PLAVA krv

Španjolsku i britansku kraljevsku obitelj spajaju obiteljske veze, evo i koje

28.04.2023 u 06:25

Britanska i španjolska kraljevska obitelj

Izvor: EPA / Autor: STRINGER / POOL

Bionic
Reading

Krvna povezanost europskih kraljevskih obitelji čini mrežu koju je gotovo nemoguće pratiti, no jedno je sigurno - poveznica svih članova obitelji je kraljica Viktorija. Uz Charlesa III i Felipea VI bliskost dviju monarhija se nastavlja, a dobre obiteljske odnose prate i njihove supruge, Camilla i Letizia

Britanska i španjolska kraljevska obitelj oduvijek su bile vrlo bliske pa i ne čudi to da su kralj Felipe i kraljica Letizia potvrdili svoj dolazak na krunidbu 6. svibnja. Podrška koju će pružiti kralju Charlesu III u povijesnom trenutku krunidbe vrlo je važan čin međusobnog odobravanja kraljevskih obitelji, a uzajamno poštovanje pokazuju već godinama.

Španjolska kraljevska obitelj zadnji je put putovala u London kako bi se oprostila od Elizabete II, koju su oslovljavali kao 'dragu tetu Lilibeth'. Kralj Felipe svoje je pismo sućuti novom engleskom monarhu započeo riječima: 'Vaše Veličanstvo, dragi Charles', što svjedoči o bliskosti dvojice monarha.

Jedan od razloga njihove povezanosti je i krvna veza, a svi odnosi unutar kraljevskih obitelji Europe obično potječu od kraljice Viktorije.

Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva od 1837. godine i carica Indije od 1876. godine imala je devetero djece i čak 42 unučadi. Tako su španjolski kraljevski par Juan Carlos i Sofia te britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip ustvari praprapraunučad kraljice Viktorije.

Osim toga, Charlesov otac ima još bliže veze s bivšim španjolskim kraljevskim parom, s obzirom na to da je grčki kralj George I bio njegov djed i prapradjed kraljice Sofije, čime je princ Filip daljnji ujak Sofije.

Loza majke Felipea VI vijuga kroz većinu europskih kraljevskih kuća i njezina veza s Windsorima ne prestaje samo na bliskom odnosu sa suprugom Elizabete II. Njihov pradjed, kralj William II, također je bio unuk kraljice Viktorije, što čini kraljicu Sofiju povezanom s pokojnim britanskim monarhom.

Na taj način, Charles III je daleki rođak španjolskog kralja.

  • +8
Španjolska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Andrews Archie/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bliski odnosi koje su njegovali kroz povijest nastavljaju se i u vladavini Charlesa III.

Sadašnji kralj uvijek je dočekivao španjolski kraljevski par s ogromnom ljubavlju. Godine 2017. dogodio se prvi državnički posjet jednog španjolskog monarha Ujedinjenom Kraljevstvu nakon 30 godina, a uz Elizabetu II, koja ih je primila uz sve počasti, s njima su bili tadašnji princ Charles i njegova supruga Camilla.

Nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo prijestolje, Charles III ugostio je Felipea VI na privatnom sastanku u Clarence Houseu, čime su ponovno pokazali povezanost, koja se proteže još od davnih dana. Unatoč činjenici da umirovljeni španjolski kraljevski par Juan Carlos i Sofia neće sudjelovati na Charlesovoj krunidbi, on će ih ugostiti ovog utorka na privatnom ručku.

  • +11
Kraljevska obitelj slavi Uskrs Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / PA Images / Profimedia