USKORO NA TRONU

Sve se dozna: 7 stvari koje nismo znali o kraljici Camilli

03.05.2023 u 06:35

Bionic
Reading

Ako su isprva prema nekome britanski mediji, kao i javnost, bili iznimno oštri, onda je to zasigurno kraljica supruga Camilla, koju su mnogi krivili za raspad braka tada princa Charlesa i princeze Diane

Još otkako je sredinom 90-ih javnost gledala kako se brak princeze Diane i princa Charlesa raspada, današnja kraljica supruga Camilla bila je u središtu te medijske bure. U to vrijeme ljubavnica princa Charlesa, bila je metom progona britanskih medija te su je proglašavali glavnim krivcem, tjerajući je da se osjeća gotovo poput zločinca.

Danas je uzdižu u nebesa, hvaleći je i pišući epitete o njoj i njezinom braku s kraljem Charlesom III, no da dođe do toga, trebao je proći dug niz godina. Cijelo to vrijeme uz nju su vjerno stajale njezine prijateljice, šest njih, te su nakon nove Camilline uloge prozvane 'kraljičinim pratiljama'.

Među osobama od njezinog najvećeg povjerenja je 68-godišnja markiza od Lansdownea, supruga Charlesa Mauricea Petty-Fitzmauricea, markiza od Lansdownea. Upravo ona prekinula je šutnju i otkrila britanskom Sunday Timesu nepoznate stvari o kraljici Camilli, a evo što smo doznali:

  • +14
Camilla Parker tijekom godina Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

1. Memoari princa Harryja povrijedili su Camillu

Kada su u siječnju objavljeni memoari princa Harryja 'Spare', mnogi dijelovi knjige šokirali su svijet, ali i povrijedili pojedine članove kraljevske obitelji. Harryjeva autobiografija već je u prvom danu prodaje razgrabljena u više od 400 tisuća primjeraka i time je postala najbrže prodavana publicistička knjiga.

Harryjeva ogorčenost na površinu je izvukla mnoge informacije, među ostalim njegov tvrdnje da je princ William molio oca da se ne oženi Camillom, a sve iz navodnog straha da ona ne postane 'zla maćeha'.

Potom je Harry dao intervju Andersonu Cooperu za CBS-ovih '60 Minutes', u kojem je Camillu opisao kao 'zlikovku', ističući da je morala 'rehabilitirati svoj imidž' zbog nasljeđa princeze Diane.

Te njegove riječi itekako su zaboljele Camillu, a lady Lansdowne je o tome rekla: 'Naravno da joj smeta i da je takve riječi bole, ali ona ne dopušta da je slome. Njezina je filozofija oduvijek bila - ne radi dramu od svega i sve će se smiriti ili se barem prije popraviti.'

2. Ray Mill njezino je utočište

Kada se Camilla rastala od prvog supruga Andrewa Parker-Bowlesa, 1995. kupila je seosku kuću u Wiltshireu, nazvanu Ray Mill. Ta kuća udaljena je tek 15 minuta vožnje od kuće kralja Charlesa u Highgroveu, a prostire se na 12 hektara, na kojima se nalaze vrtovi, vanjski bazen, terasa, kao i staja za konje.

Ray Mill je za Camillu savršen bijeg od užurbanosti kraljevskog života, a draga joj je i zbog toga što ne spada u službeni dio kraljevske imovine. Ondje odmor s Camillom rado provode njezini unuci, a i slobodna je sama obavljati sve poslove - od šetnje pasa do kuhanja.

3. U najtežim trenucima Camilla je tražila bijeg od svakodnevice

Kada je 1992. objavljeno da se princ Charles i princeza Diana rastaju, nastupila je medijska hajka na sve aktere ovog ljubavnog trokuta. Naravno da je Camilla bila na tapetu, zbog čega je često tražila utjehu u prijateljima.

Lady Lansdowne otkrila je da je u to vrijeme Camilla često znala dolaziti kod nje i danima boraviti s njom, posebice u najtežim trenucima. 'Bila je sama i bez ikakve zaštite. Ovdje smo joj bar donekle mogli pomoći - došla bi i bila s nama i svojom djecom. Sjećam se da sam jednom došla po nju u Middlewick i da sam vidjela kako su kamere bile postavljene na sve njezine prozore. Srećom, ona je jaka.'

4. Njezina velika želja bila je da posebnu ulogu na krunidbi imaju njezini unuci

Iz braka s Andrewom Parker-Bowlesom, Camilla ima dvoje djece - sina Toma Parkera Bowlesa i kćer Lauru Lopes. Zahvaljujući njima uživa u ulozi bake čak petero unučadi. Lola (15) i Freddy (13) Tomova su djeca dok je Laura rodila Elizu (15) te 13-godišnje blizance Louisa i Gusa.

Iako ih je držala podalje od znatiželjne javnosti, njezina velika želja bila je da oni imaju posebnu ulogu na krunidbi. Charles je morao pristati jer je Camilla bila nepopustljiva, pa su tako 13-godišnjaci Freddy, Louis i Gus imenovani jednim od osam počasnih paževa.

Njihova uloga bit će nositi njezin dug i težak plašt niz prolaz Westminsterske opatije. Uz njih će biti njezin pranećak Arthur Elliot, ali i princ George. Kraljica Camilla bila je jasna i po pitanju uzvanika: 'Ona je jako odana prijateljica i to će se itekako odraziti na listu uzvanika za njezin veliki dan. Želi biti odana ljudima koji su uvijek stajali uz nju', tvrdi lady Lansdowne.

5. Prema medijima Camilla, unatoč svemu, ima opušten pristup

U središtu pozornosti svih medija, osobito onih britanskih, Camilla je već 30 godina i prošla je s njima sve uspone i padove, a fotografi su pomno pratili svaki njezin korak. Unatoč svemu što se događalo, kao i medijskoj hajci koja je bila usmjerena na nju, Camilla je opuštena i, dapače, vrlo susretljiva kada su u pitanju mediji.

Njezina susretljivost vidljiva je i prema fotografima, kojima uvelike olakšava posao potičući i kralja Charlesa III da pozira.

  • +6
Kraljica Camilla Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

6. S pokojnom kraljicom Elizabetom zbližila se zahvaljujući zajedničkim strastima

Iako je njihov odnos isprva bio iznimno napet i težak, zajednička ljubav prema konjima i psima na kraju je zbližila pokojnu kraljicu Elizabetu II i Camillu. Kraljica je uživala u bijegu od svakodnevice u škotskom dvorcu Balmoralu, posebice u šetnjama s psima.

Baš poput nje, Camilla uživa u bijegu na selo, gdje može živjeti normalnim životom. A osim pasa i seoskog načina života, zbližila ih je ljubav prema konjima, pa su zajedno znale odlaziti u Royal Ascot kako bi gledale konjičke utrke.

7. Kako bi se 'čuo njezin glas', Camilla je morala puno raditi

Priča se da je Camilla morala naporno raditi da bi se uvažile njezine želje i ideje kada je u pitanju Charlesova krunidba, što je u nekim trenucima za sve bilo iznimno izazovno. Kako je otkrila lady Lansdowne, Camilla je pronašla izvrstan način da dobije ono što želi - 'ne sikće uokolo ni ne tjera ljude, već jednostavno kaže što želi ili što ne želi'.