KLAUS ALEX, CHRISTIAN I STEPHEN

Tko su braća Birkenstock: Zbog ljubavi prema Dalmaciji i Oliveru milijune je uložio u Splitu

22.10.2023 u 07:32

Bionic
Reading

Obiteljski biznis koji su braća Birkenstock naslijedili, a kojeg je još 1774. u gradiću Neustadtu stvorio Johann Adam Birkenstock Klaus Alex i Christian, prodan je 2021. francuskoj kompaniji LVMH, odnosno Bernardu Arnaultu. Braća su postala bogatija za 4 milijarde i 870 milijuna dolara te su napokon dobili priliku iskazati se onome u čemu zaista uživaju

Zahvaljujući prodaju obiteljskog biznisa, braća Birkenstock stigli su na Forbesovu listu najbogatijih ljudi na svijetu. Istina je da nisu pri samome vrhu, čak niti blizu njega, no to ne znači da ne spadaju među bogataše.

O poslu su Klaus Alex i Christian počeli učiti još 80-ih godina prošlog stoljeća, kao tinejdžeri, dok im se treći brat Stephan pridružio 90-ih.

Obiteljski biznis, koji je 1774. u njemačkom Neustadt utemeljio Johann Adam Birkenstock, u potpunosti su preuzeli 2002. godine. No, ta odluka nije se pokazala dobrom jer nakon desetljeća kroz koje je tvrtkom upravljala jedna osoba, sada su se pojavile tri. Svaki od trojice braće imali su različite vizije, a nije pomagalo ni što je bivša supruga Christiana Birkenstock, Susanne, 2003. na tržište izbacila konkurentski brend Beautystep.

To možda i ne bi značilo ništa da se njezini modeli nisu reklamirali pod njezinim imenom i vjenčanim prezimenom - Susanne Birkenstock, zbog čega su završili na sudu te je čak presuđeno u njezinu korist. Mogla je prodavati svoj proizvod sve dok nije isti prodavala samo pod obiteljskim prezimenom.

Stoga i ne čudi da kada je stigla i više nego dobra ponuda od strane grupacije LVMH, braća se nisu dugo premišljala hoće li i dalje upravljati istom ili ne. Prihvatili su iznos od kojeg su napokon mogli ostvariti neke svoje snove, koje su godinama morali držati potisnutima.

  • +6
Birkenstock 'Madrid' Izvor: Promo fotografije / Autor: Birkenstock Promo

Danas niti jedan od braće nema pretjerane veze s biznisom tvrtke Birkenstock. Nastavili su, kao i dok su upravljali tvrtkom, voditi povučen život - žive daleko od svjetala reflektora, ne postoji društveno događanje na kojem će se pojaviti, ne postoji skandal koji se veže uz njihovo ime, a pravi je pothvat pronaći neku javno dostupnu fotografiju bilo kojeg brata.

Za 50-godišnjeg Christiana se zna da živi u blizini sjedišta tvrtke, Stephan je prodao svoj udio još 2013., a najaktivniji je Klaus Alex, koji ima mnoštvo nekretnina po cijelome svijetu, pa čak i u Hrvatskoj.

Bogatstvo 54-godišnjeg Klausa Alexa Birkenstocka procjenjuje se na milijardu i 600 milijuna dolara, a to mu je bilo i više nego dovoljno da napokon počne raditi ono o čemu je godinama maštao. Bacio se u biznis s nekretninama i u tome se pokazao iznimno uspješan.

Ovog je proljeća kupio splitski hotel Bellevue, kojeg namjerava preurediti, a to je samo u nizu investicija koje su se, do sada, pokazale i više nego uspješne. U Hrvatskoj je već 2017. kupio, isto u Splitu, derutni hotel Ambasador, kojeg je potom srušio i izgradio novi.

Klaus Alex Birkenstock u Hrvatskoj je otvorio i tvrtke, a prije sedam se godina pisalo kako je kupio zgradu bivše tvornice sardina u Trpnju na Pelješcu, gdje je želio izgraditi hotel. Oni koji ga dobro poznaju kažu kako je opčinjen Dalmacijom, gdje ljetuje već 20 godina, ali i pjesmama našeg Olivera Dragojevića.

No, to nisu jedine nekretnine koje u svom portfolju ima jedan od braće Birkenstock. 2009. je kupio luksuzni penthouse u Miamiju za 10 milijuna dolara, a samo tri godine kasnije na njemu je prodajom zaradio 15 milijuna dolara. Tu je i i penthouse u New Yorku, u blizini Svjetskog trgovačkog centra, kao i atraktivna parcela u Design Destrictu u Miamiju.

U Splitu, kažu, ima penthouse u ulici Dražanac, preko puta hotela Ambasador, no od svih mjesta na svijetu, najradije boravi u Brelima, gdje je kupio niz seoskih kuća koje je u potpunosti renovirao i u kojima često ugošćuje svoje poznate i uspješne prijatelje.