BOLEST JE BILA JAČA

U 66. godini preminuo poznati hrvatski glumac Božidar Alić

03.03.2020 u 09:49

Bionic
Reading

Noćas je nakon teške bolesti preminuo televizijski, filmski i kazališni glumac Božidar Alić. Vijest je potvrdila njegova supruga

'Malo prije mi je prijatelj javio da je noćas umro Božidar Alić. Neka mu je laka hrvatska gruda. Počivao u miru Božjem', napisao je na Facebooku Pero Kovačević.

'Da, istina je. Sinoć je preminuo', potvrdila je glumčeva supruga za 24sata.

Božidar Alić rođen je u Zagrebu 1954. godine. Od malih nogu se pripremao da postane glumac. U osnovnoj školi se upisao u Pionirsko kazalište PIK. U rodnom gradu završio je Akademiju dramske umjetnosti. Studirao je s Miljenkom Androić, Pericom Martinović te Ivom Gregurevićem. U studentskim danima pojavio se na Dubrovačkim ljetnim igrama u 'Hamletu'. Stručno se usavršavao u Piccolo teatru u Milanu kod slavnog Giorgia Strehlera. Godine 1977. debitirao je u drugoj glavnoj muškoj ulozi u 'Akciji stadion' te je glumio u brojnim hrvatskim filmovima i kazališnim predstavama.

S Mirom Furlan snimio je televizijsku dramu 'Istarska rapsodija' u režiji Danijela Marušića, a 1979. glumio je u filmu 'Živi bili pa vidjeli' kao Mate Alić. Nakon toga je dobio angažman u televizijskoj drami 'Obiteljski album', a 1983. godine pojavio se u filmu 'U logoru'. Tu ulogu mnogi ističu kao ponajbolju i najvažniju u njegovoj karijeri. Iste godine dobio je glavnu ulogu u Tadićevom filmu 'Treći ključ'. Godine 1986. glumio je u seriji 'Putovanje u Vučjak', a 1988. godine u filmu 'Eksperiment profesora Hinčića' te 1992. u filmu 'Kamenita vrata'. Iza njega su i uloge u filmovima 'Olovna pričest', 'Agonija', 'Milost mora' itd.

Mlađe generacije glumca se vjerojatno sjećaju i po ulozi Karla pl. Ratkaja iz serije 'Ponos Ratkajevih', a pojavio se i u serijama 'Zabranjena ljubav, najbolje godine', 'Obični ljudi' i mnogim drugima.

Bavio se i glazbom te je u pratnji pijanista Branka Bulića Bule održao niz koncerata pjevajući standarde Franka Sinatre i talijanske kancone, a surađivao je i s Arsenom Dedićem i snimio CD s Matijom Dedićem, snimio domoljubnu pjesmu s Ćirom Blaževićem i Marijanom Banom te ostvario suradnju s Prljavim kazalištem. Njegov glas je mnogima prepoznatljiv jer je na radiju snimio preko tisuću dramskih tekstova, a često je i recitirao pojedine pisce. Kada je krenuo Domovinski rat, pridružio se udruzi Croatian Art Forces.

Još kao student ušao je u brak sa zagrebačkom novinarkom Selmom Oruč. Ljubav nije dugo potrajala. S 15 godina mlađom Sandom Maroš zaručio se nakon samo tri dana od upoznavanja, a vjenčali su se 2007. godine. Sina Ratimira Mariju dobio je 2010. godine.

Zbog svojih istupa u javnosti u proteklih desetak godina Božidar Alić bio je jedna od najkontroverznijih osoba hrvatske društvene i političke scene.

  • +3
Božidar Alić Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL