A GLEDAT ĆEMO...

Što sve stiže na streaming servise u svibnju: Serije i filmovi koji će vas prikovati za ekrane

01.05.2023 u 09:13

Bionic
Reading

Ponuda noviteta na streaming servisima postaje sve mršavija približavanjem ljetnih mjeseci pa je u skladu s tim raspored za svibanj značajno siromašniji novim i uzbudljivim naslovima

Vodoinstalateri Bijele kuće, HBO Max, 2. svibnja

Miniserija 'Vodoinstalateri Bijele kuće' pripovijeda o tome kako su Nixonovi politički saboteri i glavni umovi Watergatea, E. Howard Hunt (Woody Harrelson) i G. Gordon Liddy (Justin Theroux), slučajno srušili predsjednički mandat koji su revno pokušavali zaštititi. Ova satirična drama počinje 1971. godine, kada Bijela kuća angažira Hunta i Liddyja, bivše CIA-ine i FBI-jeve agente, da istraže curenje Pentagonovih dokumenata. Nakon neuspjeha, Hunt i Liddy dospijevaju u Odbor za ponovni izbor predsjednika, smišljajući nekoliko nevjerojatnih tajnih operacija, uključujući prisluškivanje ureda Demokratskog nacionalnog odbora u kompleksu Watergate. Dokazujući da povijest ponekad može biti čudnija od fikcije, 'Vodoinstalateri Bijele kuće' bacaju svjetlo na manje poznat niz događaja koji su doveli do jednog od najvećih američkih političkih zločina. U glavnim ulogama su Woody Harrelson, Justin Theroux, Lena Headey, Domhnall Gleeson, Judy Greer, Ike Barinholtz, Kiernan Shipka, Kathleen Turner...

Vodoinstalateri Bijele kuće Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

A Small Light, 2. svibnja, Disney+

Serija 'A Small Light' iznosi nevjerojatnu istinitu priču o tajnici Miep Gies (Bel Powley), mladoj, bezbrižnoj i samouvjerenoj ženi koju njezin šef Otto Frank (Liev Schreiber) zamoli da mu pomogne u skrivanju obitelji od nacista tijekom Drugog svjetskog rata. Bez oklijevanja, Miep pristaje na njegovu molbu, a sljedeće dvije godine ona i njezin suprug Jan (Joe Cole), s nekoliko heroja, bdiju nad obiteljima Frank, Van Pels i Pfeffer koje su se skrivale u tajnom aneksu zgrade. Serija opisuje kako se Miepin život promijenio u trenutku u kojem je odlučila pomoći šefu, od svakodnevnih nabavki hrane do traženja kupona za obroke i prodaje voljenog naslijeđa. Na kraju je Miep bila ta koja je pronašla dnevnik Anne Frank i sačuvala ga kako bi ga kasnije mogla podijeliti sa svijetom da služi kao oporuka i opomena generacijama koje dolaze.

A Small Light Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Queen Charlotte: A Bridgerton Story, Netflix, 4. svibnja

Novi Netflixov adut usredotočen je na uspon kraljice Charlotte, a riječ je zapravo o prequelu 'Bridgertona'. Serija od šest epizoda fokusira se na to kako je došlo do braka tamnopute Charlotte s kraljem Georgeom te objašnjava njezin uspon do moći i ljubavni život. Odvija se u dva vremenska razdoblja pa ponovo gledamo Goldu Rosheuvel, koja glumi kraljicu i u 'Bridgertonu', dok India Amarteifio glumi mladu kraljicu Charlotte. Jedan od glavnih zapleta je 'Veliki eksperiment' - koji istražuje kako desegregirati visoko društvo vjenčanjem monarha, kralja Georgea, s crnkinjom Charlotte.

Queen Charlotte: A Bridgerton Story Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Charles: In His Own Words, 5. svibnja, Disney+

Velika Britanija nije imalo kralja gotovo tri četvrt stoljeća, sve do sada... Nekada nasljednik britanskog prijestolja s najdužim stažem, kralj Charles priprema se za svoju službenu krunidbu zakazanu za 6. svibnja, dok se kao suveren prilagođava potpuno drugačijim svjetlima reflektora. Ovaj dokumentarac donosi rijedak pogled na pravog Charlesa, pa tako 'Charles: vlastitim riječima' prati život novog britanskog kralja otkrivajući formativne događaje koji su utjecali na njega. Od kreatora hvaljenog dokumentarnog filma National Geographica 'Diana: vlastitim riječima', ovaj jedinstveni portret monarha prebire po riznici nikad prije viđenog arhivskog materijala kako bi ispričao konačnu i iznenađujuću priču o Charlesu kroz njegove vlastite riječi i one koji su ga najbolje poznavali.

Charles: In His Own Words Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kraljica Kleopatra, Netflix, 10. svibnja

Izvršna producentica Jada Pinkett Smith donosi dokumentarnu seriju koja istražuje živote istaknutih i kultnih afričkih kraljica, a u ovoj sezoni bavi se Kleopatrom, najpoznatijom i najmoćnijom ženom na svijetu. Kleopatra je bila odvažna kraljica čija su ljepota i romanse zasjenile njezino pravo bogatstvo - intelekt. Kleopatrino nasljeđe bilo je predmet mnogih akademskih rasprava, koje je Hollywood često ignorirao, a prije prikazivanja serija je uzburkala duhove jer Kleopatru u Netflixovoj seriji glumi Adele James, koja je miješane rase i afričkog porijekla. Producenti kažu da je to odraz 'stoljećima duge debate o Kleopatrinoj rasi'. U Egiptu je to naišlo na osudu, a Zahi Havas, ugledni egiptolog i bivši ministar za starine, tvrdi da se radi o izmišljotini. 'To je potpuna laž. Kleopatra je bila Grkinja, znači bjelkinja. Netflix pokušava izazvati konfuziju šireći laži da je ishodište egipatske civilizacije crno', kazao je.

Kraljica Kleopatra Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Dance Brothers, Netflix, 10. svibnja

'Dance Brothers' vrti se oko braće profesionalnih plesača Ronija (Roderick Kabanga) i Sakarija (Samuel Kujala). Kako bi mogli financirati svoje plesne snove, odlučuju osnovati klub koji im osiguravao prihode, stan i prostor za treniranje. Njihov jedinstven klub i impresivne plesne rutine brzo im donose slavu, no ubrzo se umjetničke ambicije i osobni odnosi sudaraju s komercijalnim zahtjevima. Odanost i ljubav koju braća gaje jedno prema drugom bit će testirane jedinom stvari koja ih je uvijek spajala - plesom.

Dance Brothers Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

The Mother, Netflix, 12. svibnja

Prije mnogo godina profesionalna ubojica, koju glumi Jennifer Lopez, bila je prisiljena pobjeći, zbog čega se morala odreći kćeri. Godinama kasnije vraća se kako bi je zaštitila od izuzetno opasnih muškaraca. Lopezin lik vidjet ćemo kako nadoknađuje mnogo izgubljenog vremena dok pokušava zaštititi kćer tinejdžericu od ljudi koji je pokušavaju povrijediti. Film bi trebao imati i emocionalnu stranu jer se istražuje i putovanje na putu do otkrivanja identiteta oca njezine kćeri. Osim J.Lo, u filmu glume Joseph Fiennes i Gael García Bernal, i to glavne negativce, dok Omari Hardwick glumi njezinog starog prijatelja, a Edie Falco policajku.

The Mother Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Crater, 12. svibnja, Disney+

'Crater' je priča o Calebu Channingu (Russell-Bailey), koji je odrastao u lunarnoj rudarskoj koloniji i uskoro će biti trajno preseljen na idiličan daleki planet nakon smrti oca (Mescudi). No prije odlaska, kako bi ispunio očevu posljednju želju, on i njegova tri najbolja prijatelja, Dylan (Barratt), Borney (Hong) i Marcus (Boyce) te novopridošlica sa Zemlje, Addison (Grace), otmu rover za jednu osobu i krenu u avanturu istraživanja tajanstvenog kratera.

Crater Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

A Town Called Malice, SkyShowtime, 12. svibnja

Ovaj zavodljivi koktel trilera i obiteljske sage iz ranih osamdesetih prati Lordove, obitelj bivših gangstera iz južnog Londona koji su pali na samo dno kriminalnog hranidbenog lanca i to im se nimalo ne sviđa. Nakon gangsterskog obračuna bježe na španjolsku Costa del Sol te shvaćaju da im se pružila sjajna prilika da se vrate u igru i ponovno postignu nekadašnju slavu. Međutim jednako vremena provode u međusobnim sukobima, kao i u borbi protiv svojih protivnika.

A Town Called Malice Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Anna Nicole Smith: You Don't Know Me, Netflix, 16. svibnja

Od njezina prvog pojavljivanja u Playboyu 1992., vrtoglavi uspon Anne Nicole Smith bio je sama bit američkog sna, doveden do tragičnog prekida njezinom preranom smrću 2007. Uz pristup nikad prije viđenim snimkama, kućnim filmovima i intervjuima s ključnim figurama u njezinom životu koje do sada nisu progovorile, dokumentarac otkriva nove uvide u priču o plavokosoj seks bombi koju je zapravo malo tko doista poznavao.

Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me Izvor: Društvene mreže / Autor: netflix

Villenueve Pironi: Racing’s Untold Tragedy, SkyShowtime, 19. svibnja

Gilles Villenueve i Didier Pironi bili su prijatelji i kolege, članovi legendarne Ferrarijeve ekipe Formule 1 na njezinu vrhuncu osamdesetih godina prošlog stoljeća. Zbližila ih je ovisnost o brzini, ali ih je zauvijek razdvojio vrlo kontroverzan povijesni trenutak. Prijateljstvo, dvoličnost, ambicija i čast sudaraju se munjevitom brzinom u ovom sjajnom dokumentarcu, u kojem prvi put čujemo osobe najbliže spomenutom dvojcu kako govore o tome.

Villeneuve Pironi: Racing's Untold Tragedy Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Fatal Attraction, SkyShowtime, 22. svibnja

Osmodijelna serija 'Fatal Attraction' studiozna je reinterpretacija kultnog psihoseksualnog trilera iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nova serija istražuje fatalnu privlačnost i bezvremenske teme braka i nevjere kroz prizmu modernih stavova o snažnim ženama, poremećajima ličnosti i prisilnoj kontroli. Glavne uloge tumače Joshua Jackson (Dan Gallagher) i Lizzy Caplan (Alex Forrest), a uz njih nastupaju Amanda Peet kao Beth Gallagher, Alyssa Jirrels kao Ellen Gallagher, Toby Huss kao Mike Gerard, Reno Wilson kao detektiv Earl Booker i Brian Goodman kao Arthur Tomlinson.

Fatal Attraction Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Fubar, Netflix, 25. svibnja

Arnold Schwarzenegger u svojoj prvoj TV seriji u karijeri glumi CIA-inog operativca pred odlaskom u mirovinu koji otkriva obiteljsku tajnu. Schwarzenegger glumi Lukea Brunnera, čija zadnja misija prije nego što 'odjaše u zalazak sunca', kako bi ponovno osvojio bivšu ženu, uključuje spašavanje kolegice, CIA-ine operativke, koja je igrom slučaja njegova kći, a glumi je Monica Barbaro (Top Gun: Maverick). Slično kao i Schwarzeneggerova akcijska komedija 'True Lies' iz 1994., serija će testirati obiteljsku dinamiku dok pažljivo čuvane tajne postaju komično razotkrivene kroz razne životne situacije. ''Fubar' će vas razbiti i nasmijati - i to ne samo na dva sata. Dobijete cijelu sezonu', našalio se Schwarzenegger.

Fubar Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Blood & Gold, Netflix, 10. svibnja

Serija je smještena u posljednje dane Drugog svjetskog rata, a govori o njemačkom dezerteru Heinrichu (Robert Maaser), mladoj i hrabroj farmerki Elsi (Marie Hacke) – i nacistima. Vraćajući se s fronta kući, Heinrich želi što prije biti sa svojom kćeri, no nađe se uhvaćen u borbi protiv SS trupa tijekom misije otkrivanja skrivenog zlata. Njihov vođa (Alexander Scheer) ostavlja ga da visi na drvetu, a u posljednji ga tren spašava Elsa te ga skriva na svojoj farmi. U međuvremenu SS traži židovsko blago skriveno u obližnjem selu, nailazeći na ogorčen otpor seljana koji ga žele zadržati za sebe. Uskoro su Heinrich i Elsa nevoljko uvučeni u ovaj akcijski lov na zlato, što kulminira krvavim obračunom u seoskoj crkvi.

Blood & Gold Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix