Disneyjeva legenda

U 101. godini života preminula najstarija glumica na svijetu

05.01.2024 u 09:25

Bionic
Reading

Slavna britanska glumica Glynis Johns koja je igrala gospođu Winifred Banks u filmu iz 1964. godine preminula je, a smrt je potvrdio njezin dugogodišnji menadžer Mitch Clem. Iza nje su ostali unuk Thomas i troje praunučadi.

'Glynis se probijala kroz život pomoću inteligencije, duhovitosti i ljubavi prema performansima, utječući na milijune ljudi. Ušla je u moj život na početku moje karijere i postavila vrlo visoku ljestvicu o tome kako upravljati ovom industrijom s gracioznošću, kvalitetom i istinom', rekao je menadžer Mitch Clem.

Glynis Johns rođena je u Južnoj Africi, a odrasla u Velikoj Britaniji. Prvu filmsku ulogu ostvarila je u tinejdžerkim godinama u romantičnoj drami 'South Riding' iz 1938. godine. Pojavljivala se u brojnim filmovima tijekom četerdesetih godina prošlog stoljeća uključujući dramu '49th Parallel' iz 1941. godine, za koju je dobila nagradu za najbolju glumu od National Board of Review.

Izvor: Društvene mreže

Među ostalim je otpjevala pjesmu 'Send in the Clowns', koju je Stephen Sondheim napisao samo za nju. Za svoju izvedbu osvojila je nagradu Tony kao Desiree Armfeldt u originalnoj produkciji 'A Little Night Music' iz 1973. godine. 1960. je glumila zajedno s Deborah Kerr i Robertom Mitchumom u drami 'The Sundowners' kao gospođa Firth, a film je zaradio pet nominacija za Oscara, uključujući za sporednu ulogu koju je Johns glumila.

Također je glumila u svojoj istoimenoj TV seriji 'Glynis', komediji o spisateljici misterija koja se upušta u amaterski detektivski posao sa svojim suprugom advokatom (Keith Andes), prije nego što je dobila svoju najpoznatiju ulogu gospođe Banks u Disneyjevom filmu 'Mary Poppins' iz 1964. godine. Pojavljivala u različitim televizijskim serijama, uključujući 'Coming of Age' iz 1988. godine i 'The Ref' iz 1994. godine. Njezine posljednje uloge bile su u filmovima 'While You Were Sleeping' i “Superstar'.

Izvor: Društvene mreže

Proglašena je Disneyjevom legendom 1998. godine i bila je najstarija živuća legenda do svoje smrti. Zadnje godine života provela je u Los Angelesu, a udavala se čak četiri puta.