ZA NJU BI SVE UČINIO

Suprug Kamale Harris: Tko je Doug Emhoff, čovjek koji u američku povijest uvodi pojam drugog gospodina

21.01.2021 u 06:44

Bionic
Reading

Možda su Hrvati u mnogočemu daleko iza Amerikanaca, ali nije da se nemamo čime ponositi. Naš je prvi gospodin Jakov Kitarović već u domeni prošlosti dok su Amerikanci svoga, i to ne prvog nego drugog, tek dobili. Pa tko je Doug Emhoff, suprug američke potpredsjednice Kamale Harris koji u SAD uvodi pojam drugog gospodina

U povijesti SAD-a samo su dvojica muškaraca imala šansu postati drugim gospodinom: 1984. John Zaccaro (suprug Geraldine Ferraro) i 2008. Todd Palin (suprug Sarah Palin). Niti jedan od njih u konačnici nije morao prihvatiti tu titulu pa uz prvu američku potpredsjednicu Kamalu Harris i njen suprug ispisuje povijest.

'Jednom ćemo sigurno imati prvog gospodina Amerike i ne vjerujem da će itko očekivati od njega da se odrekne svog posla', rekla je za AFP Kate Andersen Brower, autorica knjige 'First Women: The Grace & Power of America's Modern First Ladies', nagađajući hoće li prva dama Jill Biden zadržati svoj posao profesorice i ne biti 24 sata na raspolaganju Bijeloj kući.

  • +10
Doug Emhoff Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Biden Victory Fund / Zuma Press / Profimedia

Prvi drugi gospodin u povijesti SAD-a učinio je upravo to – zamrznuo je svoj dosadašnji posao i stavio se na raspolaganje svojoj supruzi, potpredsjednici Kamali Harris i Bijeloj kući.

Doug Emhoff je odvjetnik i partner u tvrtki DLA Piper. Prema njegovoj službenoj biografiji, vrlo je iskusan parničar i strateški savjetnik koji zastupa velike domaće i međunarodne korporacije te neke od danas najpoznatijih pojedinaca i utjecajnih osoba u složenim poslovnim, nekretninskim i sporovima vezanim uz intelektualno vlasništvo.

Možda najpoznatiji slučaj na kojem je Emhoff radio je Taco Bell Chihuahua. Početkom 2000-ih, piše u Emhoffovu profilu Hollywood Reporter, 'Yo quiero Taco Bell' (želim Taco Bell) bio je poznati refren zahvaljujući nizu televizijskih reklama u kojima je glavna zvijezda bio psić chihuahua. Reklame je razvila agencija TBWA, ali se javila tvrtka iz Michigana tvrdeći da su oni zapravo stvorili lik Psycho Chihuahue za Taco Bell i podignula tužbu za kršenje ugovora. Taco Bell je bio prisiljen platiti 42 milijuna dolara pa je račun pokušao proslijediti reklamnoj agenciji TBWA. To im nije prošlo zahvaljujući Emhoffovu uspješnom pravnom zastupanju agencije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U trenutku upoznavanja oboje su bili u 40-im godinama, Doug je bio razveden, a Kamala samac. Upoznali su se na slijepom spoju koji im je dogovorila njena najbolja prijateljica Chrisette Hudlin, savjetnica za odnose s javnošću. Spoj je zakazan tekstualnom porukom pa su se već sljedećeg dana našli na večeri. U svojim memoarima 'The Truths We Hold' Harris, koja je u trenutku upoznavanja svog sadašnjeg supruga bila državna odvjetnica u Kaliforniji, piše kako joj je kao javnoj osobi bilo teško izlaziti na spojeve.

'Znala sam da će ljudi, ako dovedem muškarca na neki događaj, početi odmah nagađati o našoj vezi. No znala sam također da se na slobodne žene u politici drugačije gleda nego na slobodne muškarce. Ne dobivamo isti opseg slobode mišljenja ili djelovanja po pitanju naših društvenih života', piše Harris.

Druženje i razgovor uz večeru ostavili su osjećaj kao da se znaju oduvijek, a ostatak romanse bio je prilično intenzivan. Emhoff je Harris sljedećega jutra poslao e-mail u kojemu je napisao da je prestar za igranje igrica.

'Stvarno mi se sviđaš i želim vidjeti možemo li uspjeti', napisao je Emhoff ženi koju je upoznao večer ranije i priložio svoj raspored za idućih nekoliko mjeseci, s naglaskom na slobodne produžene vikende. Vjenčali su se ni godinu kasnije jednog petka popodne na građanskoj ceremoniji u sudnici Santa Barbare. Ceremoniju je predvodila Kamalina mlađa sestra Maya.

Kad su se upoznali, Emhoff je bio razvedeni otac dvoje male djece te je dijelio skrbništvo s prvom suprugom Kerstin. Harris često govori kako su je prigrlili i njeni pastorci i Emhoffova bivša supruga te ističe lakoću odnosa u njihovoj izmiješanoj obitelji.

Emhoffov sin Cole diplomirao je u svibnju 2017. na Colorado Collegeu, nakon čega se zaposlio kao asistent u tvrtki William Morris Endeavor. Kći Ella studira na Parsons School of Design. Tijekom predsjedničke kampanje Harris je srdačno govorila o svojim pastorcima i s posebnom toplinom naglašavala nadimak koji su joj dali. 'Tijekom karijere imala sam puno titula, a sigurno će i potpredsjednica biti sjajna titula. Ali Momala će uvijek biti jedna od najvažnijih', govorila je Harris.

Društvene mreže Emhoffu uglavnom služe za odavanje priznanja supruzi pa web stranica Rafinery29 piše kako 'na temelju učestalosti i sadržaja postova u protekloj godini, Emhoff iskreno sramoti većinu muževa na Instagramu. U biografiji na spomenutoj društvenoj mreži Emhoff navodi da je 'Tata. Mužić Kamale Harris. Odvjetnik'.

Prije njezine prve predsjedničke debate Emhoff je objavio njihovu zajedničku sliku uz natpis: 'Draga Kamala Harris, volim te, vjerujem u tebe i tako sam ponosan na tebe. Cijela će zemlja vidjeti ono što ja svakodnevno vidim. Nevjerojatna si!'

Gotovo da i ne objavljuje selfije na kojima pored njega nije Harris, pa čak i kad zaista nije. 'Ono kad prođete pored televizora ispred svog ureda i vidite suprugu kako razgovara sa Jakeom Tapperom na tom televizoru', napisao je Emhoff uz selfie s televizorom u pozadini na kojemu se prikazuje Harris kako daje intervju za CNN.

Emhoff ne oklijeva ni fizički zaštititi svoju suprugu. U lipnju prošle godine Harris je bila na pozornici foruma 'MoveOn Big Ideas' kad se na njoj iznenada pojavio aktivist za prava životinja i otevši mikrofon senatorici počeo se obraćati publici. Harris su brzo sklonili, a u akciju s nekolicinom ljudi iz publike krenuo je i Emhoff, skočivši na pozornicu kako bi odvukli prosvjednika.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon incidenta je na Twitteru objavio njihovu zajedničku fotografiju na kojoj se smiju i uz zahvale na svim ljubaznim natuknicama poručio da su dobro. 'Volim Kamalu Harris i učinio bih sve za nju', zaključio je objavu Emhoff.

Rano u predsjedničkoj utrci Emhoff je pronašao srodnu dušu u Chastenu Buttigiegu, suprugu gradonačelnika South Benda Petea Buttigiega, pa su postali prijatelji i na društvenim mrežama.

Emhoffov profil objavljen 2019. godine nije bio u potpunosti laskav pa je Chasten svom prijatelju poslao podršku putem društvenih mreža. 'Ironija članka koji ti u istom dahu govori da trebaš biti svoj i biti netko drugi je nevjerojatna, za dubok uzdah i kolutanje očima. Život supružnika političara u kampanji. Ostani svoj, Doug Emhoff', napisao je Chasten. Emhoff mu se twittom zahvalio na podršci i odgovorio mu 'da ne plače, već samo ima nešto u očima' uz poruku 'supružnici se drže zajedno'.

Dvojac se i slikao zajedno tijekom kampanje, a uz objavljenu fotografiju Emhoff je napisao: 'Upravo sam neko vrijeme proveo razgovarajući sa svojim prijateljem Chasom Buttigiegom. Ponekad je jedina osoba s kojom možete razgovarati o tome što prolazi supružnik netko tko kroz isto to prolazi kao supružnik.'

Osim Emhoffove podrške homoseksualnim parovima, mnoge je pristaše Kamale Harris tijekom kampanje iznenadila i razveselila spoznaja da joj je suprug Židov pa je tema 'suprug Židov' jedno vrijeme bila vrlo popularna na Twitteru.

'Židovski muževi impresivnijih žena – ovo je naš trenutak', tvitao je novinar Ben Hartman.

'Velik dan za vruću američku mušku židovsku zajednicu. Danas zgodni hebrejski dječaci znaju da, bez obzira koliko bile jake naše čeljusti ili slatke naše kipe, i mi možemo odrasti u glavnog kandidata stranke za drugog gospodina', napisao je novinar Eric Levitz.

I ne samo kandidata, nego u prvog američkog drugog gospodina u povijesti.