BUNKERIRAN ZAUVIJEK

Svi govore o filmu 'Batgirl' koji nikad neće ugledati svjetlo dana iako je koštao 90 milijuna dolara

05.08.2022 u 22:23

Bionic
Reading

Warner Bros. i DC Comics pokušali su uhvatiti korak sa supeherojima u produkciji Disneyja i Marvel Studiosa, no poprilično neslavno. Nezadovoljni već snimljenim filmom 'Batgirl', u koji su utukli 90 milijuna dolara, odlučili su se na potpuno neočekivan potez pa su ga jednostavno - otkazali

Iako je film bio snimljen i u fazi post produkcije, to glavešine Warner Brosa i Discoveryja nije spriječilo da nakon silnih potrošenih milijuna i mjeseci snimanja, od njega naprasno odustanu, što znači da ga publika nikad neće gledati.

'Batgirl' je trebao ugledati svjetlo dana do kraja godine i to isključivo na streaming servisu HBO Max, a glavnu ulogu dobila je mlada zvijezda dominikanskih korijena Leslie Grace, dok je Batmana glumio bivši čovjek-šišmiš Michael Keaton. Ulogu je 27-godišnja glumica dobila dijelom zbog svoje izvanredne izvedbe u filmskoj verziji uspješnice s Broadwaya 'In The Heights', a njezin debi u kostimu superjunakinje postao je žrtva rata između starih i novih strategija kompanije.

Grace se oglasila na Twitteru gdje je napisala: 'Ponosna sam na ljubav, naporan rad i namjeru koju su svi naši nevjerojatni glumci i neumorna ekipa uložili u ovaj film tijekom 7 mjeseci u Škotskoj.'

Film su režirali redatelji hita 'Bad Boys For Life' Adil El Arbi i Bilall Fallah, koji su režirali i 'Ms. Marvel' s tinejdžerskom zvijezdom Iman Vellani za Marvel Studios i Disney Plus. U svojoj objavi na Instagramu nisu skrivali koliko su tužni i šokirani viješću: 'Željeli bismo da su obožavatelji diljem svijeta imali priliku vidjeti i sami prihvatiti film.

U filmu je osim Keatona glumio i oskarovac J.K. Simmons kao Gordon, nastavljajući ulogu koju je započeo u filmovima 'Lige pravde' Zacka Snydera, a najpoznatiji je po jednoj od najboljih uloga superjunaka svih vremena u originalnoj trilogiji 'Spider-Man' Sama Raimija, gdje glumi glavnog urednika Daily Buglea J. Jonaha Jamesona. Brendan Fraser dobio je ulogu negativca, piromana Fireflya, no kako se snašao nikad nećemo saznati.

Kada je 'Batgirl' najavljen 2021., bila je namjera pružiti novi sadržaj o superherojima na HBO Maxu, no nakon spajanja Warner Brosa i Discoveryja, novonastala kompanija odlučila je da njene DC superheroje u budućnosti gledamo u blockbusterima isključivo u kinima.

Unatoč proračunu koji je navodno skočio sa 75 na 90 milijuna dolara, djelomično zbog kašnjenja uzrokovanog pandemijom covidom, 'Batgirl' nikada nije bila namijenjen velikom platnu. Argument kako film nije dovoljno velik za velika platna čini se zbunjujućim kad se uzme u obzir popis svih zvijezda ispred i iza kamere.

Iako se svi pitaju zbog čega je kompanija odlučili 'bunkerirati' skoro pa gotov film, razlog je kompleksan i uključuje novu strategiju novonastale kompanije, ali i porezne olakšice.

Naime, nakon loših probnih projekcija, CEO Warner Bros. Discoveryja David Zaslav odlučio je da mu se film DC Comicsa više sviđa kao otpis poreza, a manje kao film, piše IndieWire. Ako nikada ne objavi dio sadržaja u bilo kojem obliku koji bi se mogao smatrati monetizacijom, uključujući i streaming, tvrtka može iskoristiti nepovratne troškove kao kompenzaciju u odnosu na oporezivi prihod.

Procijenili su da film nije bio dovoljno jak za kino distribuciju, a s druge strane bio je preskup za puštanje na streaming servis. '