PETRA ISPALA

U finalu 'Masterchefa' su dva prijatelja - Nikola i Palfi

24.12.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Petra se sa suzama u očima oprostila od 'Masterchefa' jer nije bila dorasla zadatku iako je dala 120 posto od sebe

Petra i Nikola morali su replicirati jelo jednog od najcjenjenijih chefova u Hrvatskoj, jelo njihovog 'domaćeg' chefa Dina. Morali su replicirati njegov odrezak goveđeg srca. Jelo sadržava mrvice pain d'epice, pate od koštane srži s konjakom i koricom od oraha, pire od celera i krumpira, džus od cherryja i maraške, salatu od divljeg bilja i maraške s orasima, cialdu od naranče te sam odrezak goveđeg srca.

Dino je pojasnio Nikoli i Petri da je serviranje najveća frka jer stvar koja je zadnja napravljena treba poslužiti prvu. Pojasnio je da je do ovog jela došao zato što voli kuhati iskorištavajući jeftine namirnice koje tretira s poštovanjem. Napomenuo je da sami moraju izbalansirati začine, a ne pogoditi njegove. Dobili su i alatku koja će im pomoći u serviranju umaka.

Na procjeni će biti njihova sposobnost upravljanja aromama, tehnike, motorika i organizacija. Za njihovo najvažnije kuhanje u showu Nikola i Petra imaju dva sata vremena. 'Radite srce pa kuhajte srcem!', poručio im je Igor.

Dino je ovo jelo osmišljavao za polufinalni izazov te je u njemu sklapao razne tehnike slastičarstva i kuharstva. Petra i Nikola morali su pokazati dosta toga prije nego što uopće dođe do serviranja. Kad je razmišljao o jelu bio je u stalnim dilemama da ih podcijeni ili precijeni. Bitno mu je da što više toga bude dobro. Napisao im je detaljan recept stručnim jezikom jer testira njihovu informiranost i očekivao je više njihovih pitanja.

Procjenjuje da je Petra u ovom tjednu ubacila u petu brzinu. To je zato što se vjerojatno čuvala za finale i trudi se više. Dosad je davala ispod 100 posto, a sad 120 posto. Šanse da uspije su joj velike. 'Mislim da ovo jelo odgovara Nikolinoj osobnosti', rekao je Dino.

Petra je prvo krenula s pripremom medenjaka. Nije za njih dobila klasični recept jer ih nije nikad prije radila. Tostirala je orahe, nakon čega je stavila peći medenjake. Neke stvari su u receptu podrazumijevale da ona i Nikola znaju.

Misli da je ovo svakako najzahtjevnije kuhanje dosad. 'Stalno sam radila četiri stvari istovremeno, čak i više, te razmišljala unaprijed', kaže. Dinova pašteta je bila roskasta, za razliku od njene, a tu joj boju daje leđna moždina. Danas su joj se za vrijeme kuhanja dogodile dvije nezgode: prvo joj je suknuo plamen, a nakon toga je prsnula mast. Kaže da je htjela flambirati srce jer je ulila previše vina. 'Malo me ulovila panika jer je sve frcalo oko mene!', rekla je. Izgubila je pet minuta da sve počisti. Nakon toga joj je na pod pao papir na kojem je bila cialda, ali se preklopio pa jedan dio nije dotaknuo pod.

Nikola je gledao s koje strane bi bilo najbolje rezati srce. Vidio je gdje je zarezano te je tom logikom krenuo. Misli da je Dino oblikovao srce u pravokutnike da se podjednako ispeče. 'Dino mi je prvi danas koji mi je darovao svoje srce i mogu reći da ima jako veliko srce', kaže u šali. Cialda mu, prema njegovom mišljenju, nije ispala kako treba. Nada se da je dobro naribao medenjake. Deset minuta prije kraja nije mu sve gotovo, puno toga mu se mora reducirati do kraja. Dok je radio s moždinom jedna mu je pukla, ali je imao drugu u rezervi. Uspio je sve staviti na tanjur: 'Serviram sve u zadnji čas i mislim da ću stići.'

Petra je, prije kušanja žirija, nabrojala svoje greške. Dino je rekao da je previše koštane srži problem. Izgubili su joj se orasi, srce nije baš pečeno. Ipak, nije im dao lak zadatak te je ponosan što je uopće stavila sve komponente na tanjur. Mate je pohvalio istu stvar i dodao da su kiseline fino izbalansirane, srce prekupno i presirovo. Radovan smatra da je ukusno, ali pregrubo. Petra je rekla da će drugi put to bolje napraviti, kad ovo jelo bude pripremala svom tati.

Dino je pitao Nikolu kako mu je išlo, na što mu je on odgovorio: 'Više-manje dobro!' Čini mu se da je Nikoli umak dobro ispao te ga je pitao je li Petru pitao za 'češalj' koji mu je trebao da ga posluži. Nedostaje mu malo soli, ali su arome fine. Prezentacija je lijepa te ga je pohvalio za trud. 'Mislim da će vam čak i članovi moje ekipe biti zavidni na ovom', rekao je Dino. Mate misli da je malo krupnije od originala, ali su okusi tu. 'Autorski si pristupio Dinovom autorskom jelu što je svojstveno tebi, ali su ti okusi u redu', komentirao je Radovan. Palfi bi Nikoli dao 51, a Petri 49 posto šanse.

Dino je bio nositelj dobrih i loših vijesti. Petra je danas imala nešto lošije bodove od Nikole te napušta 'Masterchef' kao trećeplasirana.

'Petra, jako si se trudila. Možda previše. Možda te to malo sputalo', zaključio je Dino. Žao mu je što napušta show. ´'Petra je prva u showu koja je osvojila imunitet, borila se srčano te u 'Masterchefu' proslavila  29. rođendan.

Sve je jasno, u superfinale idu dva prijatelja: Nikola zvan Zmija te Palfi kojeg stanovnici Masterchef vile zovu Buda. Njih dvojica su najbolji kuhari ove sezone 'Masterchefa'.

Nikola je u šoku, ne zna je li dobro čuo žiri. U ovih 13 tjedana je naučio jako puno toga, a sutra je kulminacija svega. Marka prije svega smatra prijateljem, a i Palfi za Nikolu ima samo riječi hvale. 'Dečko je stvoren da kuha!', misli.

Petra je plakala. Nedostajat će joj ekipa, iskustvo, kuća... Show ju je promijenio. Jedva čeka da se vrati normalnom životu. 'Ova protekla tri mjeseca ne bih mijenjala za ništa!', zaključila je.