnije dogodilo. A sve je počelo kad se prvi put publici predstavila debitantskom izvedbom pjesme 'Dođi' koju je napisao pokojni Dino Dvornik, na Zagrebfestu 1990. godine.

Od svoje četrnaeste godine nastupala kao back vokal za poznate hrvatske pjevače, a ljubav prema muzici naslijedila je od oca Ivana, bas gitariste nekad popularnih Bijelih strijela. Nakon završetka srednje glazbene škole, smjer klavir, upravo s tatom i bratom Nevenom, osnovala je svoj prvi bend. Do toga je došlo kada je njezinom tati Ivanu njegov bend neposredno prije ljetne gaže otkazao dogovoreni nastup. Objavom na Instagram storyju, isječkom iz starih novina, prisjetila se kako su ona i tata izgledali nekad.

Najdraže joj je, rekla je, bilo stati na scenu i vidjeti svoju publiku kako je sretna i kako uživaju skupa s njom.

'Danas se pjesma može snimiti na androidu ili smartphoneu. Možeš biti u krevetu, na plaži, gdje god želiš. Dođe ti inspiracija i napraviš pjesmu. Imaš i kameru, pa odmah snimiš i spot, pa ga staviš na internet, na društvene mreže i u par minuta vidiš ‘lajkove’ i puls publike', izjavila je ranije za Jutarnji list.

  • +5
Ivana Banfić Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Podsjećamo, pjevačica se posljednjih godina povukla iz javnosti i sa suprugom Krešimirom preselila u Staru Drenčinu kraj Siska gdje se bave uzgojem organskog voća i povrća. Uz poljoprivredu Ivana radi i kao mentorica pjevanja u sisačkoj Pop rock' glazbenoj školi, a život daleko od gradske vreve, nije je posve odvukao od glazbe budući da snima nove pjesme. U ožujku je predstavila svoju knjigu 'Devedesete', osobni dnevnik karijere duge 30 godina.