TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Sramotna tri mjeseca ljetnog odmora za HRT-ovce

19.06.2013 u 11:07

Bionic
Reading

Jedan dio HRT-ovih emisija još je prošloga tjedna otišao na ljetnu stanku, a jedan će dio od ovoga. Nastavlja se tako jedna od najtvrdokornijih i zapravo krajnje sramotnih tradicija na domaćoj javnoj televiziji koju izgleda čak ni novo vodstvo, na riječima sklono reformama, i ne pokušava ukloniti. Tijekom čak TRI ljetna mjeseca sve se na Prisavlju prebacuje na četvrtinu (ili manje) kapaciteta. Osim, naravno, pretplate

Stalno nam trube o nekim velikim promjenama na HRT-u, kako organizacijskim, tako i programskim, a sredina je šestog mjeseca i opet, kao i tko zna koliko puta prije, prisavci masovno dižu sve četiri u zrak te sa školskom djecom odlaze na godišnji odmor. Prošli tjedan zadnju su emisiju prije ljetne stanke emitirali 'Paravan' i 'Pola ure kulture', 'Horizonata' nema još od 29. svibnja (???), ovoga ćemo tjedna gledati i zadnji ovosezonski 'Spektar', a godišnji su uzele i neke 'manje vidljive' emisije. Sa zgrade na Prisavlju u ljetnim će nam se mjesecima, dakle, emitirati samo regularni smjenski informativni program (Dnevnik, Hrvatska uživo, Dobro jutro, Hrvatska), 'Nulta točka' (o, radosti!), 'Nedjeljom u dva' i 'Emisija' na trećem programu. Ostatak programa bit će, kao i uvijek, ispunjen reprizama i laganini sadržajima, što više-manje znači da ćemo na kanalima javne televizije imati prilike gledati istu vrstu sadržaja kao i na komercijalnima, samo s tu i tamo kojim dokumentarcem i nešto kvaziintelektualizma.

Zanimljivo je da HTV-ovci uza sve kritike na njihov rad, uz golemo nezadovoljstvo pretplatnika zbog toga što im se uzima nezanemariv novac za program čija kvaliteta iz godine u godinu sve više tone, uz ozbiljne prigovore njihovoj organizacijskoj strukturi, prevelikom broju (nerijetko polusposobnih) namještenika i uz očigledno kaskanje za svjetskim televizijskim trendovima koje im sada već na nos zna nabiti svatko tko je ikada dvaput gledao televiziju - i dalje misle da zaslužuju čak TRI MJESECA odmora ili laganijeg tempa rada.

I ne samo to. Zanimljivo je da očito svi na HRT-u za sebe misle da su tijekom ta tri mjeseca dok se odmaraju - nezamjenjivi. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da čak i najveće svjetske TV face za odsutnosti iz svojih emisija pronalaze zamjenu koja će raditi njihov posao, a baš na Hrvatskoj televiziji radi sve jedan ibergenije do supermena koje nitko živ ne može zamijeniti. Jon Stewart iz megapopularnog 'Daily Showa' na Comedy Centralu uzeo je tri mjeseca dopusta da bi režirao film i njegovu je emisiju za to vrijeme preuzeo jedan od suradnika, ali Petra Vlahova u 'Spektru' i Branku Kamenski u 'Pola ure kulture', ispada, ne bi mogao zamijeniti ni Walter Cronkite da je živ. Oni valjda svi za sebe misle da su osobno zaslužni za opstanak novinarstva, kulture i televizije u regiji i da bez njih nema ni života ni emisija. Pa ti, narode, gledaj stoosamdesetu reprizu tkoznačega. Jest da su te reprize u pravilu stoput bolje od svega što su gorespomenuti heroji televizije proizveli u čitavoj karijeri, ali svejedno je bezobrazno

Pisala sam o tome i prošle i pretprošle i svih prethodnih godina otkako se bavim osvrtima na domaću televiziju i televizijske emisije, ali ponovit ću i sada - tromjesečna ljetna shema kakva se prakticira na HRT-u bez ikakve je diskusije SRAMOTNA, a usudila bih se reći i bahata. Jest, svugdje na svijetu televizije, bile one javne ili komercijalne, ljeti imaju posebnu, nerijetko 'perolaku' i reprizama ispunjenu shemu. U slučaju nekih sadržaja, kao što su igrane serije, ljetna stanka čak i ima logike. No nigdje se ne prakticira takvo nonšalantno gašenje gotovo tri četvrtine originalnog programa kao kod nas. I svugdje drugdje umjesto privremeno ugašenih emisija postoji barem nekakva zamjena. Kod nas - jedva. Jer kod nas televizionari misle da su najgenijalniji, najbolji, nedodirljivi i nezamjenjivi.

'Nulta točka' ostaje na ekranima

Bilo bi vrijeme da prestanu s takvim tromjesečnim ljenčarenjem. Trebali su to učiniti još odavno, ali sama činjenica da to čine i sada, pod novim vodstvom, koje samo zna laprdati o promjenama, ali nijednu dosad nije provelo u djelo, krajnje je porazna. Porazno je i da to čine, iako su televizija koja bi navodno trebala zastupati javni interes, tj. interes građana Republike Hrvatske, u kojoj si nitko drugi ne može dopustiti tromjesečni dopust bez ozbiljnog straha od otkaza ili propasti tvrtke u kojoj radi. I ne, uopće im ne treba uvažiti argument da su vremena teška i nema se novca za proizvodnju originalnog ljetnog programa. Ako i na jednoj četvrtini pogona uzimaju 100 posto pristojbe, ako imaju obraza uzimati toliko 'školskih praznika', a još uvijek na računu imati dovoljno novca da svim djelatnicima isplate cijelu plaću (baš me zanima koja bi druga tvrtka u Hrvatskoj to bila u stanju da na tri mjeseca spusti proizvodnju na 25 posto) i ako praznine u programima krpaju slanjem skupe opreme za izravne prijenose na svaki imbecilni ljetni festival u raznim zabitima - izvlačenje na nedostatak novca krajnje je degutantno. Kao, uostalom, i to njihovo tromjesečno spavanje na lovorikama nedodirljivosti javne televizije. Ta vam je nedodirljivost, dragi javni televizionari, čista iluzija. Imali ste ovih dana i tjedana priliku vidjeti zornu ilustraciju, i to na istom poluotoku na kojem ćete i vi sljedeća tri mjeseca hladiti 'umorna' čela.