FANOVI OŽALOŠĆENI

U 57. godini preminuo tvorac legendardnog Spužva Boba Skockanog

27.11.2018 u 21:42

Bionic
Reading

Prema napisima svjetskih medija i kompanije Nickelodeon, tvorac crtane serije 'Spužva Bob Skockani', Stephen Hillenburg, preminuo je u 57. godini života

U ožujku 2017. godine Hillernburgu je dijagnosticiran ALS, neurodegenerativna bolest od koje je patio i poznati znanstvenik Stephen Hawking. Zbog amiotrofične lateralne skleroze, poznate i kao bolesti motornog neurona, dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kralježnične moždine.

''Žao nam je što moramo podijeliti vijest da je umro Stephen Hillenburg, tvorac Spužva Boba Skockanog. Danas posvećujemo trenutak tišine u čast njegova života i djela', stoji u Twitter objavi kanala Nickelodeon koji emitira njegovu poznatu crtanu seriju.

Većinu života Hillenburg se bavio zanimanjem morskog biologa, a 1993. godine dobio je ideju za crtanu seriju, da bi tri godine kasnije u suradnji s Derekom Drymonom stvorio priču o neobičnom crtanom junaku, koji se tada zvao SpongeBoy, i njegovim prijateljima.

SpongeBob SquarePants | Meet the Creator: Stephen Hillenburg | Nickelodeon Animation Studio Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Crtana serija na kojoj su odrasle brojne generacije svoju premijeru doživjela je 1999. godine i u proizvodnji je do danas. U televizijsku povijest 'Spužva Bob Skockani' ušao je kao najduže emitirana serija s 241 epizodom i snimljena dva dugometražna filma.

Za svoju crtanu seriju Hillenburg je tokom godina zaradio 17 nominacija za nagradu Emmy, s dva osvojena kipića za najbolji animirani program i sound editing 2010. i 2014. godine.

Nakon što je svijetu obznanio svoju dijagnozu, izrazio je želju da i dalje ostane aktivan u proizvodnji novih epizoda 'Spužva Boba Skockanog' što je duže moguće. Kompanija Nickelodeon u svojim planovima ima snimanje 12. sezone serije uz treći dugometražni film koji se u kinima očekuje 2020. godine.