TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Srećko Horvat potpuno izgubljen u svaštarenju

13.11.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Srećko Horvat u svojoj emisiji 'Zdravo društvo' postaje nešto nalik Aleksandru Stankoviću za intelektualce (ili barem ljude koji odlaze kasnije na spavanje). Nema teme o kojoj ne bi razgovarao s gostima, a što je općenitija, to bolje. U dosadašnjim je emisijama tako pokrio nacionalizam, književnost i nakladništvo, radništvo, pa sinoć i glumu i kazalište. Očekujem da će u jednoj od sljedećih pozvati goste s kojima će razgovarati o životu, svemiru i bitku

Sinoć je na HTV-u prikazana peta ili šesta (možda i četvrta, nemam točnu evidenciju) epizoda 'Zdravog društva', a još uvijek nije potpuno jasno što bi trebala biti konceptna okosnica emisije. Razgovori s ljudima koji su Srećku Horvatu cool? Kultura, umjetnost i situacija? Sve ono što smo u mračna doba udesno nastrojenog HTV-a devedesetih htjeli gledati na televiziji, a nisu nam dali pa će nam pokušati nadoknaditi sada? Dosadašnje teme i sugovornici (ne baš sasvim jasno, ali budimo dobrohotni) sugeriraju to da je riječ o nekakvom kulturnom aspektu onoga što ekipa emisije smatra zdravim društvom, ali teme se u emisiji obrađuju toliko općenito i bez jasnoga fokusa da se čovjek zbilja mora potruditi da bi takvo što razabrao.


Tako je sinoć Srećko Horvat ugostio Radu Šerbedžiju i Ozrena Grabarića te s njima malo prodivanio o glumi i kazalištu. Svašta su oni tamo govorili, od toga kako ulaze i izlaze iz likova preko odnosa mainstream i eksperimentalnog kazališta (pardon, TEATRA!) pa sve do nostalgičnih prisjećanja na prošlost i Kostu Spaića, kojeg je Šerbedžija spominjao kao da mu je glasnogovornik u predizbornoj kampanji. Bilo je zanimljivih trenutaka, još je više bilo onih u kojima su Šerbedžija i Grabarić Horvata gledali kao da je pao s Marsa jer im je postavljao pitanja o kojima bi očito ON radije govorio nego oni, a trojac se u jednom trenutku uspio čak i grohotom nasmijati, premda ono čemu se smijao i nije bilo baš tako urnebesno. No nije važno, lijepo je vidjeti da mladi Horvat povremeno vadi metlu iz spinalnog kanala.


I sad, ne mogu reći da uopće ne shvaćam kakve veze gluma i teatar imaju sa zdravim društvom - naravno da shvaćam - ali po tome shvaćanju pod temu se i naslov emisije može ubrojiti zbilja svašta; od umjetnosti do ekološke poljoprivrede. I zato me Srećko Horvat sve više podsjeća na Aleksandra Stankovića u nešto štreberskijoj, intelektualnijoj, ali jednako svaštarećoj verziji. Nema toga o čemu ne bi proćaskao s gostima, a egida mu je dovoljno široka pa kroz nju može svašta i prošvercati. Kako je krenulo, u nekoj će od sljedećih epizoda s gostima pokušati prozboriti koju o životu. Spoji li se to s njegovom nadasve televizičnom pojavom i iskričavom prisutnošću u emisiji, jasno je da svjedočimo rađanju nove TV legende.

I hrvatski će BDP u sljedeća tri mjeseca porasti za 90 posto.