čuva im leđa

Stručnjaci potvrdili: Danska kraljica je abdicirala kako bi se izbjegao obiteljski skandal

22.01.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Šuškanja koja se čuju na račun braka kralja Frederika i kraljice Mary nikako im ne idu u prilog. Iako su poljupcem pokušali ušutkati govorkanja, i stručnjaci su složni u mišljenju da Danci skrivaju itekakve bračne probleme

U novogodišnjoj objavi sad već bivše danske kraljice objavljena je vijest o abdikaciji. Nakon pedeset godina vladanja kraljica Margrethe donijela je šokantnu odluku, a njezino je mjesto preuzeo stariji sin Frederik, uz kojeg kraljevsku ulogu sada obnaša i kraljica Mary, prva okrunjena Australka na svijetu. Međutim iznenađujuća odluka, prema mišljenju stručnjaka, donesena je brzo, ali vrlo promišljeno.

Čak su se i kraljevski stručnjaci priklonili mišljenju da je kraljica abdicirala da spasi brak sina i snahe, smatrajući da će taj potez spasiti budućnost monarhije.

Stilski zaokret Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr/Profimedia

Kako tvrdi Kenth G. Madsen za DailyMail, kraljičina odluka bila je 'kontrola štete' nakon što su monarhiju potresle slike kralja kako uživa u noćnom provodu s Genovevom Casanovom u Madridu u studenom. Iako se palača nije oglašavala o druženju sadašnjeg kralja s Meksikankom, ovaj potez povučen je da bi se izbjegao kraljevski brakorazvodni skandal.

Madsen također smatra da Margrethe nije imala drugog izbora već abdicirati kako bi se fokus s nagađanja o prevari prebacio na povijesni potez abdiciranja na dan smrti kraljičinog oca.

'Može biti teško oprostiti navodnu nevjeru u vezi osim ako cijena žmirenja na jedno oko nije primjereno visoka. S obzirom na razotkrivanje Frederikova posjeta Madridu i saznanja o susretu s Genovevom Casanovom, razumno je vjerovati da je kraljica Margrethe bacila pojas za spašavanje prije nego što veza prijestolonasljednika potpuno pukne zbog skandala', objasnio je kraljevski novinar, rekavši i da bi brakorazvodni skandal mogao uništiti ugled obitelji.

  • +15
Danska kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

'Postojao je rizik da bi popularnost i ugled koje je kraljica izgradila tijekom svoje 52 godine na poziciji monarha mogli biti uništeni zauvijek da nije izvršila kontrolu štete po tom pitanju', zaključio je.

Također, svečani trenutak pozdravljanja okupljene mase novopečenog kralja i kraljice izazvao je brojne reakcije.

Slavlje kralja i kraljice obilježeno je javnim poljupcem na balkonu palače Christiansborg, no stručnjakinja za govor tijela Adrianne Carte zaključila je da je poljubac inicirao kralj Frederik dok ga je Mary prihvatila kako bi se izbjegla zlokobna šuškanja o neslaganju.

'Kad se Mary pridruži Frederiku, u početku vidimo priličnu udaljenost između njih dvoje dok se drže za ruke, a potom se on približava, što ona prihvaća. Doslovna udaljenost često može značiti udaljenost u vezi', komentirala je.

  • +5
Danski kralj Frederik i kraljica Mary Izvor: Profimedia / Autor: PPE / Sipa Press / Profimedia