snaha milijarderka

Tko je Tatiana Casiraghi, jedna od najbogatijih žena Monaka i članica kraljevske obitelji?

13.04.2023 u 06:17

Bionic
Reading

Ona je unuka pivarskog tajkuna, rođena u New Yorku, koja je pohađala internat u Švicarskoj i studirala u Londonu, a na kraju se udala za četvrtog u naslijeđu monegaškog trona - Andreu Casiraghija

Monako je odavno diljem svijeta poznat kao raj za porezne obveznike, ali i kao država u kojoj su svoje domove pronašli brojni bogataši sa svojim najluksuznijim jahtama, a uz sve to, Monako je dom i jedne od najdugovječnijih kraljevskih obitelji u Europi - Grimaldijevih.

Iako jedna od najmanjih zemalja na svijetu, Monako je 2019., prema Fox Businessu, imao bogatstvo od 2,1 milijuna dolara po glavi stanovnika, a isto tako imaju i najveći BDP po glavi stanovnika. Od milja ga zovu 'igralište za mlijardere', budući da zbog svoje politike nula poreza na dohodak privlači one najbogatije.

A tamo živi i 39-godišnja Tatiana Casiraghi, članica monegaške kraljevske obitelji koja je i prije udaje za sina princeze Caroline od Monaka, bila poznata pripadnica visokog društva Monaka.

  • +8
Tatiana Casiraghi Izvor: Profimedia / Autor: Niviere David/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

Rođena u New Yorku, Tatiana je 2019. godine proglašena najbogatijom građankom Monaka, s procijenjenim bogatstvom od 1,7 milijardi dolara. Iako je od tada pala na Forbesovoj listi milijardera, Tatiana Casiraghi ima zanimljivu priču, unatoč tome što svoj život pokušava sačuvati podalje od javnosti.

Rođena 24. studenog 1983. u New Yorku kao Tatiana Santo Domingo, unuka je pivarskog tajkuna Julia Maria Santa Dominga, kojeg je 2011. Forbes, uoči njegove smrti te iste godine, proglasio drugim najbogatijim čovjekom u Kolumbiji. U trenutku smrti Domingova neto vrijednost iznosila je nevjerojatnih 8,4 milijardi dolara.

Svoje bogatstvo stekao je kao vlasnik Bavarie, jedne od najvećih pivovara u Južnoj Americi, a kasnije je svoje vlasništvo zamijenio za 15 posto udjela u SABMilleru, zahvaljujući čemu je osigurao sve svoje nasljednike. Njegovom smrću, šestina njegovog bogatstva dopala je njegovu unuku Tatianu.

Iako rođena u New Yorku, Tatiana je pohađala ekskluzivni internat Institut Le Rosey u Švicarskoj, koji je jedan od najskupljih na svijetu. Učenici za svoje školovanje i boravak u najstarijoj školi u Švicarskoj plaćaju, navodno, 130 tisuća dolara godišnje.

Godinu dana nakon što je 2005. diplomirala na Američkom fakultetu u Londonu, gdje je završila vizualne komunikacije i fotografiju, upoznala je Andrea Casiraghija, nećaka monegaškog vladara, princa Alberta, i unuka princeze Grace Kelly. Vjenčali su se 2013. godine, i tada je Andrea bio drugi u naslijeđu monegaškog trona, da bi godinu kasnije, rođenjem Albertovih blizanaca, princeze Gabrielle i princa Jacquesa, 'pao' na četvrto mjesto.

Prvo dijete, sina Alexandrea Andreu Stefana Casiraghija rodila je samo nekoliko mjeseci prije vjenčanja koje je održano 31. kolovoza 2013. i koje je, iako je bilo u manjem krugu ljudi, bilo događaj godine u Monaku. Budući da u trenutku rođenja prvog djeteta nisu bili u braku, Alexandre nije dobio svoje mjesto u naslijeđu monegaškog trona, no sve se promijenilo nakon vjenčanja, kada je dospio odmah iza oca, na peto mjesto.

Koliko je to bilo važno vjenčanje govori da je mladenka nosila vjenčanicu s potpisom Missonija, a među uzvanicima su bili svi članovi te talijanske obitelji dizajnera, kao i nasljednica grčkog brodovlasnika, Eugenie Niarchos.

Civilna ceremonija održala se u Prinčevoj palači u Monaku, da bi šest mjeseci kasnije crkveno vjenčanje održali u švicarskom Gstaadu. Osim Alexandra, Tatiana i Andrea imaju i sedmogodišnju Indiju i četverogodišnjeg Maximiliana Rainiera, koji je ime dobio po princu Rainieru III.

Što se tiče pojavljivanja u javnosti, Tatiana se, osim na obiteljskim okupljanjima, redovito pojavljuje na modnim događanjima, što ne treba čuditi jer je godinama radila u modnoj industriji. Tako je radila za modnu kuću Aeffe u New Yorku, za kreativnog direktora Giovannija Biancha, a radila je i u Vanity Fairu.

A kada nije zauzeta poslovnim obvezama, posvećena je suprugu, njihovo troje djece i obiteljskim psima. S njima rado posjećuje New York, Paris i London.