NIŠTA SE NE PREPUŠTA SLUČAJU

Svadbena groznica na vrhuncu: Najjače i najskuplje osiguranje koje je Britanija ikad imala

Bionic
Reading

Iako je svaki kraljevski događaj uvijek dobro osiguran te se pazi i na najmanje detalje kako ne bi došlo do incidenata, vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle dodatno je podiglo ljestvicu. Britanija ne pamti ovakve sigurnosne kriterije za koje su izdvojeni deseci milijuna funti

Veliku Britaniju već nekoliko dana trese svadbena groznica te je sve u duhu vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle. U Londonu i okolici već tjednima je nemoguće iznajmiti slobodnu sobu ili hotelski smještaj, a u mjestašcu Windsor u subotu se očekuje 100 tisuća ljudi koji će htjeti pozdraviti novopečene mladence.

Kako bi sve prošlo glatko i bez ikakvog incidenta, osiguranje je dignuto na visoku razinu. Strani mediji pišu kako na Otoku ne pamte ovakve sigurnosne mjere te napominju da će ovo definitivno biti jedno od najskupljih kraljevskih događanja do sada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Naime, kada su se vjenčali princ William i Kate Middleton 29. travnja 2011. godine, osiguranje je bilo također vrlo bitno. Jasno, nije se očekivalo ništa drugačije jer je William drugi u redu za nasljedstvo i budući engleski kralj. Za zaštitu je tada izdvojeno 27 milijuna dolara, što u kunama iznosi 170 milijuna.

Od tada je prošlo sedam godina, a u svijetu su se u međuvremenu zaredali mnogi teroristički napadi i prijetnje i kraljevstvo je stoga za vjenčanje mlađeg princa podignulo ljestvicu. Ove godine za osiguranje je izdvojeno između 32 i 40 milijuna dolara. Točan iznos još nije potvrđen.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Takav iznos trebao bi pokriti honorare za policijsko osoblje koje sudjeluje u osiguravanju vjenčanja i mladenaca, kao i snajperiste na krovovima, ali i tehnologiju za rušenje dronova koji su zabranjeni na posjedu Windsora.

Zabranu je izdala kraljica Elizabeta, a vrijedi za dan vjenčanja 19. svibnja, kao i za dan poslije, 20. svibnja.

'Ovo vjenčanje bit će jako teško osigurati. Windsor ima male ulice popločene kamenjem. Kako točno osigurati nekoliko kilometara srednjovjekovnog gradića s toliko prolaza, ali i zelenih otvorenih površina?', prokomentirao je Dai Davies, bivši šef kraljevske zaštite.

Isto tako, veliku ulogu igra i to što će u vanjskom dijelu dvorca Windsor biti više od 2000 posjetitelja koje su osobno pozvali mladenci. Radi se o odabranom stanovništvu, učenicima dviju škola, kao i djelatnicima humanitarnih organizacija.

Iako će kraljevska obitelj snositi većinu troškova vjenčanja, dio novca izdvojit će se iz državne blagajne, a šuška se čak o iznosu od 40 milijuna dolara. Porezni obveznici dakle sudjelovat će u velikom dijelu troškova.

Zbog toga je već potpisana inicijativa pobunjenih građana koji nisu za takvu odluku.

  • +4
Meghan Markle, princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Kraljevsko vjenčanje je privatni, osobni događaj, pretvoren u nacionalnu prigodu. Porezni obveznici stoga ne bi trebali financirati privatno vjenčanje, bez obzira na to tko se ženi', govore iz skupine Republika te su za sada prikupili 30 tisuća potpisa.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal