LEONOR I SOFIA

Tko su kćeri kraljice Letizije i kralja Felipea? Jedna od njih bit će kraljica Španjolske, a druga nema pravo ni na titulu princeze

16.11.2022 u 15:10

Bionic
Reading

Starija Leonor i mlađa Sofia kćeri su kraljice Letizije i kralja Filipa VI, a javnosti su zanimljive zbog stila odijevanja koji je mladenački, no često zavire i u ponudu high street brendova. Jedna od njih bit će kraljica Španjolske, a druga nema pravo ni na titulu princeze

Španjolski kraljevski par, kralj Filip VI i kraljica Letizia, savršen su spoj tradicije i modernog doba. Letizia nije podrijetlom iz obitelji plave krvi, ali, baš poput Diane, ljubimica je naroda. Naklonost naroda uživaju i njihove dvije kćeri, Leonor i Sofia.

Buduća nasljednica španjolskog trona plavooka je 17-godišnja princeza Leonor, a bit će prva španjolska kraljica od 1870. godine, kada je kraljica Izabela II napustila prijestolje. Iako još nije vrijeme za najveću titulu, mlada buduća nasljednica već ima mnoge, a to su: princeza od Asturije, princeza od Girone i princeza od Viane, ali i vojvotkinja od Montblanca, grofica od Cervere i dama od Balaguera.

Pred slatkom Leonorom velik je zadatak jer paralelno mora obavljati kraljevske i školske dužnosti. Ove godine preselila se iz rodne Španjolske u Ujedinjeno Kraljevstvo zbog obrazovanja. Pohađa preddiplomski studij na The United World Collegeu, a njezinu školu nazivaju 'Hippie Hogwarts'. Internat je smješten u velški dvorac iz 12. stoljeća, smješten na 122 hektara šume i poljoprivrednog zemljišta.

Tu školu su pohađali mnogi kraljevi, a školarinu u iznosu od 116.000 dolara u potpunosti će platiti kralj i kraljica.

Mlađa sestra Sofia dobila je ime prema baki, kraljici Sofiji. S obzirom na mjesto nasljednom radu, ona nosi titulu infantkinje, a ne princeze, jer nije u redu za prijestolje. Njezina sestra, princeza Leonor, također bi izgubila titulu princeze i postala bi infantkinja da njihovi roditelji dobiju sina jer španjolski kraljevski sustav drži se patrijarhalnog načina nasljeđivanja krune.

Titula infant koristila se u hispanskim monarhijama tijekom srednjeg vijeka. Do tada su svi sinovi i kćeri kraljeva, bez obzira na redoslijed rođenja, dobivali titulu infanti ili infantkinje, što je bio ekvivalent prinčevima i princezama. Kasnije, u 14. stoljeću, za vrijeme vladavine Juana I od Kastilje, odlučeno je da se napravi razlika između prestolonasljednika i ostale braće i sestara te je stvorena titula princa ili princeze od Asturije.

Od tada ustav Španjolske određuje da samo prestolonasljednik može nositi titulu princa ili princeze, pri čemu dobiva kneževinu Asturiju. Ostali sinovi i kćeri moraju se zvati infanti ili infantkinje, no oni također imaju titulu Kraljevsko Visočanstvo.

  • +13
Princeze Leonor i Sofia Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Djevojke nisu često u medijima te se ne zna puno o njihovim privatnim životima, ali poznato je da su dobar modni izričaj naslijedile od majke, zasigurno jedne od najbolje odjevenih članica kraljevske obitelji.