prašina se ne sliježe

Sve zbog Meghan Markle i princa Harryja: Buckinghamska palača uputila žestoku kritiku BBC-ju zbog novog dokumentarca koji se bavi odnosom zavađene braće

23.11.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Prvi dio prvi dio dvodijelnog BBC2 dokumentarca o kraljevskoj obitelji 'The Princes And The Press' emitirao se u ponedjeljak navečer. Kraljica Elizabeta II. te prinčevi Charles i William su jako ljuti na nacionalnu televiziju zbog njihove priče

Buckinghamska palača optužila je BBC da daje vjerodostojnost 'prenapuhanim i neutemeljenim tvrdnjama' o kraljevskoj obitelji.

Odvjetnici kraljevske obitelji bili su u pripravnosti zbog dvodijelne serije koja je među ostalim uključivala tvrdnje Omida Scobiea - autora biografije 'Finding Freedom' i bliski prijatelj Meghan Markle, o tome kako pojedinci iz kraljevske obitelji nisu samo jednom imali rasistički ispad. Kraljevska obitelj je uznemirena zbog BBC-ovog dokumentarca 'The Princes And The Press' i prijeti da će bojkotirati nadolazeće projekte britanske televizije ako im ne da priliku da odgovori na štetne optužbe.

U epizodi se pojavila i Jenny Afia, odvjetnica iz Schillingsa koja zastupa Meghan. Voditelj emisije, urednik BBC-jevih medija i voditelj Radija 4, Amol Rajan rekao je da Afia govorila uz vojvotkinjino dopuštenje. U rijetkom istupu pred kamerom, u kojem je demantirala tvrdnje da je vojvotkinja od Sussexa 'maltretirala' kraljevsko osoblje. Moglo se čuti priznanje privatnog detektiva koji je 'pratio' tadašnju djevojku princa Harryja Chelsy Davy 2004. godine.

Također je prikazala priču o mladoj kraljevskoj obitelji od 2012. do 2018. godine, kada su se Harry i Meghan zaručili. Dan Wootton, tada novinar Suna, a sada suradnik na MailOnlineu, je govorio o svom članku 'Tiaragate' o vojvotkinji u studenom 2018. Članak je prenosio tvrdnje o svađi između Meghan i članova kraljevskog kućanstva zbog njezina odabira tijare na vjenčanju s princom Harryjem.

Tvrdi se da je Meghan htjela nositi smaragdnu tijaru, ali je kraljica to 'zabranila'. Navodno je došlo do svađe u kojoj se tvrdi da je Harry rekao: 'Ono što Meghan želi, Meghan dobiva.' I bivši kraljevski dopisnik BBC-a Peter Hunt bio je među desecima novinara i komentatora intervjuiranih za dokumentarac.

U međuvremenu, u zajedničkoj izjavi, danoj BBC-ju uoči sinoćnjeg emitiranja, kraljica, Charles i William poručili su: 'Slobodni, odgovorni i otvoreni mediji su od vitalne važnosti za zdravu demokraciju. Međutim, prečesto se prenapuhane i neutemeljene tvrdnje iz neimenovanih izvora predstavljanje kao činjenice su razočaravajuće kada im itko, uključujući BBC, daje vjerodostojnost'.

  • +15
Kraljica Elizabeta II Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Navodno će ostatak dokumentarca sadržavati tvrdnje da su prinčevi William i Harry jedan drugog uz pomoć svojih pomoćnika uništavali pomoću britanskih medija, što bi moglo pogoršati njihov već loš odnos.

Podsjetimo, braća ne pričaju već gotovo godinu dana. Sve je krenulo kad su Meghan i Harry iznijeli optužbe na račun ostatka kraljevske obitelji, a najviše su šoirali javnost izjavama da su članovi imali rasističke izjave prema njihovom sinu Archieju. Harry nije htio otkriti s kim je vodio razgovor o tome kako ne bi ugrozi obitelj. Otkrio je da je s bratom 'trenutno udaljen, ali i da bez obzira na sve među njima postoji velika ljubav budući da su zajedno prošli kroz pakao'. Princ William je potom izjavio da obitelj nije rasistički nastrojena te da se sprema razgovarati s bratom.

  • +2
Harry i Princ William Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN