VELIKA ČAST

Speleolozi novootkrivenu jamu nazvali po poznatoj domaćoj dizajnerici

14.08.2018 u 20:36

Bionic
Reading

Po brojnim svjetskim slavnim osobama nazvane su zvijezde, trgovi i ulice, pa čak i nove životinjske vrste. Naša uspješna dizajnerica Đurđica Vorkapić može se pohvaliti da na sjevernom Velebitu novootkrivena jama nosi nazin njezinog modnog brenda

Đurđica Vorkapić nedavno je sa svojim društvom punila baterije za predstojeće projekte avanturom, na Velebitu. Iako su je speleolozi i gorska služba spašavanja upozorili da je odlazak na sjeverni Velebit vrlo opasan budući da je ondje najveće stanište medvjeda, vukova i poskoka, ona oko odlaska tamo, nije dvojila ni malo, a osim neponovljivog iskustva dobila je i 'nagradu'.

'Puno toga prekrasnog i neopisivog riječima se dogodi kada date sebi mogućnost da na trenutak 'zaustavite' vrijeme i spojite se sa svojim iskonom, tako je to bilo u mom slučaju na Velebitu. To iskustvo nekako te dubinski probudi, kada si jedan na jedan s istinskom prirodom zapravo shvatiš svoju nebitnost. Šuma ima svoje zakonitosti, sve je u skladu, šuma nije tiha po noći - izuzetno je živa, vrvi život na sve strane i kada možeš tako nešto osluhnuti u potpunom miru uma onda možeš i shvatiti ljudsku nevažnost. Kada se uspiješ u potpunosti opustiti dogodi se čarolija, uhvatiš neponovljive trenutke, mirise i primjetiš život. Jednostavno - blagoslov', još je pod dojmom dizajnerica.

Speleolog Miran Barjaković ispričao je zašto su on i kolega speleolog Neven Ris jamu nazvali baš 'Hippy garden': 'Upoznali smo se na kampu, pričali smo i sprijateljili se. Kako sam cijeli život bavim marketingom dobro sam upoznat čime se oni bave i da prave jako lijepe stvari. Nakon dva dana druženja, treći smo došli do neotkrivene jame koju je trebalo u speleološkom smislu postaviti, istražiti i napraviti njezin nacrt. Jama ima ulaz koji je 40 metara puta deset, dva otvora koji iznutra izgledaju kao dva oka i kompletno je obrasla s mahovinom s dva stabla koja stoje u križ. Fantastično izgleda i malo nam je vukla na neki vrt. Učinila nam se baš kao 'Hippy garden'.

  • +5
Jama Hippie Garden Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Miran Barjaković

Presretna je zbog spoznaje da jama nosi ime njezinog popularnog brenda. 'Zvijezde su tako daleko a ovo je tako stvarno, možeš osjetiti, dodirnuti i iskusiti tako da je ta spoznaja prekrasna. Veličanstven je osjećaj, pomalo nestvaran a ujedno i veliko nadahnuće. Hippy Garden će postojati još dugo nakon nas,ali taj neobičan spoj izgleda te novootkrivene jame i Hippy Gardena je nekako prirodan. Ta jama je baš trebala imati to ime, a inspiracija speleolozima je došla jednostavno jer smo u tom trenutku bili tamo. Poklopilo se puno toga i to su trenutci koji su vrijedni življenja', ističe.

Još nije posjetila 'svoju' jamu jer, kaže, nije obučena za to iskustvo. 'Imat ću priliku uskoro kada prođem pripreme za ulazak u jame i špilje, bar se nadam. Posebna je po svojoj ljepoti, mahovini koja je obrasla cijeli ulaz u jamu i toj nekoj neobičnoj energiji koja se može čak i kroz fotografiju osjetiti. Ima još jednu zanimljivost, pala su debla na ulazu u jamu i čine križ kada se promatra iz dubine jame tako da je njena zanimljivost time još i veća', ponosna je.

Reviju bi bilo teško organizirati ondje, no hoće li svoju jamu 'iskoristiti' kao inspiraciju za modele, kolekciju ili će jednostavno samo uživati u spoznaji da postoji nešto tako vrijedno za nju?

'Teško volim jer daje iskustvo, kada je nešto lagano nije mi interesantno jer laganim nemaš mogućnosti za rast. Do sada smo radili puno 'teških' projekata za reviju, primjerice levitirajuću reviju u Petrčanima gdje smo angažirali kopnenu vojsku da nam postavi pontone, onda za potrebe jedne revije - projekta unijeli smo pet tona prave trave u Francuski paviljon da bi dočarali raj, zatim revija u Esplanadi kada smo u smaragdnu dvoranu uveli pravog prekrasnog konja..Svaki od tih revijalnih teških projekata nam je bio izazov i neponovljivo iskustvo tako da volim tako živjeti svoj 'posao'. U slučaju jame na Velebitu s velikim poštovanjem ću je 'iskoristiti' samo za punjenje energije da bi mogli uvijek stvarati čarolije', otkrila je Đurđica.

Uvijek sprema nešto inovantno i posebno, drukčije, što je izdvaja od drugih dizajnera, a nešto novo i veliko priprema za jesen.