JUTARNJE JURCANJE

Sviđa li vam se novi koncept emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'?

18.09.2013 u 12:47

Bionic
Reading

S novom jesenskom shemom stara dobra mozaična emisija 'Dobro jutro, Hrvatska' dobila je novi vizualni izgled, ali i ponešto izmijenjen i pretjerano nabrijan koncept 'jurcanja Hrvatskom'

Tek što su nas u ranu zoru pozdravili Meštar i Karmela, stiglo je prvo javljanje iz Splita, potom Osijeka, Rijeke i sa zagrebačkih ulica. Saznali smo da je jutro hladno uglavnom svugdje, osim u Rijeci. Opet smo kratko bacili pogled na Karmelu i Meštra da bi se rečenicu-dvije kasnije javila i dežurna meteorologinja Dunja Plačko Vršnak.

Ranojutarnje informacije (o vremenu) uvijek su dobrodošle. Nažalost, taj naputak nova je urednica projekta Vesna Karuza shvatila previše doslovno. Naime, Dunja se nije pravo ni odjavila, a u kadru su se opet pojavili novinari iz Splita, Osijeka i Rijeke, ponovivši crtice o hladnom a sunčanom jutru, da utvrdimo gradivo, potom proširivši priču na dnevne vrhunce dana. Bilo je tu splitske bure i košarke, riječkog sunca i nogometa, gljiva i Korza, osječkog hladnog jutra, bicikla... uz napomenu novinara: 'Lijepo je iz studija gledati osječko zubato sunce.' Kad smo kod toga, sva javljanja bila su s cesta i trgova pa će biti zanimljivo (nama pred televizorima) promatrati sva ta uključenja uživo sa smrznutih cesta i trgova.

Da se krug ne bi već zatvorio, pobrinula se Dunja 'od vremena' davši nam sada nešto detaljniju prognozu u Hrvatskoj, uz napomenu kako se čujemo za 30 i 45 minuta (napomena: po dva javljanja dopisnika i meteorologinje izredana su već u prvih 20 minuta!). Dodajmo kako je Dunja imala još jedno kratko javljanje, što ju je, ako se nismo preračunali, zaustavilo na pet javljanja uživo u emisiji koja traje dva sata.

Dežurnoj meteorologinji za utjehu recimo da nije bila usamljena u toj (preko)brojnosti, jer su njezin ritam u prvom dijelu emisije vjerno slijedili dopisnici iz spomenutih nam gradovima kojima su se kasnije pridružili dubrovački, slavonskobrodski i ini dopisnici svojim prilozima.


Iako nam je jasno da je 'Dobro jutro, Hrvatska' mozaik od kojeg mnogi gledatelji uhvate tek komadićak-dva prije posla te se ponavljanjem želi doći do svakoga, gledatelji koji se zadrže od početka do kraja, svjedoče čistoj pretjeranosti. Ajde, oprostit ćemo im ponavljanje vremenske prognoze, ali opetovana javljanja iz gradova stvarno su suvišna. Posebice ona prva, ranojutarnja s kojima ni sami novinari ne znaju točno što bi.

Što se tiče ostalih promjena, emisija je dobila i hit dana koji se (i opet pretjerano često) vrti kao zvučna kulisa emisije. U srijedu je to bio '(Zamisli) život u ritmu muzike za ples' Filma i Massima, koji nam je dobro legao, no pomalo strahujemo od dana kad glazbeni izbor neće biti na našem mlinu. Zagrebački je studio dobio prozor na Slavonsku aveniju i grad u pozadini, a Vesna Mimica i njezine cure nisu nas ranojutarnje razgibale. U gostima Meštru i Karmeli bio je komentator HR-a Zoltan Kabok (zamijenivši novinar(k)e s Radio Sljemena), a Mani Gotovac govorila je o kazalištu. U drugom dijelu emisija je pomalo vratila svoj opušteniji ritam i tada nam je, moramo priznati, bolje legla. Nadamo se da će nakon prvih eksperimentalnih jurcanja i cijela emisija pomalo povući ručnu i otploviti u mirnije i opuštenije vode.