NAROD PLAĆA

Kolika košta kruna? Evo koliko porezni obveznici izdvajaju za kraljevske obitelji

14.04.2023 u 15:57

Bionic
Reading

Razne stipendije, održavanja mnogobrojnih palača, troškovi osoblja, odjeća za javna pojavljivanja i porezi razlikuju se od zemlje do zemlje, no poznato je da britanska kraljevska obitelji dobija najviše novca od poreznih obveznika

Uspoređujući troškove europskih kraljevskih dinastija može se zaključiti jedno - svaka od tih obitelji je jedinstvena i svaka vlada ima drugačiji način njihovog financiranja. I dok neki kraljevski proračuni pokrivaju troškove održavanja palača, osoblja i osiguranja, drugi su ograničeni na godišnje iznose.

Neke europske kraljevske obitelji plaćaju porez, druge pak ne, jedni su vrlo transparentni i daju detaljne analize o tome kako troše javni novac, dok drugi isto skrivaju ‘kao zmija noge’. No, pogledajmo kako u stvarnosti to izgleda

Velika Britanija

Obiteljsko ime/kraljevska kuća: Windsori

Monarh: Kralj Charles III

Koliko otprilike dobivaju od poreznih obveznika: 98-144 milijuna eura

Najpoznatija od svih europskih kraljevskih obitelji, ujedno najbogatija i najmoćnija, ona je britanska. Iako mnogi Britanci pogrešno pretpostavljaju da je njihov monarh tu samo ‘ceremonije radi’, kao i da nema stvarnu moć, to je sve samo ne istina.

Zahvaljujući davnim zakonima, monarh ima pravo tajno provjeriti apsolutno sve zakone prije negoli iste odobre ili ne članovi parlamenta.

  • +5
Kralj Charles III i kraljica supruga Camilla u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Isti je jednom prilikom iskoristila kraljica Elizabeta II, a sve kako bi uvjerila ministre ad promijene zakon kako javnost ne bi doznala njihovo stvarno privatno bogatstvo.

No, ne postoji točan podatak po kojem bi se znalo koliko pojedini članovi obitelji primaju za svoje obnašanje dužnosti. Najveću državnu potporu, naravno, dobija monarh, a u prošloj godini britanski su porezni obveznici, za troškove kraljevske obitelji, iz svog džepa uplatili nevjerojatnih 98 milijuna eura. Od toga je 39,3 milijuna eura potrošeno na obnovu Buckinghamske palače u sklopu desetogodišnjeg programa obnove. No, temeljni trošak poreznih obveznika odlazi za tekuće troškove kraljevskog kućanstva, putovanja i održavanje drugih rezidencija, i to je u prošloj godini iznosilo 59 milijuna eura.

Ono što izaziva kontroverze je i činjenica da novi kralj Charles III i njegov nasljednik, princ William, primaju prihode i od dvaju nasljednih imanja - vojvodstva Lancaster i vojvodstva Cornwall - a na koji ne plaćaju porez na dobiti niti porez na kapitalnu dobit. Kako bi stekli dojam o kojem je iznosu riječ, dovoljno je izgovoriti brojku od 45 milijuna eura godišnje, koji se smatra ‘privatnim prihodom’.

Od 1993. monarh je ipak pristao plaćati ‘dobrovoljni’ porez na dohodak, iako su izuzeti od poreza na nasljedstvo, što dznači da je pokojna kraljica Elizabeta II svo svoje bogatstvo proslijedila svom sinu bez ikakvih odbitaka za javno dobro.

Španjolska

Obiteljsko ime/kraljevska kuća: Burboni

Monarh: Kralj Felipe VI

Koliko otprilike dobivaju od poreznih obveznika: 8,4 milijuna eura

Najvećih problema u kraljevskoj obitelji ima Španjolska, ponajviše zbog bivšeg kralja Juana Carlosa II koji je 2014. abdicirao u korist sina, kralja Felipea VI i potom napustio zemlju. Na njegov račun stigle su optužbe, između ostalog, i za korupciju, kao i izvanbračne veze, a istrage o njegovim financijskim poslovanjima na kraju su obustavljene.

Svi ti skandali doveli su do žestoke rasprave među Španjolcima koji će i ove godine iz državnog proračuna ‘nagraditi’ kraljevsku obitelj sa 8,4 milijuna eura.

  • +10
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako bi stekao naklonost svog naroda, kralj Felipe VI odlučio je biti transparentan, stoga je objavio svoju osobnu imovinu u iznosu od 2,6 milijuna eura i odrekao se 2020. očevog osobnog nasljedstva. Uz sve to, svog je oca uklonio s platnog popisa kraljevske obitelji.

Za razliku od britanskog kralja, Felipe prima tek oko 269 tisuća eura godišnjeg ‘osobnog džeparca’, dok njegova supruga, kraljica Letizia, dobiva oko 148 tisuća eura. Njegova majka, bivša kraljica Sofia, prima 121 tisuća eura, a svi španjolski kraljevi plaćaju porez na svoj prihod.

Švedska

Obiteljsko ime/kraljevska kuća: Bernadotti

Monarh: Kralj Carl XVI Gustaf

Koliko otprilike dobivaju od poreznih obveznika: 13,1 milijuna eura

Kada je riječ o Švedskoj, ona je bila prva monarhija koja je promijenila svoja pravila o nasljeđivanju s agnetskog nasljedstva (u kojoj krunu nasljeđuje isključivo muški nasljednik) na apsolutnu kognatičku (što znači da na tron sjeda najstarije dijete). Promjenu je 1980. potvrdio i švedski parlament, zahvaljujući čemu je princeza Victoria postala kraljeva nasljednica umjesto svog brata, princa Carla Philipa.

Posljednje financijsko izvješće, ono iz 2021., otkrilo je da je švedski kraljevski dvor od svog naroda primio potporu od 13,1 milijuna eura, od čega je 6,6 milijuna pokrivalo troškove službenih dužnosti, putovanja, osoblja i konjušnice, dok je po 1,1 milijun eura dodijeljeno kralju i drugim članovima obitelji koji obavljaju službene dužnosti.

Uz to, Carl Gustaf i njegova supruga Silvia dobijaju oko 712 tisuća eura, Victoria i njezin suprug oko 400 tisuću, a Carl Philip i njegova supruga 98 tisuća eura. 2019. godine kralj je petero svojih unuka ostavio bez kraljevskih titula, a sve kako bi smanjio ukupne troškove obitelji.

Belgija

Obiteljsko ime/kraljevska kuća: iz Belgije

Monarh: Kralj Filip

Koliko otprilike dobivaju od poreznih obveznika: 14,2 milijuna eura

Poput britanske kraljevske obitelji, belgijska monarhija odbacija je svoje prethodno obiteljsko prezime Saxe-Coburg-Gotha 1920. godine. To je bio njihov odgovor na žestoko protunjemačko raspoloženje nakon 1. svjetskog rata. Novo ime dolazi na tri službena jezika u zemlji - an België (nizozemski), de Belgique (francuski) i von Belgien (njemački), što znači ‘iz Belgije’.

Belgijski monarh još od 1951. nema izravnu vlast, iako je zadržao pravo da ga njegovi ministri konzultiraju prije svih odluka, a on ima pravo upozoriti ih.

Kralj Filip dobiva godišnji iznos za pokrivanje troškova obavljanja službenih dužnosti, a iznos se utvrđuje na početku svake vladavine. Tako je Filip, koji je na vlast došao 2013. godine, dobio 12,5 milijuna eura u 2021. godini. Taj iznos će se povećati s indeksom potrošačkih cijena za mjeru inflacije.

A osim Filipa, godišnjeg naknade dobijaju i ostali članovi obitelji - njegov otac, kralj Albert II, koji je abdicirao 2013., dobija 980 tisuća eura, njegova sestra, princeza Astrid 341 tisuću, a mlađi brat, princ Laurent 327 tisuća. Njihova polusestra, princeza Delphine, koja je 2020. i službeno priznata, ne prima nikakve kraljevske plaće. Sav novac podliježe porezu na dohodak.

Danska

Obiteljsko ime/kraljevska kuća: Glücksburgovi

Monarh: Kraljica Margrethe II

Koliko otprilike dobivaju od poreznih obveznika: 15,9 milijuna eura

Ako na nešto članovi kraljevske obitelji u Danskoj minimalno troše, onda je to prijevoz, budući da svi članovi, pa tako i budući kralj Frederik, poput većine Danaca koriste bicikle za prijevozna sredstva.

82-godišnja kraljica Margrethe II, koja je nakon smrti kraljice Elizabete II postala monarh s najdužim stažem, godišnje dobija 12,1 milijuna eura od poreznih obveznika, a to pokriva troškove koji se odnose na osoblje, kraljevsko kućanstvo, administraciju i imovinu, kao i kraljičine troškove privatne prirode.

Princ Frederik prima 3 milijuna eura godišnje, od čega 10 posto ide njegovoj suprugi, dok njegov mlađi brat, princ Joachim, dobija 532 tisuće eura. Sav taj novac dobijaju bez plaćanja ikakvog poreza.

Inače, s 1. siječnja ove godine kraljica je oduzela titule djeci svog mlađeg sina, princa Joachima, kako bi smanjila troškove.

Luksemburg

Obiteljsko ime/kraljevska kuća: Luksemburg-Nassau

Monarh: Velika Vojvoda Henri

Koliko otprilike dobivaju od poreznih obveznika: 19,2 milijuna eura

Windsori nisu jedini članovi kraljevske obitelji čiji vladar svake godine narodu drži božićni govor. Isto je i u Luksemburgu, gdje Veliki Vojvoda svakog Badnjaka, iz žute sobe u svom dvoru, čita poruku.

Najnoviji vladin proračun za 2023. pokazuje da su isplate ovoj obitelji iznosile 19,2 milijuna eura, od čega je 15,9 milijuna potrošeno na dnevne troškove, a 3,3 milijuna na kapitalne projekte poput renoviranja.

Osim što se iz novca poreznih obveznika plaćaju troškovi osoblja, plaću dobijaju i Veliki Vojvoda i njegov nasljednik - Henri je u prošloj godini dobio 523 tisuće eura, a prijestolonasljednik Guilluame 218 tisuća.

U srpnju bi na snagu trebao stupiti zakon koji je izradio premijer Xavier Betterl, a koji je posebno fokusiran na buduće promjene osobnih doplataka za javni sektor. Centralizacija kraljevskog financiranja tako će osigurati veću transparentnost.

Norveška

Obiteljsko ime/kraljevska kuća: Glücksburgovi

Monarh: Kralj Harald V

Koliko otprilike dobivaju od poreznih obveznika: 27,3 milijuna eura

Norveška monarhija postoji više od 1000 godina, a prvim norveškim kraljem, koji je ujedinio ‘nekoliko malih kraljevstava’ smatra se Harald Lijepokosi.

Trenutno kralj Harald V pripada kući Glücksburg koja drži norveško prijestolje od 1905. godine. Najnoviji godišnji računi s kraljevskog dvora govore kako je obitelj primila u prošloj godini 27,3 milijuna eura, no sasvim je nejasno kako se taj iznos dijeli.

Po izvješću iz 2015. godine, može se zaključiti da naknadu primaju kralj i kraljica, ali i prijestolonasljednik i prijestolonasljednica. Novac koji dobijaju koriste za upravljanje, održavanje i razvoj privatnih posjeda i kućanstva, kao i za privatne troškove i službenu odjeću.

Nizozemska

Obiteljsko ime/kraljevska kuća: Orange-Nassau

Monarh: Kralj Willem-Alexander

Koliko otprilike dobivaju od poreznih obveznika: 50,2 milijuna eura

Članovi nizozemske kraljevske obitelji spadaju među monarhije koje su oslobođene plaćanja poreza na dohodak, a ove je godine premijer Mark Rutte odbacio zahtjeve oporbe da se ukine izuzeće.

  • +11
Kraljica Maxima Izvor: Profimedia / Autor: PPE / SIPA PRESS / PROFIMEDIA/MEGA AGENCY

Umjesto toga, predložili su godišnji kraljevski proračun od 50,2 milijuna eura za 2023. godinu. U to spada milijun eura koje dobija kralj Willem-Alexander, kao i dodatnih 5,37 milijuna za osoblje i druge troškove. 411 tisuću eura dobija njegova supruga kraljica Maxima, kao i dodatnih 700 tisuća eura, dok njegova majka, koja je abdicirala 2013. dobija 1,73 milijuna eura.

Najstarija od tri kćeri, 19-godišnja prijestolonasljednica princeza Amalia dobila je 1,72 milijuna eura - 307 tisuća za plaću i ostatak za osoblje i troškove, no ona se odrekla svog prava na džeparac, rekavši kako se ne osjeća ugodno prihvatiti ga sve dok ne počne izvršavati svoje dužnosti kao princeza.