VRAĆA OKALJANI UGLED

Španjolski kralj Felipe VI sa samo 46 godina postao je najmlađi europski kralj i to zbog problematičnog oca koji je morao abdicirati

16.11.2022 u 15:57

Bionic
Reading

Kada je njegov otac, kralj Juan Carlos, abdicirao 2014. u njegovu korist, a kako bi nakon brojnih osobnih skandala i umiješanosti u financijske malverzacije izbjegao suđenje i odlazak iz rešetaka, kralj Felipe VI svom je narodu obećao da će pošteno i časno obnašati svoju dužnost, kao i da će pokušati vratiti ugled poljuljanoj monarhiji. Da je na dobrom putu, govori i njegov potez iz 2020. godine, kada se odrekao očevog nasljedstva

Punog imena Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia, španjolski kralj Felipe VI rođen je 30. siječnja 1968. godine i mnogi ga, sasvim opravdano, smatraju najzgodnijim europskim vladarom. Rođen u bolnici u Madridu u braku bivšeg kralja Juana Carlosa i kraljice Sofije, Felipe je odrastao s dvije starije sestre - infantkinjama Elenom (vojvotkinjom od Luga) i Cristinom.

Puno ime - Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos - dobio je krštenjem u palači Zarzueli devet dana nakon rođenja, a sakrament mu je dao madridski nadbiskup Casimiro Morcillo polivši ga svetom vodom iz rijeke Jordan. Ime se inače sastoji od imena prvog kralja Španjolske Felipea V, njegovih djedova (infanta Juana i kralja Pavla od Grčke) te pradjeda, kralja Alfonsa XIII.

Kralj Felipe rođen je samo dva mjeseca nakon smrti diktatora Francisca Franca, čime je njegov otac Juan Carlos i službeno postao vladarom Španjolske. Isprva je nosio titulu infanta, da bi potom postao princ. Svoje prvo službeno javno pojavljivanje imao je 22. studenog 1975. na očevoj krunidbi, a dvije godine kasnije postao je princ od Asturije, da bi u siječnju 1986. prisegnuo pred kraljem i španjolskim parlamentom da će jednoga dana naslijediti oca na tronu.

  • +3
Kraljica Letizia, kćeri i kralj Felipe Izvor: Profimedia / Autor: Leonardo COMPARINI / Cordon Press / Profimedia

Pohađao je školu Santa Maria de los Rosales, koju su godinama kasnije pohađale i njegove kćeri, a potom je upisao fakultet u Madridu te je diplomirao pravo, ali i ekonomiju. Budući španjolski vladar cijelog se života pripremao za važnu ulogu, zbog čega je morao proći i vojnu obuku, a ono što javnost, osim u Španjolskoj, ne pamti to je da je Felipe bio član jedriličarske reprezentacije s kojom je 1992. na Ljetnim olimpijskim igrama u Barceloni predstavljao svoju zemlju, noseći zastavu na ceremoniji otvaranja.

U to je vrijeme bio u vezi sa Španjolkom Isabel Sartorius, kćerkom markize od Marina, koju njegova obitelj i nije pretjerano voljela, ponajviše zbog toga što je njezina majka bila ovisnica o kokainu. Ništa bolje nije prošla ni Norvežanka Eva Sannum, za koju je dovoljno reći da je bila manekenka za donje rublje.

Tek je novinarka i voditeljica Letizia Ortiz Rocasolano dobila odobrenje obitelji, unatoč tome što je imala propali brak iza sebe, no s godinama se i taj odnos sa svekrom i svekrvom razvodnio. Unatoč svemu, par se vjenčao 22. svibnja 2004. u katedrali Almudena u Madridu, a sve su prenosile televizijske kamere diljem svijeta. Par je u braku dobio dvije kćeri - Leonor, princezu od Asturije i buduću nasljednicu, te infantkinju Sofiju.

A kraljem je postao 18. lipnja 2014. godine. Naime njegov je otac odlučio nakon punih 39 godina abdicirati 2. lipnja. Tijekom svoje vladavine imao je mnogobrojne skandale - od toga da je ubio vlastitog brata do toga da je u doba najveće recesije u zemlji bio u lovu na slonove, o čemu se doznalo samo zato što je pao i slomio kuk, a puno se pisalo i o njegovim izvanbračnim aferama.

  • +3
Kraljica Letizia s bivšim kraljem Juan Carlosom i kraljicom Sofijom Izvor: Profimedia / Autor: PPE/face to face / Face to Face / Profimedia

Ipak, prije negoli je otišao s trona odlučio je osigurati svoju obitelj - otvorio je off-shore račune na koje je smjestio milijunske iznose. Naravno, kako to uvijek i biva, sve su te informacije ubrzo isplivale u javnost, kao i podatak da je 2008. od pokojnog kralja Saudijske Arabije, Abdulaha, putem off-shore računa primio 100 milijuna dolara. Dio novca završio je i na računu njegove bivše ljubavnice Corinne zu Sayn-Wittgenstein, a zbog svega toga na noge se digla cijela Španjolska te je protiv bivšeg kralja pokrenuta istraga o pranju novca. Zbog zakona koji je tako postavljen, odlaskom s trona bivši kralj više nije mogao biti osuđen, no traži se način na koji bi ga mogli kazneno goniti iako je abdicirao.

Kada je sjeo na tron, Felipe VI postao je ujedno najmlađi monarh koji je postao kraljem, naslijedivši tu titulu od devet mjeseci starijeg nizozemskog kralja Willem-Alexandera.

Ono što je prvog dana odlučio je da će skinuti ljagu s kraljevske obitelji, u čemu je izuzetno uspješan, a on i kraljica Letizia uživaju veliku popularnost u Španjolskoj, baš kao i njihove kćeri, osobito nasljednica Leonor.