BOLESNO GRINJE U MOČVARI

'Toliko gluposti nas okružuje da je to milina'

19.10.2017 u 10:01

Bionic
Reading

Nakon dugih deset godina pauze, jedan od najstarijih hrvatskih festivala ekstremnog metala, Oluja Fest ponovno će zavladati zagrebačkim klubom Močvara. U dva festivalska dana, 20. i 21. listopada svoje će ekstremne melodije publici demonstrirati bendovi iz Hrvatske i regije, a posjetitelje očekuje i bogat popratni sadržaj

'Oluja Fest je sada već jedan kultni, možda pomalo i zaboravljen domaći festival ekstremne metal glazbe. Vjerujem da je Oluja Fest, prvotno Od Oluja Mrzitelja, mnogo pomogao bandovima da dođu do izražaja - kako malim bendovima, tako i velikim. Najbitnije nam je da se publika dobro zabavi uz odličnu svirku, atmosferu i sadržaj', kaže jedan od organizatora festivala Filip Pacak.

U sklopu dvodnevnog festivala nastupaju bendovi dobro poznati ljubiteljima ovakve glazbe: Usud (Zagreb), groove/thrash/experimental metalci E.N.D. iz Zadra, Essence (Split), Frozen Forest iz Zagreba, zabočki Manheim, riječki Black Cult, slovenski Cvinger, Zagrepčani Muka, Dropthehammer iz Pule i legendarni bend Bolesno Grinje, također iz Pule.

Uoči nastupa članovi Bolesnog Grinja, benda osnovanog još 2000. godine, otkrili su ponešto o svojoj glazbi, očekivanjima i planovima i za tportal.

Bend čine: Hoc, samostalni keramičar (basist), Jule, dostavljač (gitarist), Angeri, električar (vokal), Luže, čitač vodomjera (bubnjar).

Neobično ime benda nastalo je, kažu, jer ih je u prvoj prostoriji ubijao stari kauč pun grinja, pa je bilo Grinje i na kraju još Bolesno. Na sceni su više od 15 godina, a kako kažu publika je prije s puno većim guštom odlazila na koncerte jer nije bilo toliko live snimki na internetu. 

Inspiraciju za tekstove pronalaze u svijetu koji nas okružuje.

'Naša svakodnevnica je nepresušni izvor inspiracije, toliko gluposti nas okružuje da je to milina. Definitivno, naša glazba i svirka su naš ispušni ventil', poručuju ovi osebujni glazbenici.

Od metala i rocka se kod nas, dodaju, ne može živjeti, ali njima to nikad nije bilo bitno.  

'Mi smo 'forever underground', kažu članovi Bolesnog Grinja koji sviraju opaki grind/crust/punk/metal miks.

Što se tiče uspjeha na inozemnom tržištu, smatraju da domaći bendovi imaju svoju priliku.

'Vani je scena nešto jača pa se bend lakše probije i možda ima više poticaja da se razvija, ali sve je to isto. Ako se radi kvalitetno, složno i jasno se postavi cilj...uz puno truda i ulaganja rezultati moraju biti dobri', kažu. Uzore nemaju, a cijene glazbenike koji rade dobru glazbu iz ljubavi, ne okrećući se profitu.

Iako se nisu nikad smatrali metal bendom, u novije se vrijeme to promijenilo jer su s godinama evoluirali i postali zanimljiviji metal publici.  

Otkrili su nam i planove za budućnost.

'Svirat još koju godinu/dvije, izdat još jedan album 2018-2019. i onda vidjeti što dalje'.

Sve informacije o Oluja Festu potražite na službenoj Facebook stranici.