američke 'labudice'

Sukob slavnih sestara trajao je od djetinjstva: 'Lee Radziwill je bila iznimno ljubomorna na Jackie Kennedy. Nije to bila mala ljubomora, već prava opsjednutost'

08.10.2021 u 14:42

Bionic
Reading

Iako su se svim silama trudile na van prikazati idiličan odnos, Lee Radziwill i Jackie Kennedy Onassis imale su odnos prepun ljubomore i zavisti, a o tome se mlađa sestra pojadala i svom prijatelju, piscu Trumanu Capoteu, koji je sve odlučio ispričati u priči, no nikada ju nije završio

Pisac Truman Capote bio je opčinjen najpoznatijim damama američkog društva, koje su vladale 50-im, 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća, nazivao ih je 'labudicama' i upravo su one glavna tema nove knjige Laurencea Leamera 'Capote's Women: A True Story of Love, Betrayal, And a Swan Song for an Era'. U njoj je svoje mjesto dobila i svađa i nategnuti odnos, kojem je svjedočio sam Capote, između bivše prve dame Amerike Jacqueline Kennedy i njezine mlađe sestre Lee Radziwill.

Kako piše, Lee Radziwill jednostavno taj njihov odnos nije mogla ostaviti iza sebe, bilo je bolesno i na kraju joj je uništilo život. Unatoč svemu, i ona se udala za bivšeg poljskog princa Radziwilla i tim brakom dobila veliko bogatstvo, a uz sve to bila je iznimno lijepa. Živjela je glamurozan život, a Truman je njome bio opčinjen. Dapače, Lee se upravo njemu povjeravala i otkrivala svoje najveće tajne, osobito one vezane za odnos sa starijom i poznatijom sestrom.

'Lee je bila iznimno ljubomorna na Jackie. Nije to bila mala ljubomora između sestara, već prava opsjednutost', otkrio je autor nove knjige dodavši kako su sestre desetljećima bile posvađene, a ponovno su se pomirile tek netom prije smrti Jackie Kennedy 1994. godine.

  • +5
Lee Radziwill, Jackie Kennedy Onassis Izvor: Profimedia / Autor: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Sam Capote osjećao je iznimnu povezanost s mlađom sestrom, jer su imali poprilično isti status u društvu. 'Kao homoseksualac, Trumanova nesigurnost pojačavala se time što je bio pozivan u domove najbogatijih ljudi, a on je stalno strahovao kako će se oni okrenuti protiv njega i izbaciti ga', otkriva Leamer i dodaje kako je Trumanova bliskost s Radziwillovima, Kennedyjevima i ostalim pripadnicima američkog jet-seta inspiriralo da nakon 'Doručka kod Tiffanyja' i ''Hladnokrvno ubojstvo' napiše novu knjigu.

Okružio se najbogatijim i najmoćnijim ženama na svijetu i odlučio je napisati knjigu o njima. Odlučio je doznati apsolutno sve o njima i potom napisati remek djelo, no knjiga 'Answered Prayers' nije nikada dovršena.

Ipak, uspio je zapisati dijelove poput onih u kojima otkriva kako unatoč sestrinskoj svađi, Lee je bila pozivana na sva događanja u Bijeloj kući, a isto je tako bila velika potpora Jackie nakon što je počinjen atentat na Kennedyja. Iako je tada tješila sestru, ljubomora koju je prema njoj osjećala nije netala.

'Jackie za razliku od nje nije bila ni najmanje ljubomorna. Pa na što bi bila ljubomorna? Lee je s druge strane bila opsjednuta, sve što bi Jackie napravila razbjesnilo bi Lee', otkriva autor nove knjige.

Nakon što je 1963. preminuo sin Jackie Kennedy Patrick, koji je nakon rođenja živio tek 39 sati, Radziwill je svoju sestru pozvala na jahtu svog ljubavnika, s kojim je godinama bila u vezi, onu grčkog brodovlasnika i milijardera Aristotela Onassisa. 'U trenutku kada su stupile na jahtu i kada je Onassis ugledao Jackie, Lee je postala prošlost. Na odlasku, darovao ih je obje - Jackie je poklonio blještavu dijamantnu ogrlicu, dok je Lee dobila bezveznu narukvicu.' Kada se Jackie u konačnici udala za Onassisa, Lee je rame za plakanje pronašla upravo kod najboljeg prijatelja Trumana Capotea.

Budući da je knjigu pisao godinama, a javnost je silno željela zaviriti u istu, on se na kraju odlučio objaviti poglavlja u magazinu Esquire, a nakon što je u njima istračao i otkrio najprljavije tajne najpoznatijih dama tih vremena, koje su mu bile prijateljice, svi su mu okrenuli leđa. Postao je nepoželjan u društvu, a utjehu je pronašao u piću i opijatima. Knjigu nikada nije završio.