DINO HRVOJU NA ODLASKU

'Šteta što sad odlaziš kad si se odobrovoljio za kuhanje'

18.11.2012 u 23:18

Bionic
Reading

U ovoj epizodi slijedi, prema Nikoli, najinterasantniji izazov – Gastroduel. Smatra ga kulminacijom cijelog tjedna

Marko Matei dosad nije bio vođa, ali u proteklom tjednu i nije pokazao neke rezultate. ´Nisu mi jako dragi ti Gastrodueli, iza njih su eliminacije, ali volim taj timski rad, pogotovo kad je dobar vođa i dobar tim´, kaže.

Ivana se veseli Gastroduelu jer misli da danas negdje putuju. I ona pretpostavlja da će kao vođe biti odabrane Petra Gerić i Kike. U pravu je, kao i Nikola. Vođa ´plavih´ Petra Gerić prva bira u svoj tim te odabire: Marka Palfija, Ivanu, Marka Mateija, Hrvoja i Marka Raića. Crveni tim koji vodi Kike čine: Nikola, Časlav, Petra Plantak i Ines. Kad je Mate počeo pričati, Kike je znala da će biti odabrana kao vođa. ´Volim biti šefica´, rekla je. Petri je, kako kaže, pustila da bira prva svoj tim jer je fer. ´Strašno mi je smiješno da sam vođa tima u Tjednu hrvatske kuhinje, jer imam američki šal´, kazala je ova Dubrovčanka američko-slovenskih korijena. Petru Gerić je najviše strah da njezin tim ne završi u eliminacijama. ´Biti vođa je dvosjekli mač, spremna sam na to´, komentira to što je ovoga puta odabrana kao vođa. Igor se obratio kandidatima: ´U Tjednu hrvatske kuhinje ima jedna regija koje se nismo dotakli. Idemo u Slavoniju!´

Kandidati moraju primijeniti naučeno na Gastroakademiji - samo kuhanje nije dovoljno

Lokacija na koju su došli kandidati i gdje će pokazati svoja znanja u kuhanju i sljubljivanju jela s vinom su Podrumi Belje. Vinogorja Baranja nalaze se unutar vinogradarske podregije Podunavlja, gdje je tradicija uzgoja vinove loze poznata već stoljećima. Glavni enolog beljskih vina je Marijan Knežević, koji je u Podrumima dočekao kandidate te im održao predavanje o vinima u čijoj proizvodnji sudjeluje.
Kandidati danas upoznaju tri vina s kojima moraju sljubiti jelo. To su Graševina, Frankovka i kupaža Merlota i Cabarnet Sauvignona.

Moderna i suvremena jela inspirirana tradicijom

Gosti za koje danas kuhaju su enolog Marijan Knežević, direktorica marketinga u Belju Ljiljana Vajda-Mlinaček te žiri. Za kuhanje imaju sat i pol vremena, trebaju napraviti po dva jela, a prvi servira plavi tim.
Petru Gerić, vođu plavog tima, dolazak u Belje je impresionirao, nije nikad bila u takvom podrumu. Prvi put je u Slavoniji i Baranji, a bila je vođa tima, bilo ju je strah, pa je u svoj tim birala ljude koji će joj pomoći. Palfija je odredila kao Sous-Chefa u svom timu, Hrvoje je jedini probao soma kojeg njihov tim priprema, dok Marko Matei zna o vinima i posluživanju. Od vina se odlučila za Graševinu i kupažu Cabarnet Sauvignona i Merlota, što je bila prva njezina odluka pri kojoj se malo konzultirala s Palfijem i ostalima.

Kike, vođa ´crvenih´, za svoj tim je odabrala Frankovku uz soma, a kupažu Cabarnet Sauvignona i Merlota za meso. Za vrijeme kuhanja požurivala je svoj tim govoreći im da je isteklo više vremena nego što jest. ´Moram lagati za vrijeme´, rekla je sa smješkom na licu. Misli da je rođeni vođa, ali oni često imaju problem da ne mogu pratiti druge ljude, a ona to može: ´Ja sam kao moj ćaća, on je još veći lider.´
Petra Gerić poslužuje smuđa umjesto soma, Kike govori krivi naziv vina?!

Gotovo da je dosad postalo pravilo da Marko Matei u Gastroduelima bude zadužen za povrće.

´Ne smatram da je čišćenje i rezanje povrća manje bitno´, kaže Petra Gerić koja vodi njegov plavi tim. Raić i Matei su dosta brzi, pa im je dala da sve pripreme. Hrvoje je u njihovu timu bio zadužen za soma, Palfi za biftek, a Ivana za salatu od krumpira. Kike je za vrijeme kuhanja došla do plavog tima jer joj je trebala panceta. Petra joj je dala polovicu, jer je druga polovica trebala njihovu timu: ´Rado sam joj dala drugu polovicu.´

Kod crvenog tima, koji ima jednog člana manje, Časlav i Petra Plantak bili su zaduženi za ribu, Ines za povrće, odnosno salatu i priloge, a Nikola za meso.

´Radio sam na bifteku, nisam zadovoljan kako je baš sve ispalo´, izjavio je Nikola. Za vrijeme kuhanja umak im se raspao, pa su napravili novi. ´Palfi nam je dao savjet oko umaka i to mi je skroz OK. Zašto ne pitati, bez obzira na to što kuhamo jedni protiv drugih i to je timski duel, ali zašto ne pomoći?´ komentirala je Kike pomoć iz suprotnog tima. Kaže da ju je uhvatila trema za vrijeme prezentacije vina.

Soma plavog tima su posluživali Ivana i Matei, a vođa Petra je predstavljala jelo. Umjesto soma je gostima predstavila smuđa. ´Jesi li sigurna da je smuđ? Jeste li ga upecali u međuvremenu?´ pitao ju je Radovan. Za posluživanje prvog slijeda plavog tima bili su zaduženi Časlav i Ines. Kike je predstavljala jelo, pri čemu je pogrešno predstavila naziv vina. ´Brljam hrvatski´, komentirala je. Enolog Marijan ju je ispravio. ´Ovo jelo nije slavonsko´, komentirao je Mate drugi slijed plavog tima kad ga je kušao. Puno drugačije nije bilo ni s crvenim timom. ´Ne znam gdje je ovdje inspiracija Slavonijom i Baranjom, morat će se potruditi da mi objasne´, kazao je Radovan.

Član više u timu nije presudio za pobjedu: još jedna pobjeda´crvenih´

Glavni zadatak u ovom Gastroduelu bio je spajanje vina i hrane. Dino je načelno zadovoljan, tema je dobro interpretirana. U nekim slučajevima malo bolje, a u nekima lošije. ´Uvijek vam treba dati da kuhate za vino´, rekao je Mate. ´Nešto je jako pozitivno djelovalo na vas da kuhate tako dobro´, komentirao je Radovan.
Za svoj prvi slijed plavi tim je dobio ocjene 4, 5, 4, 4, 5, što je ukupno 22. Crveni su, pak, prošli za jedan bod bolje sa svojim prvim jelom: 5, 5, 3, 5, 5. Drugi tanjuri su dobili nešto lošije ocjene. Tako je plavi tim za svoje drugo jelo dobio ukupno 18 bodova, odnosno tri četvorke i dvije trojke, a crveni ukupno 20 bodova, tj. pet četvorki. Crveni tim s ukupno 43 boda pobijedio je plavi, koji je imao tri boda manje. Mate je kazao da je osobno i jednom i drugom timu dao iste ocjene, ali je ocjenjivalo njih petero i odluka je bila demokratska.

´Gosti su ovoga puta bili ti koji su ocjenjivali´, dodao je Radovan. U eliminacijski izazov idu svi članovi plavog tima.

Marko Palfi nema komentara na to što je njegov plavi tim lošiji. Ne može shvatiti zašto. ´Počinjem sumnjati sam u sebe. Oni su biftek potpuno prepekli, umak im je puknuo i dobili smo bolje ocjene´, kaže. Dodao je da mu je ovo najteži trenutak u Masterchefu. ´Mislim da danas plavi tim definitivno ne bi trebao ići u eliminacijski izazov´, misli Marko Raić. Ivana kaže da je biftek njezinog tima bio puno kvalitetniji od suparničkog. Kike je kao vođa pobjedničkog tima zadovoljna i sretna s ocjenama. Njezin tim je za biftek dobio dva boda više od plavog tima. ´Mislila sam da ćemo tu imati problema jer je prepečen, ali je bilo jako sočno i čini se da je više pasalo. Hrvati nemaju naviku jesti medium rare meso, to sam shvatila. Možda je do toga... Ne znam´, rekla je.

´Kralj Stres testa´ Hrvoje pao na hrvatskim namirnicama

U Stres testu su kandidate plavog tima dočekale namirnice iz svih krajeva Hrvatske. Njihov zadatak je pogoditi ime namirnice i iz koje regije dolaze. Za to imaju tri minute i 13 namirnica koje smiju kušati. Prva je krenula vođa tima Petra, a zatim redom Marko Matei, Marko Raić, Marko Palfi, Ivana, pa Hrvoje. Ivani se sviđa današnji Stres test jer smatra da kandidati u 'Masterchefu' trebaju poznavati hrvatske namirnice da bi upoznavali druge. Završila je sa Stres testom 30 sekundi prije kraja. Marko Matei misli da on danas ide kući. Marko Palfi smatra da je ovaj Stres test bio pun zamki, dok je Raića, pak, oduševio. Hrvoju su eliminacajski izazovi postali rutina, budući da mu je ovo četvrti.

Trinaest ´veličanstvenih´ namirnica presudnih za jednog od kandidata su: kiselo mlijeko, basa/lički sir, tlačenica, istarska kobasica od boškarina, slavonski kulen, paški sir, istarski kozji sir, arancini, viški smokvenjak, hroštule, paprenjak, rapska torta i stonska/pelješka torta. Dino je rekao da se sa svojim poznavanjem nisu baš iskazali. Većina kandidata je pogodila paški sir, a svi kulen. Najlošije su prošli basa, kobasica od boškarina, torta koju su nazivali ´Croaticom´ i smokvenjak. S osam točnih namirnica Marko Palfi i Ivana su bili najbolji u ovom izazovu. Najlošiji je bio Hrvoje: samo četiri točna odgovora.

Petra brani svoj tim jer je prije bila ljuta?! Plače jer Hrvoje odlazi

Nakon odluke o eliminaciji Hrvoja, vođa Petra je istupila i pitala žiri iz kojeg razloga je njihov tim izgubio. ´Bila sam ljuta prije, pa nisam pitala´, dodala je. Radovan joj je rekao da su nijanse odlučivale i da su imali goste koji su presudili. Dino je nastavio. Rekao je da drugi tanjur nije bio ´match´ vinu, a da na prvom krumpir salata nije odgovarala. Mate je objasnio da su imali grešku s biftekom jer nije došlo do karamelizacije.

´Šteta što sad odlaziš kad si se odobrovoljio za kuhanje´, obratio se Dino Hrvoju. Petra Gerić se rasplakala. Mate mu je rekao da je pokazivao napredak. ´Nažalost, Hrvatska te dotukla danas´, rekao je. Marka Palfija pogađa odlazak njegova cimera Hrvoja. Za njega ima samo riječi hvale: ´Pun je energije i života. Strašno je pošten i boli ga nepravda. Sigurno ćemo se nastaviti družiti.´ Marko Matei je bio uvjeren da danas on ide kući: ´Stvarno kroz ušicu igle, doslovce!´. Hrvoje misli da će njegovi doma biti ponosni na njega. Kad se vrati kući, najsretnija će biti njegova cura i obitelj, ali i društvo. Kad izađe van, prvo će vidjeti može li uspjeti u svojoj struci, a možda ode i u kuhanje. Dva osnivača njihova ´klana´ Črnih mambi su sad ostala sama: njegovi cimeri Palfi i Nikola. ´Navijam za njih i nadam se da će barem jedan od njih postati drugi hrvatski Masterchef´, kaže.