OMILJEN MEĐU KOLEGAMA I PUBLIKOM

U dobi od 54 godine preminuo poznati TV kuhar Bill Granger

27.12.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Najpoznatiji australski kuhar, Bill Granger, preminuo je na Božić u londonskoj bolnici. Imao je 54 godine, a iza sebe je ostavio suprugu i tri kćeri. Bill Granger ostat će zapamćen kao 'kralj doručka', prvenstveno zato jer je' od nepretenciozne hrane napravio nešto posebno, obasjano suncem' objavila je njegova obitelj na Instagramu

'On će biti zapamćen kao 'Kralj doručka', jer je nepretencioznu hranu pretvorio u nešto posebno ispunjeno suncem, što je potaknulo rast australske neformalne hrane diljem svijeta. Svima će jako nedostajati, a njegov gubitak najdublje će osjećati njegova obožavana obitelj, koja je zahvalna za svu ljubav i podršku koju su joj pružili', napisala je njegova obitelj u objavi na Instagramu.

Tijekom svoje 30-godišnje karijere Granger je objavio 14 kuharica, napravio više televizijskih kuharskih emisija, otvorio više od desetak restorana diljem svijeta i osvojio legije obožavatelja. Slavne osobe, uključujući australskog glumca Hugha Jackmana, kolege Jamieja Olivera i Nigellu Lawson, bile su među onima koji su odali počast kulinarskoj zvijezdi napisavši da će ga pamtiti kao ljubaznog, živahnog i šarmantnog čovjeka.

'Bio je najljepši čovjek, a radost koju nam je pružao, bilo kroz svoju hranu, knjige, prostore koje je napravio za nas ili osobno, dolazila je od njegove dobrote i velikodušnosti. Tako mi je žao njegove obitelji. Preokrutno je', napisala je autorica i TV kuharica Nigella Lawson na Instagramu.

Jamie Oliver odao je počast Grangeru kao 'divnom čovjeku i dobroj mirnoj duši'. 'Imao je izvanrednu lakoću i stil u kuhanju koji su mogli doći samo iz Australije. Prije mnogo vremena sjećam se da sam posjetio njegov prvi restoran u Sydneyju u Darlinghurstu … Bio je godinama ispred svog vremena', napisao je Oliver opraštajući se od kolege.

Granger je rođen u Melbourneu i postao je svjetski poznat ugostitelj, autor kuharica i TV chef s karijerom dugom više od tri desetljeća. Ovaj samouki kuhar ostat će zapamćen kao osoba prvenstveno odgovorna za globalnu popularnost avokada na tostu i razvoj osebujnog stila australskog doručka i bruncha, toliko da je postao naširoko poznat kao 'kum' tosta s avokadom.

Granger je karijeru započeo 1993. godine, nakon što je napustio umjetničku školu kako bi otvorio svoj prvi restoran u Sydneyju u dobi od samo 23 godine. Njegov prvi bar 'Bills' postao je poznat po jednostavnim jelima poput tosta s avokadom, palačinki s ricottom na maslacu u obliku saća i vrhunske kave. Nakon toga popularnost mu je eksplodirala pa je otvorio više barova u Japanu, Koreji i Londonu, gdje je također stvorio ogranak lanca pod nazivom Granger & Co.

Govoreći za BBC 2019., Granger se osvrnuo na skromne temelje svog carstva doručka. 'Radio sam sve te nevjerojatne stvari, samo zato što sam volio kuhati palačinke i kajganu, što je prilično nevjerojatno.'

Granger je iza sebe ostavio suprugu i poslovnu partnericu, Natalie Elliott, i tri kćeri, Edie, Inès i Bunny. Njegova obitelj nije objavila uzrok smrti.