TUŽNA VIJEST

U 92. godini života preminuo je legendarni Ennio Morricone, jedan od najvećih skladatelja i kompozitora

06.07.2020 u 09:26

Bionic
Reading

Iza sebe je ostavio snimljenih više od 500 soundtrackova, 70 milijuna prodanih ploča, kao i šest nominacija te dva osvojena Oscara. Ennio Morricone tijekom svoje je bogate karijere osvojio i tri Grammyja te četiri Zlatna globusa i zadužio filmski, ali i glazbeni svijet

Jedan od najpoznatijih skladatelja i kompozitora prošlog stoljeća, Ennio Morricone, preminuo je u 92. godini života. Tužnu vijest javnosti su otkrili talijanski mediji, nakon što ju je potvrdila njegova obitelj, dodavši kako će sprovod biti privatan. Ennio Morricone preminuo je od posljedica pada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Tijekom svoje bogate karijere snimio je više od 500 soundtrackova i prodao 70 milijuna ploča, a za svoj je rad nagrađen i brojnim priznanjima - od čak šest nominacija za Oscara, kući je ponio dva zlatna kipića, kao i tri Grammyja te četiri Zlatna globusa.

Glazbu je počeo skladati 1947., prvo za kazalište, a potom i za film, da bi svjetsku slavu stekao suradnjom s redateljem Sergiom Leoneom, za čiji je vestern 'Za šaku dolara' iz 1964. napisao glazbu. Njihova se suradnja nastavila i u filmovima 'Za dolar više' i 'Dobar, loš, zao'.

Mnogi se još sjećaju njegovih skladbi iz filma 'Bilo jednom u Americi', a nije mu mogao odoljeti ni Quentin Tarantino te je gotovo u svakom svojem filmu imao njegovu glazbu. Tijekom života nagrađen je s dva Oscara za filmsku glazbu i to 2007. i 2016. godine.