ZABORAVLJENA ZVIJEZDA

Sjećate li se Ralpha Macchija? Često ismijavan u javnosti, 'Karate Kid' na novu je priliku čekao desetljećima, ali u svom životu ništa ne bi mijenjao

07.11.2022 u 06:39

Bionic
Reading

Ako ste odrastali osamdesetih godina prošloga stoljeća, velike su šanse da je jedan od junaka vašeg djetinjstva Daniel LaRusso, poznatiji kao Karate Kid. Ovom si je ulogom Ralph Macchio osigurao holivudsku besmrtnost, no igrom slučaja propustio je nekoliko velikih prilika, dugo bio bez posla i nedavno se napokon vratio. Iako često ismijavan u javnosti, danas šezdesetogodišnji Macchio sretan je čovjek koji u svom životu ništa ne bi mijenjao

U proteklih više od 30 godina rijetki su sportski događaji kojima bi Ralph Macchio prisustvovao, a da se na velikom zaslonu arene nije pojavilo njegovo lice uživo. Uz ime bi stajalo i nekoliko riječi koje podsjećaju sve o kome se radi, u stilu: 'Sjećate li se Karate Kida iz 1980-ih? Među nama je, živ je i gleda bejzbol!'

Kad kao veliki obožavatelj stand-up komedije odluči pogledati nečiji nastup, Macchio mora uvijek računati s tim da će biti prepoznat i 'pozdravljen' dosjetkama poput: 'Hej Ralph, nisam li te vidio kako laštiš u autopraonici? Možda poznajete Macchija iz trilogije 'Karate Kid', a ako ga ne poznajete iz tih filmova, onda ga uopće ne poznajete!'

Uljudni 60-godišnjak ovakva poniženja pristojno trpi veći dio svoga života, znajući se i sam narugati na svoj račun. Upitan na nekom dobrotvornom događaju 2016. godine kako uspijeva u srednjim godinama izgledati tako mladoliko, Macchio je kao iz topa ispalio: 'Ne radim!'

Nakon više desetljeća slabih glumačkih angažmana, u javnom prostoru prisutan samo kroz pitanja gdje je danas i što radi, Macchijev je profesionalni stoicizam nagrađen. Vratio se na male ekrane 2018. godine u televizijskoj seriji 'Cobra Kai', a koja je novijim naraštajima priču o Karate Kidu uspješno oživjela prvo na YouTubeu, zatim i na Netflixu.

U posljednje vrijeme Macchio dosta radi, stižu mu na čitanje scenariji, a dobio je i ulogu u HBO-ovoj drami 'The Deuce' Davida Simona. Nedavno mu je objavljena autobiografija 'Waxing On', u kojoj progovara o brzom usponu u 1980-ima, dugom sušnom razdoblju od 1990. nadalje, pa sve do unazad nekoliko godina, kad je ponovno naglo postao relevantan za pop kulturu. Razvojem situacije zatečen je i sam Macchio.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U nedavnom intervjuu za The Guardian Macchio kaže kako je odrastajući 1980-ih imao dvije zvijezde vodilje, filmove 'Povratak u budućnost' i 'Karate Kid'. Oba su ga naučila lekcije o prijateljstvu, mentorstvu, maltretiranju i romantici, a da su njegovi probni dijalozi s kreatorima 'Povratka u budućnost' vodili u drugom smjeru, vrlo vjerojatno bi glumio u oba ta filma. No glumio je samo u 'Karate Kidu', ali je uspjehom tog filma iz 1984. ušao u kinematografsku legendu kao Daniel LaRusso, slabašni tinejdžer s Istočne obale koji se seli u Kaliforniju. Tamo upoznaje djevojku iz svojih snova Ali Mills, koju je glumila Elisabeth Shue, nasilnika iz svojih noćnih mora Johnnyja Lawrencea, kojeg je glumio William Zabka, te najmudrijeg, najslađeg i najtajanstvenijeg nasilnog mentora kojeg je Hollywood doveo na ekrane nakon Yode, gospodina Miyagija, kojeg je glumio Pat Morita.

Mnogi su ostali zatečeni kad je između prvog i drugog nastavka trilogije došlo do razdora između Daniela i njegove djevojke Ali. Producenti su se, naime, vodili idejom o Jamesu Bondu i svom su junaku u svakom dijelu željeli priuštiti novu ljubav. Glumica Elisabeth Shue izbačena je iz franšize kratkom rečenicom.

Macchio priznaje da se dugo time nije zamarao i da nikada na to nije gledao ni iz perspektive lika Ali, ni iz perspektive Elisabeth kao glumice. Tek kad je počeo pisati nacrt onoga što će postati njegovi memoari, počeo je dvojiti. Kao stariji, otkriva, prepoznao je pogrešne korake i stvari koje je trebao učiniti drugačije.

Danas žali što nije nazvao Shue kad je otpuštena da vidi kako se osjeća, a žali i što se nije suprotstavio producentima ili im barem postavio oštrija pitanja, no kaže kako bi mu vjerojatno rekli da izađe i počne vježbati karate udarce.

'Danas bismo, mislim, drugačije razgovarali. Ipak su to bile 1980-e. Često se mislilo da su žene u filmovima za jednokratnu upotrebu. Sada to vidim, ali tada nisam vidio. Bio je to slučaj trošenja mladosti na mladost, a ja sam bio pometen svime što mi se događalo u životu', priznaje Macchio.

Buduću suprugu upoznao je prije snimanja 'Karate Kida'

Rođen je na Long Islandu u talijansko-američkoj obitelji. Dok se njegov stariji brat Steven pridružio obiteljskoj tvrtki koja je vodila praonice rublja i kamionski prijevoz, Ralph je uz majku uživao u mjuziklima te se i sam bacio u glumu. Izlaskom iz tinejdžerskih godina glumio je u reklamama za žvakaću gumu, filmu te jednoj sezoni američkog sitcoma 'Eight is Enough'.

Proboj se dogodio kad se nakratko preselio u Los Angeles i kad mu je Francis Ford Coppola dodijelio jednu od glavnih uloga u filmu 'The Outsiders' iz 1983. godine. Uslijedili su intervjui u tinejdžerskim časopisima. Odgovarao je na pitanja poput 'Bokserice ili gaćice?', a njegova je majka kupovala časopise u kojima se pojavio i spremala ih u sanduk. Puno godina kasnije njegov je sin pronašao taj sanduk s časopisima i trčeći kroz kuću vikao je sestri: 'Tata je bio jako slavan, i to nam je promaklo!'

Prije odlaska s Long Islanda u Los Angeles, Macchio je već upoznao buduću suprugu Phyllis, a pogledi su im se prvi put sreli nad posudom sa slatkišima na rođendanskoj proslavi u podrumu nečije bake. Kad se trudio dobiti ulogu u 'Karate Kidu' 1982. godine, vratio se na Long Island, dijelom i zato što je veza s Phyllis postala ozbiljna. Vjenčali su se mladi i već 35 godina su zajedno. Iako priznaje da na braku treba raditi, važno je, kaže, s kim krećete na to putovanje, s kim se razumijete na najdubljoj razini.

Macchio se još uvijek vrlo živopisno sjeća trenutka u kojem mu je zazvonio telefon s pozivom na audiciju za 'Karate Kid', naslov zbog kojeg se naježio čim ga je prvi put čuo. No holivudski producent Jerry Weintraub rekao mu je da je to zapravo užasan naslov, ali će ga učiniti velikim. Upravo je Weintraub bio ključan za nastanak filma, za koji je angažirao redatelja 'Rockyja' Johna G. Avildsena da realizira scenarij Roberta Marka Kamena. Iako oduševljen time što je dobio ulogu, Macchio nije s jednakim oduševljenjem govorio što radi, a ugovor je potpisao za sudjelovanje u mogućoj trilogiji.

Na snimanju u Kaliforniji Macchio i William Zabka, glumac koji je glumio njegovog zlostavljača, nikad nisu pokazali toplinu jedan prema drugom. Tijekom snimanja borbe za Noć vještica dogodila se nesreća u kojoj je Macchio nokautiran, a ova tinjajuća napetost između dvojice glumaca iskorištena je u filmu. Kad je bio montiran za testnu publiku, pozvan je samo Macchio, što sve je oduševilo.

  • +8
Ralph Macchio u serijalu 'Karate Kid' Izvor: Profimedia / Autor: IFA Film / United Archives / Profimedia

Film je na blagajnama zaradio 180 milijuna dolara, Macchio je postao globalna zvijezda i pojavio se u brodvejskoj predstavi s Robertom De Nirom. Na snimanje drugog nastavka otputovao je u Japan, a za nekoliko godina pojavio se i treći film, kao i crtić 'Karate Kid', u kojem se Daniel LaRusso motorom vozi po glavnim europskim prijestolnicama, skače po zgradama i bori se sa zlim mađioničarima.

Macchio je nekoliko godina bio svjestan da je njegovo ime na 'Popisu', odnosno listi cijenjenih mladih glumaca poželjnih casting agentima. Potom je užasnom brzinom osjetio kako klizi niz 'Popis', zatim s njega i silazi.

Iako se ne može sa sigurnošću označiti početak tog klizanja po ljestvici, Macchio je sklon početkom sušnog razdoblja označiti pojavljivanje u popularnoj komediji 'My Cousin Vinny' iz 1992. godine. Pa ipak, možda je s puta uspjeha skrenuo i puno ranije.

Uz poštovanje prema svim uključenim stranama, Macchio se ne može oteti dojmu da je njegova filmska povijest mogla izgledati i drugačije da nije bilo ugovorne obaveze za snimanje tri nastavka 'Karate Kida'. Zbog toga je 1988. morao odustati od snimanja filma 'Na kraju snaga' (Running on Empty), za koji ga je angažirao Sidney Lumet. Umjesto njega, snimio ga je River Phoenix i za svoj doprinos zaradio nominaciju za Oscara.

I nije to jedini put da je za dlaku promašio. Macchio je 1994. godine imao ugovor za televizijsko snimanje s NBC-jem i snimio nekoliko epizoda serije koja nikada nije emitirana. Tog istog ljeta NBC je napravio sitcom o šest bliskih prijatelja u New Yorku i dramu o hitnoj pomoći u Chicagu.

  • +19
Ralph Macchio Izvor: Profimedia / Autor: Charley Gallay / Getty images / Profimedia

'Imao sam ugovor sa studijem čiji su glumci angažirani i u 'Prijateljima' i u 'Hitnoj službi' i nekako nisam završio ni u jednoj seriji. Ali da budem potpuno iskren, govoreći iz današnje pozicije, odlično je da se tako odigralo, jer pravim su ljudima dodijeljene te uloge', kaže Macchio.

Na opasku da prilike koriste snažniji ljudi, borci, odnosno da ljubaznost možda nije uvijek bila u službi njegovih interesa, Macchio kaže da je to zanimljiv kut gledanja i da se možda sam potkopao.

Vrlo je teško ne pasti u očaj kad želite pronaći posao, a nema ga, nastavlja Macchio, dodajući da mu se to događalo, što je čest slučaj kad glumci krenu mračnim putem.

'Uspjeh je tako zavodljiva stvar', kaže Macchio, pretpostavljajući da se on sam klonio nevolja jer ga je uvijek više zanimao život na Long Islandu nego onaj u Hollywoodu. 'Preuzimanje rizika i klecanje koljena zbog odluka i načina života vjerojatno stvara više prilika, shvaćam to, ali to nisam bio ja', iskren je Macchio.

'Jednom nogom u showbizu, jednom nogom vani', profesionalni je moto kojim se vodi, ali tom jednom nogom tijekom 1990-ih i 2000-ih nije imao na što stati. Kaže da uopće nije imao povoda odlaziti od kuće te je zato provodio vrijeme s djecom tijekom njihovog djetinjstva. 'Moja su djeca sada 20-godišnjaci i vrlo, vrlo smo bliski. Mislim da mi je to ukupno gledajući dalo bogatije iskustvo', kaže Macchio, složivši se s novinarovom opaskom da u paralelnom svemiru postoji Ralph Macchio s Oscarom, 10 sezona 'Prijatelja' ili 'Hitne službe' i distanciranijim odnosom sa svojom djecom.

'Roditeljstvo nije sezonsko, čovječe', kaže Macchio, čija je kći Julia danas glumica i plesačica, a sin Daniel se bavi analizom podataka. U nedavnom preokretu njegove glumačke karijere, jedan od aspekata koji mu donosi veće zadovoljstvo je i to što su Julia i Daniel gledali to i sudjelovali u tome. 'Uključeni su u 'Cobra Kai' i zagovaraju to', kaže Macchio.

Korijen ovog neočekivanog trećeg čina njegove karijere možemo tražiti u 2005. godini, kada je umro Pat Morita, glumac koji je u 'Karate Kidu' utjelovio gospodina Miyagija. Na njegovom sprovodu Macchio se susreo s Williamom Zabkom, svojim zlostavljačem Johnnyjem iz filma, prvi put od 1980-ih. U svojim memoarima piše kako mu je zapeo za oko, ali bez zlobnog smiješka, samo s jednostavnim osmijehom. Postali su prijatelji i Macchio je kasnije pristao pojaviti se kao odrasli Daniel LaRusso u glazbenom spotu koji je snimao Zabka.

Tijekom ranih 2010-ih u sitcomu 'Kako sam upoznao vašu majku' neprestano se kao šala provlačilo pitanje 'što bi Daniel i Johnny mogli raditi kao sredovječni muškarci'. Osjećajući mogući apetit za povratak, tri scenarista, Josh Heald, Jon Hurwitz i Hayden Schlossberg, predložili su Sonyju nastavak priče, a Macchio je potpisao ugovor 2017.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nekoliko mjeseci kasnije, hodajući do seta koji je bio vjerna kopija vrta gospodina Miyagija iz 1980-ih, doživio je dezorijentirajuće iskustvo. Bio je to za njega vrlo emotivan dan, jer umrli su i Morita i redatelj 'Karate Kida' Avildsen i producent Weintraub. Na setu je, prisjeća se, bila hrpa glumaca od 17 i 18 godina, a ovoga puta on nije bio jedan od njih. To ga je prosvijetlilo po pitanju starenja i smrtnosti. Prisjećajući se Springsteenovog stiha o nedostajanju prazne stranice iz mladosti, Macchio kaže kako je shvatio da ima još mjesta za pisanje na toj stranici, ali da ga je sve manje.

Serija 'Cobra Kai' je iz sezonu u sezonu vraćala glumce iz originalnih filmova 'Karate Kid' pa je 2019. godine red došao i na lik Ali Mills i susret s glumicom Elisabeth Shue, s kojom se Macchio susreo licem u lice prvi put nakon 30 godina. Susret je bio emotivan, a Macchio kaže da su dosta razgovarali i da je njegovo žaljenje zbog onoga što se glumici dogodilo 1980-ih i emitirano. U narativnom smislu scenaristi serije 'Cobra Kai' potrudili su se njenom liku dati temeljitiju priču o odlasku, punu poštovanja.

'Elisabeth i ja smo razgovarali o svemu i postalo je to prilično emotivno za oboje. Ovi su likovi bili miljenici publike i prema tome se nije postupalo kako treba. Potom su uslijedile godine odsutnosti jer se život ispriječio, ali kao glumci morali smo dobiti još jedan trenutak. I na neki način bilo je to predivno', kaže Macchio.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Pred kraj intervjua Macchio je otkrio da ga muči dvojba. Naime njegovoj je supruzi Phyllis toga dana bio rođendan pa su planirali pogledati stand-up nastup komičarke Amy Schumer. Amy je također rođena na Long Islandu, i po vlastitom priznanju opsjednuta Karate Kidom. Macchija je mučilo hoće li u lokalno kazalište poći inkognito, s bejzbolskom kapom i osobnom zaštitnom maskom, ili će riskirati i ići bez maske.

'Što je najgore što se može dogoditi? Schumer se šali na vaš račun? Ignorira činjenicu da imate 60 godina i naziva vas 'Karate Kidom?'' zanimalo je novinara.

Macchio kaže da njemu to nimalo ne bi smetalo, ali nije siguran za Phyllis, a ipak bi to trebala biti njezina večer.

'Kad god me ovih dana netko nazove Karate Kidom, osjećam dvije emocije – ponos i privilegiju. Znam da to zvuči kao da kenjam, ali nije tako. Bilo je to jedinstveno iskustvo i bila je to jedinstvena egzistencija. Koliko je zdravo sa 60 godina toliko se oslanjati na nostalgiju, ne znam. Samo znam da sam se pomirio s tim', zaključuje Macchio.